Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ευρωκοινοβούλιο, Π. Μπεγλίτης: για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

Ευρωκοινοβούλιο, Π. Μπεγλίτης: για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

12

Δήλωση προ Ημερησίας Διατάξεως στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Π. Μπεγλίτη, σχετικά με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.


” Τις τελευταίες μέρες μας περιέρχονται από τουρκικές μη κυβερνητικές οργανώσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα ανησυχητικές πληροφορίες για άσκηση ποινικών διώξεων και καταδικαστικές αποφάσεις δικαστηρίων εναντίον Τούρκων δημοσιογράφων και διανοουμένων.
Εκτός από την περίπτωση του γνωστού συγγραφέα Orhan Pamuk, που θα δικαστεί στις 16 Δεκεμβρίου 2005, αναφέρομαι στην περίπτωση του δημοσιογράφου Emin Karaca που καταδικάσθηκε σε 5 μήνες φυλάκισης, με βάση το άρθρο 301 παρ. 2 του πρόσφατα αναθεωρημένου ποινικού κώδικα, επειδή άσκησε κριτική στους στρατιωτικούς του πραξικοπήματος του Μαρτίου 1971.
Αναφέρομαι επίσης στους δημοσιογράφους Ragip Zarakolu, Hrant Dink και   Dogan Ozguden, εναντίον των οποίων έχει ασκηθεί, επίσης, ποινική δίωξη, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο.
Γνωρίζω, κ. Πρόεδρε, τους αγώνες σας για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επικαλούμαι τη βαθιά δημοκρατική σας συνείδηση για να σας ζητήσω να αναλάβετε άμεσα πρωτοβουλία προς την πλευρά του Πρωθυπουργού κ. Erdogan και του Προέδρου  της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης κ. Arinc  για την παύση των διώξεων και το σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης, καθώς και προς την πλευρά της Βρετανικής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία”.