Αρχική Απόψεις Aρθρα Νικήτας Δολαψάκης: οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών του πετρελαίου

Νικήτας Δολαψάκης: οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών του πετρελαίου

23

 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ


                                                              Του Νικήτα Δολαψάκη


    Οι υπερθερμασμένες τιμές πετρελαίου και οι ξέφρενη πορεία που αυτές ακολουθούν το τελευταίο διάστημα, προκαλούν δυσμενείς αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία και αναμένεται να “ψαλιδίσουν” από το παγκόσμιο AEΠ περί τις 0,8 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, εάν η μέση τιμή του μαύρου χρυσού διαμορφωθεί στα επίπεδα των 50-60 δολαρίων το βαρέλι.
   Η εκτίμηση όμως αυτή, ίσως αποδειχθεί πολύ μετριοπαθής και οι παρενέργειες στην ανάπτυξη και τον πληθωρισμό να είναι πολύ μεγαλύτερες. Και τούτο διότι με τα σημερινά δεδομένα, η μέση τιμή το πετρελαίου βρίσκεται στα 53 δολάρια το βαρέλι κι ενδεχομένως να φτάσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα εάν συνεχιστεί -όπως όλα δείχνουν- η φρενήρης άνοδος.
    Το ακριβό πετρέλαιο όχι μόνο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη αλλά και θα επιδεινώσει τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών τόσο στις πλούσιες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στην Ευρώπη, το επίπεδο ρεκόρ του πετρελαίου θέτει σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ευρωζώνης, και σε συνδυασμό με το εξασθενημένο ευρώ, ενδεχομένως να αυξήσει τους πληθωριστικούς κινδύνους στα κράτη μέλη.


    Εστιάζοντας ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου αλλά και των παραγώγων του, στην Ελληνική Οικονομία και ειδικότερα στις αλυσιδωτές αντιδράσεις που αυτή προκαλεί σε μια σειρά υπηρεσιών αλλά και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, διαπιστώνουμε μείωση στο εισόδημα των ασθενέστερων τάξεων αλλά και των χαμηλόμισθων εργαζομένων.
   Παράλληλα δημιουργούνται σημαντικά προβλήματα στις μικρές και στις μεσαίες επιχειρήσεις όπως η αύξηση του κόστους παραγωγής των προϊόντων τους, η αύξηση του κόστους μεταφοράς τους, η αναγκαιότητα αντικατάστασης μέρους της καταναλισκόμενης παραγωγικής ενέργειας που σήμερα βασίζεται στο πετρέλαιο με άλλες πηγές όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή το φυσικό αέριο, κλπ.


Το αυξημένο κόστος παραγωγής των προϊόντων και των υπηρεσιών, για τις ΜΜΕ είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατον να απορροφηθεί από αυτές. Μοιραία, μετακυλιέται προς τους καταναλωτές οι οποίοι είναι τελικά και οι αποδεκτές αυτών. Η κυβέρνηση οφείλει να προστατέψει και να ενισχύσει τις ΜΜΕ την δύσκολη αυτή συγκυρία με μια σειρά μέτρων όπως:
-Επιδότηση μέρους ή του συνολικού κόστους μεταφοράς των προϊόντων ιδιαίτερα όταν αυτές βρίσκονται σε Νησιωτικές και απομονωμένες περιοχές   


-Κάλυψη της αύξησης στο κόστος παραγωγής λόγω των αυξημένων τιμών του πετρελαίου με μέτρα φορολογικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα
-Μεγαλύτερη προώθηση των προγραμμάτων για αντικατάσταση των συμβατικών μεθόδων παραγωγής ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές που αφορούν ειδικά τις ΜΜΕ
-Αύξηση των πιέσεων της προς τις πετρελαϊκές εταιρείες, ώστε να μειώσουν τις τιμές αλλά και να αυξήσουν τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


   Οι αντιδράσεις των κοινωνικών και παραγωγικών τάξεων ολοένα και πληθαίνουν απειλώντας με κινητοποιήσεις σε αρκετές από τις Ευρωπαϊκές χώρες, προσπαθώντας με τον τρόπο αυτό να ασκήσουν πίεση προς τις κυβερνήσεις τους ώστε να λάβουν τα μέτρα εκείνα που θα θωρακίσουν και θα προστατέψουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.


   Το μόνο βέβαιο από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, είναι ότι έχουμε πλέον εισέλθει σε μια περίοδο ανάκαμψης για την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική οικονομία. Η σημερινή όμως ανάκαμψη, μπορεί κάλλιστα, να μετατραπεί σε σταθερή και ευρεία ανάπτυξη.
    Για να συμβεί όμως αυτό, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να βελτιώσουν τις εγχώριες πολιτικές τους και να αρχίσουν να συνεργάζονται σε Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι ο μόνο τρόπος αντιμετώπισης της υπάρχουσας οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στο παγκοσμιοποιημένο πλέον περιβάλλον που ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.                                               Ο Νικήτας Δολαψάκης είναι πρόεδρος του Επιμελητηριακού
                                                Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νήσων ( ΕΟΑΕΝ)