Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Οι ακραίες θερμοκρασίες “τρέλαναν” και τα δάση, του Τάσου Σαραντή

Οι ακραίες θερμοκρασίες “τρέλαναν” και τα δάση, του Τάσου Σαραντή

19

 Ο δριμύτατος καύσωνας που έπληξε την Ευρώπη το 2003 και στοίχισε τη ζωή σε περίπου 35.000, ανθρώπους ώθησε τα δάση και τα φυτά στην αποδέσμευση περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε σχέση με αυτό που απορρόφησαν.


Όπως προκύπτει από μελέτη 30 επιστημόνων από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες, τα δάση και τα φυτά παρήγαγαν σχεδόν το ένα δέκατο της ποσότητας του διοξειδίου του άνθρακα, σε σχέση με την ποσότητα που παράγεται από την καύση των ορυκτών καυσίμων.


Στην μελέτη επισημαίνεται ότι το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώθηκε από τα δάση και τα φυτά ισοδυναμεί με αυτό που απορρόφησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων χρόνων. Αν και κατά την διάρκεια ενός έτους τα φυτά απορροφούν από την ατμόσφαιρα περίπου 125 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, το 2003  αποδέσμευσαν περίπου 500 εκατομμύρια τόνους. Συγκριτικά, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την καύση των ορυκτών καυσίμων ανέρχονται σε περίπου 7.000 εκατομμύρια τόνους.


Τα αποτελέσματα της έρευνας ανατρέπουν ριζικά τα δεδομένα, αφού δείχνουν ότι οι ακραίες θερμοκρασίες που εκδηλώθηκαν στην  Ευρώπη το 2003 μετατρέπουν τα δάση από παραδοσιακούς “απορροφητήρες” του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας σε πηγές περαιτέρω εκπομπών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η προερχόμενη από τα δάση αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μπορεί να τροφοδοτήσει ακόμη θερμότερα καλοκαίρια στο μέλλον.


Εξάλλου, από την ίδια έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες από τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Φινλανδία και την Πορτογαλία, προκύπτει ότι ο καύσωνας του 2003 είχε άμεση επίπτωση στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών καλλιεργειών με αποτέλεσμα να καταστούν κατά 20% λιγότερο παραγωγικές σε σχέση με το υπόλοιπο έτος.


10.000 θάνατοι


Την ίδια στιγμή ένας από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας προειδοποίησες ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη προκαλεί ετησίως το θάνατο 10.000 ανθρώπων στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και ότι εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την ανθρωπότητα. Ο Χισάσι Ογκάβα, κατονόμασε ως αιτίες τα κύματα καύσωνα, ανάλογα με αυτό που έπληξε την Ευρώπη το καλοκαίρι του 2003, τις πλημμύρες, τους τυφώνες, τους κυκλώνες και την ξηρασία, που προκαλεί πυρκαγιές στα δάση.


Τα φαινόμενα αυτά, είπε, προκαλούν υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, ευνοώντας την εμφάνιση ασθενειών. Παράλληλα, η αύξηση των βροχοπτώσεων και η άνοδος της θερμοκρασίας ευνοούν ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, που προκαλείται από το τσίμπημα των κουνουπιών. “Στο διάστημα μεταξύ του 1980 και του 1990, ο αριθμός των φυσικών καταστροφών αυξήθηκε κατά 2% στο δυτικό Ειρηνικό και ο αριθμός των θυμάτων κατά 35%”, πρόσθεσε ο Ογκάβα.

του Τάσου ΣΑΡΑΝΤΗ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 23/9/05