Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Ελληνικά τα ονόματα των μελλοντικών τυφώνων, του Τάσου Σαραντή

Ελληνικά τα ονόματα των μελλοντικών τυφώνων, του Τάσου Σαραντή

461

 
Με ελληνικά ονόματα πρόκειται να βαφτιστούν οι επόμενοι τυφώνες και τροπικές καταιγίδες του Ατλαντικού, έπειτα από απόφαση του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων των ΗΠΑ, στο Μαϊάμι.


Όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων, μόλις τέσσερα ονόματα έχουν απομείνει για τους τυφώνες και τροπικές καταιγίδες που έπονται, και η αμέσως επόμενη επιλογή, θα είναι το πρώτο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου. Έτσι, μετά τους Σταν, Τάμι, Βίνσε και Γουίλμα, θα ακούσουμε τον “Alpha”, τον “Beta”, τον  “Gamma”, τον “Delta” κ.ο.κ.


Στην αρχή της κάθε εποχής τυφώνων, που διαρκεί από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων δημοσιεύουν μία λίστα με 21 αντρικά και γυναικεία ονόματα με τα οποία βαφτίζονται οι τυφώνες, τα οποία εναλλάσσονται με αλφαβητική σειρά. Στη λίστα με τα ονόματα των τυφώνων, η οποία παραδίδεται και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, αφήνονται  τα γράμματα Q,U,Χ,Υ, και Ζ επειδή πολύ λίγα ονόματα αρχίζουν με αυτά.


Για την φετινή χρονιά, αλλά και για τις προηγούμενες, οι μετεωρολόγοι είχαν συντάξει μια λίστα με ονόματα για 21 τυφώνες, δεδομένου ότι τόσοι είχαν καταγραφεί το 1933, έτος με τους περισσότερους αλλά μη κατονομαζόμενους τυφώνες.


Πάντως, η ονομασία των τυφώνων έχει μια μακροχρόνια και ενδιαφέρουσα ιστορία. Για πολλούς αιώνες οι τυφώνες στη Δυτική Ινδία έπαιρναν τα ονόματά τους από τις ημέρες των Αγίων που γιόρταζαν κατά  την ημέρα που εκδηλώνονταν.  Ετσι, ο τυφώνας “San Felipe” χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο στις 13 Σεπτεμβρίου του 1876. Όταν ένας άλλος τυφώνας χτύπησε το Πουέρτο Ρίκο πενήντα χρόνια αργότερα ονομάστηκε “San Felipe” ο δεύτερος.


Αργότερα, για τα ονόματα των τυφώνων χρησιμοποιήθηκαν  οι θέσεις του γεωγραφικού πλάτους και μήκους που εκδηλώνονταν, αλλά αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε δυσνόητη. Οι μετεωρολόγοι του στρατού ήταν εκείνοι που άρχισαν να δίνουν γυναικεία ονόματα στους τυφώνες, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.


Το 1950 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας καθιέρωσε ένα αλφαβητικό σύστημα ονοματοδοσίας για τους τυφώνες που στηριζόταν στον στρατιωτικό ραδιο- κώδικα. Ετσι, το όνομα του πρώτου τυφώνα στον Ατλαντικό το 1950 ήταν”Able”. Αλλά και αυτή η μέθοδος δεν θεωρήθηκες ικανοποιητική και έτσι, το 1953 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας άρχισε να βαφτίζει τους τυφώνες και τις τροπικές καταιγίδες με μια εναλλασσόμενη σειρά γυναικείων ονομάτων.


Οι φεμινίστριες ήταν εκείνες που ώθησαν για την καθιέρωση και αντρικών ονομάτων, κάτι που ξεκίνησε το 1979. Από τότε, στη λίστα εντάχθηκαν τα γαλλικά και τα ισπανικά ονόματα, προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι γλώσσες των εθνών που επηρεάζονται από τους τυφώνες της Καραϊβικής.


Τα ονόματα της λίστας των τυφώνων και τροπικών καταιγίδων που διατηρεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας εναλλάσσονται κάθε 6 χρόνια. Εξαιρούνται τα ονόματα των τυφώνων εκείνων που άφησαν πίσω τους πολλούς νεκρούς και μεγάλες καταστροφές, λόγος για τον οποίο δεν θα ξανακούσουμε για τον Κατρίνα.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 21/9/05