Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ευρωκοινοβούλιο, Μ. Ματσούκα: για την αναφορά της EUROSTAT σχετικά με τα στοιχεία...

Ευρωκοινοβούλιο, Μ. Ματσούκα: για την αναφορά της EUROSTAT σχετικά με τα στοιχεία της Ελλάδας για το έλλειμα

6

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΙΡΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑ (ΠΑΣΟΚ) ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ.


Μετά τη σημερινή ανακοίνωση της Eurostat, η οποία αναθεώρησε για μια ακόμη φορά, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας που φτάνει πλέον στο 6,6% του ΑΕΠ- από 6,1% που ήταν η εκτίμηση το Μάρτιο- η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαίρη Ματσούκα ζητά με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πληροφορηθεί πως κρίνεται η μέχρι σήμερα πορεία εκτέλεσης του ελληνικού προϋπολογισμού και αν είναι αντίστοιχη των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι της Επιτροπής.


Η Μ. Ματσούκα σημειώνει ακόμη ότι η σημερινή απόφαση της Eurostat, να συμπεριλάβει την Ελλάδα σε μια ομάδα τριών χωρών μελών (Ελλάδα, Τσεχία και Πορτογαλία) για τις οποίες θα πρέπει να υπάρξει συμπληρωματικός έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων, θέτει άμεσα θέμα αξιοπιστίας της ποιότητας των στοιχείων που παρέχουν οι ελληνικές αρχές στις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες.


Όπως σημειώνει η Μ. Ματσούκα, ιδιαίτερα σοβαρά εμφανίζονται να είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υλοποίηση του προϋπολογισμού 2005, που ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση το Δεκέμβριο του 2004. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, καθίσταται φανερό ότι τα περισσότερα και σημαντικότερα από τα δημοσιονομικά μεγέθη του προϋπολογισμού, όπως ο ρυθμός εξέλιξης του ΑΕΠ, το έλλειμμα, ο πληθωρισμός, κ.ά., βρίσκονται υπό συνεχείς αναθεωρήσεις και μάλιστα σε δυσμενέστερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα.