Αρχική Νέα Τοπικά Πολίτες για το Νερό: καταγγελία της ΔΕΥΑΧ, για τη μη αποδοχή πρότασης...

Πολίτες για το Νερό: καταγγελία της ΔΕΥΑΧ, για τη μη αποδοχή πρότασης συνεργασίας Πανεπιστημίου Κρήτης για το νερό

4


ΑΙΤΗΣΗ προς το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου και το Δ.Σ της ΔΕΥΑΧ κατέθεσαν σήμερα οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ”, σχετική με το θέμα ύπαρξης υδραργύρου στο νερό της Χίου και τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Με την αίτηση ζητείται η ΔΕΥΑΧ να συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο Κρήτης, όπως προτείνει το τελευταίο, για το θέμα του Υδραργύρου, καταγγέλλοντας παράλληλα την αδιαφορία της Διοίκησης της ΔΕΥΑΧ να εξετάσει τις συγκεκριμένες προτάσεις.
Στην αίτηση σημειώνονται τα εξής:

Προς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου  και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ


Οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ” όσο πιο πολύ ψάχνουμε, μαθαίνουμε και δουλεύουμε το θέμα του υδράργυρου στο νερό τόσο πιο πολύ ενισχύονται οι απόψεις μας  για το απροκάλυπτο έγκλημα ενάντια στην υγεία μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Έχουν περάσει 3 χρόνια από τότε που οι άρχοντες αυτού του τόπου γνωρίζουν την ύπαρξη υδραργύρου στο νερό και όχι μόνο δεν έχουν κάνει τίποτα αλλά ούτε καν μπήκαν στη διαδικασία να  απευθυνθούν σε επιστημονικές ομάδες που θα βοηθούσαν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή όμως το πρόβλημα του υδραργύρου στο νερό της Χίου θεωρείται μοναδικό στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις του υδραργύρου στην υγεία του ανθρώπου είναι σημαντικές, επιστήμονες μεμονωμένοι αλλά και πανεπιστήμια εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 Σήμερα δημοσιοποιούμε τα δύο έγγραφα-προτάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης καταγγέλλοντας σε όλους τους συνδημότες μας ότι με την αποκλειστική  ευθύνη της Κυβέρνησης, της Νομαρχίας και του Δήμου εξακολουθεί να τρέχει υδραργυρούχο νερό στις βρύσες μας.

Αρχές Αυγούστου 2005:
το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης στέλνει στην ΔΕΥΑΧ  πρόταση συνεργασίας και συμμετοχής της  σε πρόγραμμα  σχετικό με την ύπαρξη υδραργύρου στο νερό της Χίου και την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στο νερό της άρδευσης.
Στόχοι του προγράμματος είναι:
* η αναζήτηση αιτιών της ύπαρξης του τόσο σπάνιου, για μη βιομηχανική ζώνη, μετάλλου,
* η συστηματική ανάλυση των νερών διαφόρων περιοχών της Χίου, η εκπόνηση υδρογεωλογικής μελέτης, ώστε να μελετηθεί  και μοντελοποιηθεί η ροή δια μέσου πετρωμάτων,
* η δοκιμή και η πρόταση κατάλληλων τεχνολογιών αντιμετώπισης,
* η βελτίωση της διαχείρισης των υδατικών πόρων και η εξοικονόμηση των πλέον κατάλληλων υδατικών πόρων για ύδρευση εντάσσοντας την επαναχρησιμοποίηση  των επεξεργασμένων λυμάτων στο σχέδιο χρήσης νερού και άρδευσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 200.000 Ευρώ. Η  συμμετοχή της ΔΕΥΑΧ, σε ποσοστό  40%, είναι 80.000 Ευρώ. Προθεσμία λήξης για την υποβολή προτάσεων είναι η 7η Οκτωβρίου 2005.
Δεν γνωρίζουμε  ποιοι και με πιο τρόπο πήραν την απόφαση της  μη συμμετοχής της ΔΕΥΑΧ στο πρόγραμμα αυτό.


Γνωρίζουμε όμως  ότι ο κ. Φυτούσης  απάντησε ότι δεν τους ενδιαφέρει ο υδράργυρος γιατί θα φέρουν νερό από την Β. Χίο  και επίσης ότι το μοναδικό ενδιαφέρον τους είναι  η αξιοποίηση των λυμάτων του βιολογικού (τη στιγμή που  όλοι γνωρίζουν ότι και λύματα με υδράργυρο είναι επικίνδυνα και άχρηστα). 


22 Σεπτεμβρίου 2005:
κατατίθεται και δεύτερη πρόταση, συνοδευόμενη και με επιστολή, συνεργασίας σε  πρόγραμμα που  αφορά μόνο το θέμα υδραργύρου στο νερό της Χίου.
Το  ποσοστό συμμετοχής αυτή τη φορά από τη ΔΕΥΑΧ είναι μόνο 25000 €.
Η  προθεσμία υποβολής των  εντύπων τελειώνει 10 Οκτωβρίου 2005.

Ρωτάμε λοιπόν
* γιατί η ΔΕΥΑΧ  αρνήθηκε τον Αύγουστο να συνεργαστεί με το Πολυτεχνείο  Κρήτης σε πρόγραμμα που αφορά  έρευνα και μελέτη για τον υδράργυρο;
* Με ποιο κριτήριο τον Αύγουστο του 2005 η ΔΕΥΑΧ επέλεξε να δαπανήσει τεράστια χρηματικά ποσά  για την κατασκευή του  θεάτρου Καστρομηνά (ευθύνη του κ. Φυτούση) ενώ παράλληλα απέρριψε την πρόταση του Πολυτεχνείου Κρήτης;  
 Απαιτούμε να συγκληθεί  έκτακτα το  Δημοτικό Συμβούλιο και το Συμβούλιο της ΔΕΥΑΧ  για να πάρουν θέση στο συγκεκριμένο  θέμα της συμμετοχής ή  μη σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Επειδή ξέρουμε ότι μόνο εμείς οι πολίτες που δεν εξαρτόμαστε από οικονομικά – επιχειρηματικά συμφέροντα μπορούμε να βρούμε τη λύση για  να  ζήσουμε αξιοπρεπώς
Καλούμε όλους τους Χιώτες ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ και
Να απαιτήσουμε ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!

ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ