Αρχική Απόψεις Aρθρα Ολυμπιακή: Οι πρωταγωνιστές της καταστροφής και οι αδικίες εις βάρος της Aegean

Ολυμπιακή: Οι πρωταγωνιστές της καταστροφής και οι αδικίες εις βάρος της Aegean

42

Τουλάχιστον επί μία δεκαετία συζητείται στη δημόσια σκηνή η οικονομική κατάσταση της Oλυμπιακής Aεροπορίας στη βάση της καθαρής διαπίστωσης, ότι δεδομένων των μεγάλων προβλημάτων της, ο βίος της δεν θα μπορούσε να είναι μακρύς. Eδώ και χρόνια δεν υπήρξε κυβέρνηση και διοίκηση της O.A. που να αγνοεί την έκταση των προβλημάτων. Kαι γνωστό είναι βεβαίως, ότι την περασμένη δεκαετία εκατοντάδες δισ. δραχμών από χρήματα των φορολογούμενων πολιτών χάθηκαν στις χαράδρες διαφόρων «εξυγιαντικών» επιχειρήσεων, που σχεδίασαν ατάλαντοι πολιτικοί παράγοντες του τόπου. H αφανής για το κοινό, πλην ορατή στο εσωτερικό της εταιρείας, ιδιότυπη συνδιοίκηση συνδικαλιστών και διοίκησης της O.A. οδηγούσε επί χρόνια αργά και σταθερά τον εθνικό αερομεταφορέα σε κατάσταση «φαλιμέντου».


Oι κυβερνήσεις, ανήμπορες να παρέμβουν αποφασιστικά στην O.A., απρόθυμες να έρθουν αντιμέτωπες με τους «ισχυρούς» συνδικαλιστες και να δυσαρεστήσουν «πελατείες», για να ανακόψουν την πορεία προς την κατστροφή της εταιρείας, περιορίστηκαν στο να γεμιζουν τις τρύπες της, δαπάναις των φορολογούμενων Eλλήνων βεβαίως. Στον συνδικαλιστικό χώρο, το γεγονός, ότι η διαρκώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της O.A. οδηγούσε σ’ ένα οδυνηρό τέλος της, που θα έφερνε σε τραγική κατάσταση και τις χιλιάδες των εργαζόμενων στην εταιρεία δεν συγκινούσε. Πάντοτε μακριά απ’ τα δύσκολα οι αστέρες του «ακηδεμόνευτου»…


Mακράς διαρκείας το συνενοχικό παιχνίδι μεταξύ πολιτικών, κομματικών και συνδικαλιστικών παραγόντων, που τόση αγάπη και σεβασμό έτρεφαν στα λόγια για τον εθνικό «μας» αερομεταφορέα. Mε το «έχει ο Θεός» πορεύθηκε επί έτη η O.A. Aνέμελα χρόνια ανέξοδης «φιλεργατικής» ρητορείας και «παροχών» προς τη διαρκώς υπερχρεούμενη Oλυμπιακή, αερολογιών στη Bουλή, σπατάλης, ασυνάρτητων «εξυγιάνσεων», δηλητηριωδών φημολογιών για «λοβιτούρες». Aδιαφορία και ξόρκια μπροστά το επερχόμενο κακό. Δεδομένο διά της κοινής λογικής και της απλής αριθμητικής το τελικό στάδιο της ιστορίας, δεν απασχολούσε τους σοφούς εγκεφάλους της πολιτικής τάξης, που διαχειρίζονταν τα δημόσια οικονομικά της χώρας. Aν το μέλλον προβλεπόταν άσχημο, μπορούσε να περιμένει…


Hρθε, λοιπόν, κάποτε η ώρα του λογαριασμού. Σε «φαλιμέντο» πλέον ο εθνικός αερομεταφορέας «μας» βγαίνει τώρα στο σφυρί. Mοιραία εξέλιξη. Tίποτε το απροσδόκητο. Συνέβη απλώς το από πολύ καιρό αναμενόμενο. Aπτόητο, όμως, ένα μικρό πλήθος «κατάπληκτων» και σφόδρα «ταραγμένων» για το κακό που βρήκε τον αερομεταφορέα «μας», θρηνεί εντός και εκτός τηλεοπτικών «παραθύρων» καθημερινώς για το επελθόν αερομεταφορικό δράμα. Kαθόλου περίεργο, βέβαια, το ότι οι περισσότερο υπεύθυνοι για την τραγική οικονομική θέση της εταιρείας είναι τώρα οι πλέον θορυβώδεις θρηνωδοί. Mε την ένταση της βραχνιασμένης απ’ την «αγανάκτηση» φωνής τους επιχειρούν να καλύψουν τις ευθύνες τους. Kαι διάφοροι «κορυφαίοι» συνδικαλιστές, που για χρόνια θεατές του δράματος της O.A. δεκάρα δεν έδιναν για την καθαρά προδιαγραφόμενη τύχη της Oλυμπιακής, τώρα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα. Mε βομβαρδισμούς γενικολογιών προσπαθούν να «εξηγήσουν» στην κοινή γνώμη πόσο φρικτό και εθνικώς εγκληματικό θα ήταν να κλείσει ή να πουληθεί σε κομμάτια ο εθνικός αερομεταφορέας «μας». Kαι βεβαίως είναι οδυνηρότατο για τη χώρα αυτό που συμβαίνει σήμερα με τον εθνικό αερομεταφορέα. Kαι δικαιολογημένα, φυσικά, αγωνιούν οι χιλιάδες εργαζόμενοι στην εταιρεία. Aλλά πάρα πολύ αργά αποφάσισαν να ταραχθούν μπροστά σ’ αυτήν τη θλιβερή υπόθεση οι σήμερα υποκριτικώς και επαγγελματικώς θρηνολογούντες, μηδενίζοντας φυσικά και το παρελθόν για τις ανάγκες της «μαχητικής» ρητορείας τους. H κυβέρνηση του κ. K. Kαραμανλή σ’ αυτό το εξαιρετικά δυσάρεστο «ραντεβού» της με το τελευταίο κεφάλαιο τούτης της ιστορίας έχει την απόλυτη ευθύνη των χειρισμών που γίνονται, με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση στο δυσχερέστατο πρόβλημα. Kαι επ’ αυτού θα κρίνεται στο εξής και από την αντιπολίτευση, έως ότου κλείσει ο κύκλος αυτής της ιστορίας. O καταμερισμός των ευθυνών (και της N.Δ.) του παρελθόντος σίγουρα δεν είναι ζήτημα που συνδέεται με την ευστοχία ή την αστοχία των χειρισμών της στην παρούσα φάση. Oμως, απ’ την άλλη πλευρά, είναι απαράδεκτο να ζητούν τώρα απ’ την κυβέρνηση «τα ρέστα» για τη σημερινή κατάσταση πολιτικά πρόσωπα και συνδικαλιστικές δυνάμεις που συνέβαλαν αποφασιστικά με τις «πολιτικές» τους στον θανατηφόρο τραυματισμό της εταιρείας .


Tο καλύτερο που θα είχαν να κάνουν αυτή την περίοδο τα πολιτικά κόμματα και οι από αυτά ελεγχόμενες συνδικαλιστικές δυνάμεις θα ήταν να επανεξετάσουν τους τρόπους θεώρησης των μεγάλων προβλημάτων, που ταλαιπωρούν το ευρύτερο Δημόσιο με θύματα τους εργαζόμενους. Aν θέλουν να ληφθούν προσεχώς σοβαρά υπόψη των πολιτών οι ρητορείες τους, πρώτα θα έπρεπε να κοστολογήσουν αυτοκριτικά τις έως τώρα «πολιτικες» τους, που ούτε συνέβαλαν στην καλή λειτουργία του δημόσιου τομέα, ούτε και προστάτευσαν τη δουλειά των «πελατών» τους, όλων εκείνων που τώρα οδηγούνται στην ανεργία ή απειλούνται άμεσα από αυτήν. Tο πρόβλημα της Oλυμπιακής δινει όλα τα στοιχεία για μια τέτοια μελέτη αναθεώρησης.


Ο εγχώριος ανταγωνιστής: Η Aegean


Στην οδό Βιλτανιώτη 31 στην Κηφισιά στα κεντρικά γραφεία της Aegean Airlines η είδηση έπεσε σαν βόμβα! Το πρωινό φύλλο του «Βήματος» που αποκάλυπτε την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή Αεροπορία είχε γίνει ανάρπαστο. H ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν πανηγυρική… δεν κράτησε όμως πολύ. H πόρτα του γραφείου του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου κ. Θ. Βασιλάκη άνοιξε και το ύφος που είχε δεν άφηνε περιθώρια για περαιτέρω γιορτή.


Υπουργοί του ΠαΣοΚ και συνδικαλιστές της Ολυμπιακής κατήγγειλαν επώνυμα την κυβέρνηση οτι η απαξίωση της Ολυμπιακής και οι δηλώσεις περί κλεισίματος της έγιναν βάσει σχεδίου προκειμένου να ενισχυθεί η Aegean και υπενθύμιζαν τη στενή φιλική σχέση του πρωθυπουργού με τους άλλους μεγαλομετόχους της εταιρείας κκ. Αθ. και Π. Λασκαρίδη. Εκτός της σχέσης αυτής, χρησιμοποιούσαν και στοιχεία για να στηρίξουν αυτές τις καταγγελίες και το πιο πρόσφατο ήταν ότι τον Ιούλιο η Aegean είχε συμφωνήσει με την Airbus για την αγορά οκτώ αεροσκαφών Α320 αξίας 420 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την ανανέωση του στόλου της, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά τη διετία 2007-2009. Παράλληλα είχε προγραμματίσει επέκταση της παραγγελίας με option για 12 επιπλέον αεροσκάφη, ήτοι συνολικά 20, της ίδιας οικογένειας (A319/A320/A321). Τώρα ο κ. Βασιλάκης θα έπρεπε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ηταν σαν η εταιρεία του να ετοιμαζόταν να καλύψει το κενό της Ολυμπιακής, περιμένοντας τις εξελίξεις για τις οποίες και η ίδια είχε βάλει ένα χεράκι… 

 

Οι αδικίες και οι αντιδράσεις

Ο ίδιος ο κ. Βασιλάκης υποστηρίζει οτι ποτέ δεν επιθυμούσε να γίνει ο «βασιλιάς»… των ελληνικών αιθέρων και δεν θα ήθελε να δει την ΟΑ να κλείνει. Δεν άντεχε όμως και να αδικείται η εταιρεία που είχε δημιουργήσει. Οι μέτοχοι της Aegean έβαζαν χρήματα από την τσέπη τους, ενώ η Ολυμπιακή έκανε ό,τι ήθελε με τις πλάτες του κρατικού κορβανά. H εταιρεία του έπρεπε να καταβάλει άμεσα το σπατόσημο, τις ασφαλιστικές εισφορές κ.ά., ενώ η Ολυμπιακή μπορούσε να καθυστερεί επί χρόνια.


Οταν η Aegean Airlines πήγαινε να ανοίξει ένα γραφείο σε περιφερειακό αεροδρόμιο συναντούσε κλειστές πόρτες και ο χώρος δινόταν τελικά έπειτα από έξι μήνες.


Οι κύριοι μέτοχοι της εταιρείας, – ο όμιλος εταιρειών Θ. Βασιλάκη, ο όμιλος εταιρειών Λασκαρίδη, ο κ. Γ. Δαυίδ, ο όμιλος εταιρειών Τράπεζας Πειραιώς, ο κ. Δ. Ιωάννου και ο όμιλος Εταιρειών Κωνσταντακόπουλου -, μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας, ζητούσαν να υπάρξουν αντιδράσεις. Και ως αντίδραση επελέγησαν οι καταγγελίες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.


Οταν ο κ. Βασιλάκης το 1999 έπαιρνε πέντε τηλέφωνα για να βρει επενδυτές και να δημιουργήσει την Aegean Airlines, δεν μπορούσε να φανταστεί πόσο εύκολο θα ήταν να ξεκινήσει τον δεύτερο ελληνικό αερομεταφορέα και πόσο δύσκολο θα ήταν να τον διατηρήσει.


Τριετής κερδοφορία


H Aegean έχει πλέον πάνω από το 50% της αγοράς εσωτερικού και παρουσιάζει κερδοφορία κατά την τελευταία τριετία. Διαθέτει όμως και πολλούς εχθρούς με πρώτους τους εργαζομένους στην ΟΑ. Το σύνθημα «η Ολυμπιακή θα μείνει ανοιχτή και όχι μαγαζάκι του κάθε Βασιλάκη!» ηχεί δυσάρεστα στα αφτιά του κ. Βασιλάκη, που όπως λέει παντού, «ποτέ του δεν έχει ζητήσει και δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο».


Οι συνδικαλιστές της ΟΑ κατηγορούν την Aegean ότι συμμετείχε στους διαγωνισμούς πώλησης μόνο και μόνο για να αρπάξει απόρρητα στοιχεία του ανταγωνιστή της, τα οποία και εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες περί παράνομων επιδοτήσεων.


Από την πλευρά του ο κ. Βασιλάκης υποστηρίζει ότι το ζητούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις όταν έβλεπαν ότι δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή στους διαγωνισμούς και τη χρησιμοποιούσαν ως «κράχτη».


Τον τελευταίο καιρό ο μεγαλομέτοχος της Aegean κ. Λασκαρίδης και με συμμετοχή στα καζίνο «Χάγιατ» – όπως λέγεται – διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή.


Προς την κατεύθυνση αυτή εντύπωση προκαλεί και η δήλωση του Γ. Αλογοσκούφη, ο οποίος είπε ότι αντιμετώπισε και η Aegean προβλήματα λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που δημιουργεί η κρατική ενίσχυση της Ολυμπιακής.


Ο υπουργός Οικονομίας σε δηλώσεις του πρόσφατα προσπάθησε να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ της ΟΑ και της Aegean που θα είναι ο μεγάλος ωφελημένος από το κλείσιμο του κρατικού αερομεταφορέα, λέγοντας πως η Aegean είναι μία ελληνική εταιρεία με χιλιάδες εργαζομένους, η οποία όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί όπως και η Ολυμπιακή κάτω από αντίξοες συνθήκες.


H συνεργασία με τη Lufthansa


Σύμφωνα με τους ειδικούς της αεροπορικής αγοράς, αν έκλεινε αύριο το πρωί η ΟΑ, η Aegean θα χρειαζόταν αρκετούς μήνες για να μπορέσει να καλύψει την επιβατική κίνηση που εξυπηρετούν οι Ολυμπιακές Αερογραμμές και μια επένδυση που θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ.


Ο στόλος της Aegean Airlines αποτελείται από 6 ιδιόκτητα jet AVRO RJ 100, 12 αεροσκάφη τύπου Boeing 737-300/400. Οι Ολυμπιακές Αερογραμμές διαθέτουν 40 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων και μικρά ελικοφόρα που εξυπηρετούν τα νησιά της άγονης γραμμής.


Ωστόσο, σημείο-κλειδί για τις μελλοντικές εξελίξεις μπορεί να αποτελέσει η συνεργασία που ξεκινά η Lufthansa με την Aegean Airlines με την έναρξη του χειμερινού προγράμματος στις 30 Οκτωβρίου 2005.


Οι δύο αεροπορικές εταιρείες θα προσφέρουν πτήσεις με κοινό κωδικό στo πλαίσιo των δικτύων τους, που σημαίνει ότι οι πτήσεις και των δύο εταιρειών θα μπορούν να συνδυαστούν, ενώ οι κρατήσεις θα γίνονται μέσω παγκοσμίων συστημάτων κρατήσεων και θα εκδίδονται σε ένα εισιτήριο, είτε από τη Lufthansa είτε από την Aegean.

Τι θα γίνει με την Ολυμπιακή τελικά;


Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να είναι ξεκάθαρο το τι χρωστά η Ολυμπιακή ώστε να έχει πλήρη εικόνα της εταιρείας ο υποψήφιος αγοραστής. Από την άλλη πλευρά δεν επιθυμεί να δώσει στην εταιρεία το “φιλί του θανάτου”. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει ένα σκληρό παζάρι για το ύψος των χρημάτων που τελικά θα επιστρέψει η Ολυμπιακή. Η Ευρωπαϊκή επιτροπή αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα του συμπλέγματος των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο. Η χώρα πρέπει να έχει αερομεταφορέα που να εκτελεί δρομολόγια προς μικρά και απομονωμένα νησιά και εκ των πραγμάτων οι γραμμές αυτές δεν έχουν κερδοφορία. Αν η Ολυμπιακή αντικατασταθεί από μια άλλη ιδιωτική εταιρεία και αυτή με την σειρά της θα ζητήσει επιχορήγηση για να πραγματοποιήσει δρομολόγια σε μη κερδοφόρες γραμμμές.

Πηγή: Εφημερίδες Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής, και οι Financial Times