Αρχική Νέα Τοπικά Ξενάγηση Δημοτικής Αρχής Χίου στα έργα του Δήμου

Ξενάγηση Δημοτικής Αρχής Χίου στα έργα του Δήμου

6

 14 στάσεις για ισάριθμες παρεμβάσεις- έργα που έχουν ολοκληρωθεί ή γίνονται ακόμα από το Δήμο Χίου, έκανε το αυτοκίνητο του Δημοτικού Οργανισμού Νεολαίας Άθλησης στην περιοδεία για τη γνωριμία με τα έργα που γίνονται ώστε να έχουμε μια ανθρώπινη πόλη.
Οι παρεμβάσεις κατά τη δημοτική αρχή σημαντικές, που δείχνουν ότι και παρήχθη έργο όλο αυτόν τον καιρό και πως το μέλημα των υπηρεσιών δεν ήταν μόνο για κάποιες δράσεις που είδαν έντονα το φως της επικαιρότητας.
Η περιοδεία δεν περιλάμβανε επισκέψεις στις συνοικίες που είναι έξω από το κέντρο. Επικεντρώθηκε στα έργα του κυκλοφοριακού, στις αυλές των σχολείων και σε δράσεις που έχουν σχέση με τον αθλητισμό.
Ο αντιδήμαρχος Αντώνης Λυπαρής ευχαρίστησε ιδιαίτερα την τεχνική υπηρεσία για την εργασία που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος και ερωτώμενος αν προσωπικά ο ίδιος μένει ικανοποιημένος τόνισε ότι “στα 2,5 χρόνια θητείας είναι απόλυτα ευχαριστημένοι από το έργο, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα”.


Πρώτη στάση, ξεκινώντας από το βόρειο σημείο της πόλης, η συνοικία των Λιβαδίων αποκτά πλέον (και θα είναι έτοιμο στις αρχές του νέου έτους) ένα κλειστό γυμναστήριο κόσμημα. Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο εγκρίθηκε η εκτέλεση έργων για εγκατάσταση παρκέ, μπασκετών, ηλεκτρονικού εξοπλισμού και κερκίδων (χωρητικότητας 500 περίπου ατόμων).


Δεύτερη στάση, στην αυλή του 4ου Γυμνασίου όπου ο Δήμος Χίου κατάφερε και ένταξε σε πρόγραμμα αυλές 4 σχολείων (40 Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο, Σχολεία Κλούβα και νηπιαγωγεία Βουνακίου). Με τη νέα σχολική χρονιά οι μαθητές βρήκαν νέους χώρους για τις αθλοπαιδιές αλλά ακόμα και για χρήση διδακτική.


Σημαντικότατη η παρέμβαση του Δήμου σε ότι αφορά το θέμα της στάθμευσης  με τη δημιουργία χώρων στάθμευσης, όπως της “Αριέττας Λιβανού” ή στην οδό Καλουτά. Σε ερώτηση σχετικά με την ελεγχόμενη στάθμευση ο αντιδήμαρχος Αντώνης Λυπαρής σημείωσε ότι έλεγχος θα μπορεί να γίνεται με την πλήρη ανάληψη καθηκόντων των εργαζομένων στη Δημοτική Αστυνομία από 1η Νοεμβρίου, ενώ με εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προτείνεται η μεγαλύτερη χρονικής διάρκεια κάρτα να είναι 2 ωρών και να μην επιτρέπεται να μπαίνουν στο αυτοκίνητο πολλές κάρτες στη σειρά για να αντιμετωπιστεί η κάλυψη θέσεων από συγκεκριμένες εταιρείες.


Ο κόμβος: επί της οδού Χάνδακος όταν ολοκληρώθηκε δέχτηκε τα συγχαρητήρια των γύρω καταστηματαρχών που αρχικά αντιδρούσαν. Ανάλογης σημασίας είναι ο κόμβος στην Εθνική τράπεζα.


Σημαντικές παρεμβάσεις γίνονται στο Κάστρο. Η αγορά οικοπέδων από το Δήμο δίνει τη δυνατότητα (και αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την αρχαιολογία) να δούμε σε λίγο καιρό γήπεδο 5Χ5 και παιδότοπο, που έχει ανάγκη η γειτονιά.
Εξάλλου στα πλαίσια των ολοκληρωμένων αστικών έγιναν οι ανασκαφικές εργασίες από την αρχαιολογία στην πλατεία του Φρουρίου. Αίτημα των κατοίκων να πέσει και στρώμα ασφάλτου ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με πλημμύρες.


Μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες πίσω από τη Νομαρχία για τη διαμόρφωση του χώρου. “Είναι σημαντικό ότι έφυγαν τα λεωφορεία και ελευθερώθηκε αυτός ο χώρος. Κάτι που καμία προηγούμενη δημοτική αρχή δεν το τολμούσε”, σημείωσε ο Αντώνης Λυπαρής.


Οι διανοίξεις και οι διαπλατύνσεις δρόμων, που ενώνουν για παράδειγμα τη Μουσείου με την Κουντουριώτη ή διαπλατύνουν την οδό Ριζαρίου και την Αεροπόρου Χαλκιά είναι σημαντικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής. Ειδικά στην οδό Ριζαρίου το επόμενο διάστημα θα γίνει διαπλάτυνση και στο τμήμα που είναι παραπλεύρως του στρατοπέδου. Μοναδικό “γκρίζο” σημείο εκεί που στεγάζεται γυμναστήριο και που λόγω διαφωνίας του ιδιοκτήτη μάλλον θα τεθεί θέμα απαλλοτρίωσης. Εξάλλου προσεκτικό έργο γίνεται με τις ασφαλτοστρώσεις των δρόμων.
 
Υπό διαμόρφωση είναι και ο χώρος στάθμευσης στη Φάρκαινα, στο προσκυνητάρι. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αφήνει εκεί ο κόσμος τα οχήματα και να κατεβαίνει με λεωφορείο στην πόλη. Θα υπάρξει και χώρος που θα μπορεί να φιλοξενήσει αντί μισθώματος 20 νταλίκες ώστε να ελευθερωθεί η περιοχή του αεροδρομίου.


Σημαντική είναι η παρέμβαση στον παραλιακό δρόμο, και που περνά από το αεροδρόμιο, την οποία ευχαριστιούνται και οι απογευματινοί περιπατητές.


Τέλος η πρόεδρος του ΔΣ της Λαχαναγοράς Κλειώ Μαστοράκη, σημείωσε ότι στη Λαχαναγορά έγινε ασφαλτόστρωση ενώ θα ολοκληρωθεί και η περίφραξη την οποία ζητούσαν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι.


Θοδωρής Πυλιώτης, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (23/9/05)