Αρχική Νέα Οικονομία Αλλη ρότα στη δόμηση του Αιγαίου

Αλλη ρότα στη δόμηση του Αιγαίου

8

Τρεις, τουλάχιστον, «ταχύτητες» διαμορφώνονται στη δόμηση στα νησιά του Αιγαίου, με βάση τους ώς τώρα νόμους αλλά και τις γνωματεύσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το θέμα είναι σημαντικό, καθώς κάθε χρόνο κατά μέσον όρο εκδίδονται στην ευαίσθητη αυτή περιοχή 7.000 νόμιμες οικοδομικές άδειες, ενώ ανθεί ιδιαίτερα η παρανομία. Αυτό σημαίνει ότι στο ελληνικό αρχιπέλαγος «ξεφυτρώνει» μια νέα… πόλη, με κανόνες που εξακολουθούν να μην είναι σαφείς.


Με την τελευταία απόφασή του για το ειδικό διάταγμα της Τήνου, το συνταγματικό δικαστήριο έκοψε τη φόρα αυτών που ονειρεύονται να κάνουν τα νησιά… τσιμέντο, αλλά δυστυχώς αυτό δεν αποτελεί πρόκριμα για την πολιτική που ακολουθούν οι ηγεσίες των υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ και Αιγαίου.


Το καθεστώς δόμησης στα νησιά του Αιγαίου έχει ως εξής:


*Ειδικά για την Τήνο υπάρχει το ιδιαίτερα αυστηρό διάταγμα του 2002. Μεταξύ άλλων, απαγορεύει τη δόμηση σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τη γραμμή αιγιαλού, χορηγεί οικοδομική άδεια μόνον όταν το εκτός σχεδίου οικόπεδο έχει πρόσοψη τουλάχιστον 10 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο, ενώ απαγορεύει τις οικοδομικές εργασίες σε γήπεδα των οποίων το φυσικό έδαφος έχει κλίση πάνω από 35%. Οι όροι αυτοί έχουν «τσιμενταριστεί» μετά την πρόσφατη απόρριψη των προσφυγών θιγομένων ιδιοκτητών από το ΣτΕ.


Η γνωμάτευση αυτή προβάλλεται από νομικούς κύκλους ως «πιλότος» για τα νησιά.


*Στη γειτονική Μύκονο, ωστόσο, πνέει άλλος άνεμος. Εδώ ισχύει το διάταγμα του 2005, το οποίο επιτρέπει ακόμα και τις παρεκκλίσεις των 750 μέτρων στα εκτός σχεδίου ακίνητα που βρίσκονται γύρω από την Ανω Μερά και τη Χώρα.


Η απόσταση των νέων οικοδομών από τη γραμμή του αιγιαλού είναι 50 μέτρα, ενώ με τον «μανδύα» της αγροικίας επιτρέπεται η δόμηση ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Η προώθηση του διατάγματος της Μυκόνου προβλήθηκε από την πλευρά του Γ. Σουφλιά ως «πιλότος» του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για νησιά του Αιγαίου.


*Στα μικρά νησιά του Αιγαίου ο πρώην υπουργός Ν. Σηφουνάκης είχε θεσμοθετήσει ένα αυστηρό πλαίσιο, που περιλαμβάνει την προστασία των παραδοσιακών οικισμών, αλλά και τη διάσωση του φυσικού περιβάλλοντος. Να σημειωθεί ότι απαγορεύεται η οργανωμένη δόμηση και οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί.


Ο Αρ. Παυλίδης, που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο, έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει αυτά τα μέτρα και υποστηρίζει ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του Δ. Αβραμόπουλου, που φέρεται να τα θεωρεί φρένο στην τουριστική ανάπτυξη των νησιών.


Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν οι διατάξεις για την εκτός σχεδίου δόμηση, που αφορούν ολόκληρη τη χώρα. Οπότε ο «πιλότος» μάλλον θα έχει πρόβλημα επιλογής…

Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ