Αρχική Νέα Οικονομία Αντιδράσεις επιχειρηματικού κόσμου για την επιλεκτική επιδότηση του επιτοκίου

Αντιδράσεις επιχειρηματικού κόσμου για την επιλεκτική επιδότηση του επιτοκίου

7

 Την έντονη αντίδραση του Επιμελητηρίου Χίου προκάλεσε η γνωστοποίηση ότι το αίτημα των επιχειρηματιών του Αιγαίου να παραταθεί η επιδότηση του επιτοκίου για τα κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων στις παραμεθόριες περιοχές, ισχύει επιλεκτικά για τους νομούς της Θράκης.
Σχετική ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Αντώνη Ζαννίκο στη συνεδρίαση της Τετάρτης του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο και αποφάσισε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και το σύλλογο Εμπόρων Χίου να καλέσουν τους αντίστοιχους φορείς των νομών Λέσβου, Σάμου και Δωδεκανήσων και να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τον Yπουργό Oικονομικών.
Μάλιστα έγινε λόγος ακόμα και για συγκέντρωση στην Αθήνα με δεδομένο ότι θεωρείται θέμα ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις.
Στο σχετικό έγγραφο του Επιμελητηρίου Χίου προς τον υπουργό Οικονομικών, κοινοποιείται στους βουλευτές Χίου και στα Επιμελητήρια των νομών Λέσβου, Σάμου, Δωδεκανήσου, αναφέρονται τα εξής:
“Κύριε Υπουργέ,
Με την ανωτέρω σχετική απόφασή σας (20863/Β.1206, ΦΕΚ 791/Β/10-6-2005) παρατάθηκε, μέχρι 31-12-2005, η διάρκεια της επιδότησης επιτοκίου στα δάνεια για κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων των νομών Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου, προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και να αυξηθούν οι θέσεις απασχόλησης στις επιχειρήσεις των περιοχών αυτών.
Αντίθετα, δεν προχωρήσατε σε καμιά ενέργεια και έτσι καταργήθηκε από 1/1/05 η επιδότηση επιτοκίου για κεφάλαια κίνησης (3 εκατοστιαίων μονάδων) των επιχειρήσεων των νησιωτικών περιοχών Λέσβου, Χίου, Σάμου και Δωδεκανήσου, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις και ενέργειές μας για τη διατήρηση του ευνοϊκού αυτού μέτρου.
Σας πληροφορούμε ότι η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει έντονη δυσαρέσκεια και προβληματισμό στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής μας, ο οποίος νοιώθει αβοήθητος και άνισα μεταχειριζόμενος στο δύσκολο αγώνα που δίνει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που απορρέουν όχι μόνο από τον παραμεθόριο χαρακτήρα της περιοχής, αλλά και από τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή, η στήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και η αύξηση των θέσεων απασχόλησης στη νησιωτική και παραμεθόρια περιοχή μας αποτελεί αδήριτη ανάγκη, γι’ αυτό το λόγο σας ζητάμε -για μια ακόμη φορά- να παρατείνετε την εφαρμογή του ευνοϊκού κινήτρου της επιδότησης των 3 εκατοστιαίων μονάδων στα δάνεια για κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων της περιοχής μας”.
Eν τω μεταξύ, με παρέμβασή του στα μέσα ενημέρωσης, ο Nομάρχης Xίου καυτηρίασε την άνιση μεταχείριση εις βάρος των νησιωτών.