Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Έγκριση για την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, του Τάσου Σαραντή

Έγκριση για την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, του Τάσου Σαραντή

8

 Αμερικανοί χειρούργοι έλαβαν την απαιτούμενη έγκριση και αναζητούν τον ασθενή στον οποίο θα πραγματοποιήσουν την πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση προσώπου. Η έγκριση για μια τέτοια ιδιόμορφη επέμβαση εγείρει ζητήματα που έχουν να κάνουν τόσο με την μετέπειτα υγεία του λήπτη, όσο και με ηθικά διλήμματα.


Την έγκριση για την πρώτη επέμβαση μεταμόσχευσης προσώπου σε ασθενή του οποίου το πρόσωπο έχει παραμορφωθεί έλαβε επιστημονική ομάδα της Κλινικής του Κλήβελαντ. Το “νέο” πρόσωπο θα ληφθεί από έναν νεκρό δότη. Μέχρι σήμερα, μεταμοσχεύσεις προσώπων έχουν πραγματοποιηθεί από αμερικανούς, βρετανούς και γάλλους επιστήμονες μόνο σε νεκρούς.


Οι πιθανότητες επιτυχίας της επέμβασης, που αναμένεται να διαρκέσει 8 έως 10 ώρες, ανέρχονται στο 50%. Ο ασθενής στον οποίο θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση θα πρέπει να λάβει ισχυρά φάρμακα, προκειμένου να αποτραπεί η απόρριψη του μοσχεύματος, που εγκυμονούν σοβαρούς μακροπρόθεσμους κινδύνους επιπλοκών για την υγεία του, όπως υποστηρίζει το Βασιλικό Κολέγιο των Χειρούργων της Αγγλίας που όρισε μια ομάδα εργασίας για να εξετάσει το ζήτημα στις αρχές του τρέχοντος έτους.


Οι βρετανοί ειδικοί διευκρίνισαν ότι θεωρητικά δεν είναι ενάντια στις μεταμοσχεύσεις προσώπων, δεδομένου ότι θα μπορούσαν να προσφέρουν στην αποκατάσταση της ποιότητας ζωής στους ανθρώπους των οποίων τα πρόσωπα έχουν παραμορφωθεί από ένα ατύχημα ή κάποια ασθένεια. Όμως, προειδοποίησαν ότι “μέχρι να υπάρξει περαιτέρω έρευνα και προοπτική για καλύτερο έλεγχο αυτών των επιπλοκών, θα ήταν παράλογο να προχωρήσουν οι μεταμοσχεύσεις προσώπων”.


Εξάλλου, οι βρετανοί χειρούργοι προβληματίζονται για το κατά πόσο ο ασθενής και τα οικεία του πρόσωπα μπορούν να προσαρμοστούν ψυχολογικά στη θέα ενός απολύτως νέου προσώπου. Από την άλλη, είναι δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιόν θα μοιάζει ο ασθενής μετά από μια μεταμόσχευση προσώπου. Στη διαδικασία περιλαμβάνεται η λήψη δέρματος και υποδόριων ιστών  από έναν νεκρό δότη και η τοποθέτησή τους στον παραλήπτη.


Σύμφωνα με υπολογιστικά μοντέλα, το νέο πρόσωπο δεν θα μοιάζει ούτε στον δότη, αλλά ούτε και στον λήπτη σε σχέση με τα χαρακτηριστικά που είχε πριν από την παραμόρφωσή του. Το νέο πρόσωπο θα έχει τα χαρακτηριστικά του σκελετού του λήπτη στον οποίο θα τοποθετηθούν οι μαλακοί ιστοί του δότη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μετά από την επέμβαση ο λήπτης θα μπορεί να φαει, να πιει, και να επικοινωνήσει με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω των ποικίλων εκφράσεων του προσώπου.


“Η άποψή μας είναι ότι σήμερα οι άριστες συμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις που συνδυάζονται με εξαιρετικά ψυχολογικά και κοινωνικά προγράμματα αποκατάστασης μπορούν να επιτρέψουν σε ασθενείς που έχουν παραμορφωθεί έντονα να ζήσουν μια πλήρη και ενεργή ζωή” δήλωσαν οι επιστήμονες της Κλινικής του Κλήβελαντ, που προτίθενται να πραγματοποιήσουν την επέμβαση.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 20/9/05