Αρχική Μαστίχα ΡΙΑΚΙΑ ΧΙΟΥ: Η Μαστίχα ανήκει σ’ αυτούς που τη δουλεύουν

ΡΙΑΚΙΑ ΧΙΟΥ: Η Μαστίχα ανήκει σ’ αυτούς που τη δουλεύουν

44

 Η ΜΑΣΤΙΧΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ
ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΠΟ  ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ


Στις 10 Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των αντιπροσώπων των μαστιχο-παραγωγών για να αντιμετωπιστούν τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς και της ανταγωνιστικότητας. Η απόφαση της συνέλευσης εμφανίζει τους αντιπροσώπους να  επιμένουν να δηλώνουν πίστη στην οικονομία της αγοράς και να αποδίδουν τα προβλήματα με την εταιρεία του κ. Μπελλέ σε  ηθικούς και ανήθικους επιχειρηματίες!
Την πραγματικότητα όμως την βλέπουμε γύρω μας: Η οικονομία της αγοράς έχει οδηγήσει  εκατομμύρια εργαζομένους και αγρότες σε όλον τον κόσμο στην φτώχεια και στην εξαθλίωση.
Η οικονομία της αγοράς, δηλ. η “ελεύθερη αγορά”, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά των μαστιχοπαραγωγών, γιατί


* οι νόμοι της “οικονομίας της αγοράς” αναγνωρίζουν ένα μόνο δίκαιο: “το δίκιο του ισχυρού” και δεν δέχονται ούτε αποκλειστικότητες ούτε αναγκαστικούς συνεταιρισμούς. Ο κ. Μπελλές, ικανός να επιβιώνει στη ζούγκλα της ελεύθερης αγοράς, γνωρίζει καλά αυτή τη ζούγκλα και τους κανόνες που την διέπουν και γνωρίζει ότι την κατάλληλη στιγμή θα μπορούσε και να ελέγξει κομμάτι της ΕΜΧ (π.χ. ως συνέταιρος).
* η “οικονομία της αγοράς” κατάφερε να βάλει μέτοχο στην ΕΜΧ επίσημα την Τράπεζα Αττικής. Όπως γνωρίζουμε όλοι από τις συναλλαγές μας, οι τράπεζες ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος και συμπεριφέρονται ως στυγνοί εκμεταλλευτές απέναντι σε κάθε εργαζόμενο.
* Δεν υπάρχουν ηθικοί και ανήθικοι επιχειρηματίες. Στην ελεύθερη αγορά υπάρχει μόνο η λογική του κέρδους πέρα από πατρίδες, ανθρώπους, συγγένειες κλπ.


Το δίκιο όμως ανήκει στους μαστιχοπαραγωγούς γιατί είναι φυσικό δίκαιο η γη και τα προϊόντα που αυτή παράγει να ανήκουν σε όσους την δουλεύουν και κοπιάζουν για αυτήν.
 
Για τον κ. Μπελλέ, ο μονόδρομος για κάθε εταιρεία είναι συνεχώς να ανεβαίνει και να μεγαλώνει. Μοιραία πρέπει να λειτουργήσει ανταγωνιστικά.
Για τους μαστιχοπαραγωγούς, μονόδρομος είναι ο αγώνας ενάντια στην οικονομία της αγοράς στα πλαίσια της συνεργασίας, της αλληλοβοήθειας και της αλληλεγγύης.


Οι συνεταιρισμοί δεν είναι επιχειρήσεις, είναι κοινωνικές οργανώσεις και μόνο έτσι θα  καταφέρουν να υπερασπιστούν τα οικονομικά και τα κοινωνικά συμφέροντά τους. 
Μόνο οι ίδιοι οι μαστιχοπαραγωγοί μπορούν να υπερασπιστούν πραγματικά τα συμφέροντα τους και να βρουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει αυτοί που παρουσιάζονται ως δήθεν  σωτήρες και που δυστυχώς ήδη βρίσκονται μέσα στην ΕΜΧ.


Η δικαίωση των μαστιχοπαραγωγών μας αφορά όλους.
Η στήριξη και η αλληλεγγύη μας είναι αυτονόητη.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  ΚΙΝΗΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ (ΡΙΑΚΙΑ) ΧΙΟΥ