Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Τυφώνες: Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια, του Τάσου Σαραντή

Τυφώνες: Η επιστήμη σηκώνει τα χέρια, του Τάσου Σαραντή

8

 Αν και στο παρελθόν ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από τις αμερικανικές κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση  ενός προγράμματος που θα ανακάλυπτε τη  μέθοδο με την οποία θα μπορούσαν να καταστρέφονται ή έστω να αποδυναμώνονται οι τυφώνες, ο στόχος παραμένει ευσεβής πόθος.


Πως θα μπορούσε να αποδυναμωθεί ένα φυσικό φαινόμενο, όπως ένας ισχυρός τυφώνας, που, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο για την Ατμοσφαιρική Ερευνα, η ενέργεια της θερμότητας που απελευθερώνεται από αυτόν ισοδυναμεί με 50 έως 200 τρισεκατομμύρια Watt, σχεδόν το ίδιο ποσό ενέργειας που απελευθερώνεται από την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας 10 μεγατόνων κάθε 20 λεπτά;


Η ιδέα για το πρόγραμμα τροποποίησης τυφώνων, που ονομάστηκε πρόγραμμα “Stormfury”, διατυπώθηκε αρχικά από την κυβέρνηση Αϊζενχάουερ όταν ισχυρές θύελλες χτύπησαν την Ανατολική Ακτή στα μέσα της δεκαετίας του ’50, προκαλώντας το θάνατο 749 ανθρώπων και ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Όμως, τα πρώτα πειράματα ξεκίνησαν το 1961, όταν ένα αεροπλάνο του Ναυτικού “έσπειρε” πάνω από τον τυφώνα “Εσθερ” ασημένιους κρυστάλλους ιωδιδίου, μιας ουσίας που λειτουργεί ως ενεργός πυρήνας πάγου, στα σύννεφα ακριβώς έξω από το μάτι του τυφώνα. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένα νέο δαχτυλίδι σύννεφων γύρω από τους τεχνητούς πυρήνες πάγου.


Τα νέα σύννεφα υποτίθεται ότι θα άλλαζαν τη μορφή της βροχής  και θα διαμόρφωναν ένα νέο μάτι στον τυφώνα που θα γκρέμιζε το προηγούμενο. Ο τροποποιημένος τυφώνας θα περιστρεφόταν πιο αργά και θα ήταν λιγότερο επικίνδυνος. Ανάλογα πειράματα επαναλήφθηκαν το 1963, το 1969 και το 1971.


Κάποιες φορές, τα πειράματα έδειξαν να λειτουργούν. Ο τυφώνας “Ντέμπι” το 1969 ραντίστηκε δύο φορές, επί τέσσερις συνεχόμενες μέρες, με αρκετά αεροσκάφη. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η έντασή του εξασθένισε μέχρι 30%. Εντούτοις, για να είναι επιτυχής η “σπορά” των σύννεφων , πρέπει να περιέχουν ικανοποιητική ποσότητα παγωμένου νερού που παραμένει υγρό, ακόμη κι αν βρίσκεται σε θερμοκρασία υπό το μηδέν. Οι σταγόνες της βροχής διαμορφώνονται όταν συνδυάζονται οι τεχνητοί πυρήνες με το πολύ παγωμένο νερό. Όμως, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι τυφώνες περιέχουν πολύ πιο λίγο παγωμένο νερό απ’ ότι τα σύννεφα άλλου είδους θυελλών. Ετσι, η σπορά κατέστη αναξιόπιστη.


Επιπλέον, όλοι οι τυφώνες αναπτύσσονται και διαλύονται από μόνοι τους διαμορφώνοντας ακόμη και νέα σύννεφα που αποκαλούνται “ομόκεντροι κύκλοι στο μάτι του τυφώνα”. Το γεγονός αυτό κατέστησε αδύνατο να προσδιοριστεί εάν οι μειώσεις των εντάσεων των τυφώνων ήταν το αποτέλεσμα της ανθρώπινης επέμβασης.


Ετσι, το πρόγραμμα “Stormfury” εγκαταλείφθηκε την δεκαετία του ’80 και ενώ είχαν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 26/9/05