Αρχική Νέα Οικονομία Διαμαρτυρία Νομάρχη για τις επιδοτήσεις στην παραμεθόριο

Διαμαρτυρία Νομάρχη για τις επιδοτήσεις στην παραμεθόριο

6

 “Ένα ακόμη παράδειγμα άνισης μεταχείρισης των ακριτικών νησιών του Αιγαίου, αποτελεί η ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, για παράταση της επιδότησης κατά 3% των επιτοκίων δανεισμού για κεφάλαια κίνησης των εμπορικών επιχειρήσεων, μόνο για επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη Θράκη”, αυτό τονίζεται σε έγγραφο του Νομάρχη Χίου και συνεχίζει:
 “Δυστυχώς από 1/1/2005 οι εμπορικές επιχειρήσεις των νησιών έχουν εξαιρεθεί από αυτό το μέτρο, με επιχειρήματα έωλα και ανεπαρκή, παρά τα επανειλημμένα σχετικά αιτήματα των νησιωτικών φορέων .
 Οι εμπορικές επιχειρήσεις των νησιών του Αιγαίου αντιμετωπίζουν πολλαπλάσια προβλήματα: γεωγραφική απόσταση, κίνδυνους απομόνωσης, πολλαπλάσιο κόστος μεταφορών. Η περίληψή τους σε ανάλογες ευνοϊκές ρυθμίσεις και η μείωση του κόστους δανεισμού, είναι το ελάχιστο που οφείλει, και έχει δεσμευθεί, να πράξει η Κυβέρνηση, για να τονώσει τις τοπικές οικονομίες που ασφυκτιούν.
 Για το σκοπό αυτό, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες να πρέπει να πάρουν ουσιαστικές αποφάσεις και να διεκδικήσουν την εφαρμογή τους στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικαλούμενοι την ανάγκη ιδιαίτερης μεταχείρισης των νησιών, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη του Άμστερνταμ.
 Σε κάθε διαφορετική περίπτωση οι νησιώτες θα έχουν, για μια ακόμη φορά, μεταχείριση πολιτών δεύτερης κατηγορίας.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ”