Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη “Προσομοιωτής” ανθρωπίνων οργάνων για λιγότερα πειραματόζωα, του Τάσου Σαραντή

“Προσομοιωτής” ανθρωπίνων οργάνων για λιγότερα πειραματόζωα, του Τάσου Σαραντή

8

 
Μια μικροσκοπική συσκευή που μπορεί να μιμηθεί τη συμπεριφορά των ανθρωπίνων οργάνων, συμπεριλαμβανομένων του συκωτιού, των νεφρών και του στομαχιού δημιούργησαν αμερικανοί ερευνητές.


Όπως ανέφεραν οι σχεδιαστές της, η επαναστατική συσκευή αναμένεται να χρησιμοποιηθεί στις απαιτούμενες δοκιμές νέων φαρμάκων και να παίξει καταλυτικό ρόλο στον περιορισμό του αριθμού των σχετικών πειραμάτων που γίνονται σε ζώα.


Στο παρελθόν, οι πολέμιοι των πειραμάτων στα ζώα είχαν υποστηρίξει ότι οι καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατα των ζώων για να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των νέων φαρμάκων και να διαπιστωθεί εάν τα φάρμακα που δοκιμάζονται προκαλούν παρενέργειες. Εντούτοις, ένα φάρμακο που δοκιμάζεται σε καλλιέργειες ζωντανών ανθρωπίνων κυττάρων μπορεί να δείξει ότι έχει μικρή τοξικότητα, αλλά δεν θα φανεί αν τα κύτταρα παράγουν χημικά υποπροϊόντα τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβες σε κάποια άλλα όργανα του σώματος.


Η συσκευή που σχεδιάστηκe από την αμερικανική εταιρεία Hurel μπορεί να υπερπηδήσει αυτό το μειονέκτημα. Με μέγεθος όχι μεγαλύτερο από ένα γραμματόσημο η συσκευή περιλαμβάνει κύτταρα από την καρδιά, το συκώτι, τα νεφρά και άλλα όργανα. Αυτά τοποθετούνται σε ξεχωριστά “αυλάκια” που συνδέονται με μικροσκοπικά ρευστά κανάλια. Όταν ένα φάρμακο προστίθεται σε μια από τις καλλιέργειες δημιουργούνται διαφορετικές χημικές αντιδράσεις από τις οποίες μπορούν να ελεγχθούν οι παρενέργειες που μπορεί να προκαλεί ξεχωριστά στα όργανα του ανθρώπινου σώματος.


“Η συσκευή δεν έχει τη δυνατότητα να αντιγράψει εξ ολοκλήρου την συμπεριφορά ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος, αλλά μπορεί να καταδείξει τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει ένα φάρμακο. Ετσι, θα μπορούμε να δούμε πως το σώμα απορρίπτει ένα φάρμακο και πως το μετατρέπει σε άλλα προϊόντα” εξήγησε ο Λέσλι Μπένετ, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής της εταιρείας Hurel.


Ο ίδιος διευκρίνισε ότι “η συσκευή δεν πρόκειται να υποκαταστήσει όλα τα πειραματόζωα που χρησιμοποιούνται για τις δοκιμές νέων φαρμάκων, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει σε σημαντική μείωση του αριθμού τους”. Ας σημειωθεί ότι μόνο το 2003 στη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν 2,79 εκατομμύρια πειράματα σε ζώα, κυρίως σε τρωκτικά. Ενας μεγάλος αριθμός πειραμάτων σε ζώα πραγματοποιείται για να ανιχνευθεί η τοξικότητα των φαρμάκων, τα περισσότερα εκ των οποίων δεν δείχνουν πως θα μπορούσε να αντιδράσει ο ανθρώπινος οργανισμός. Η συσκευή αναμένεται να συμβάλει στη μείωση κυρίως αυτού του τύπου πειραμάτων.


Η αμερικανική εταιρεία δημιούργησε μια κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει και η φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson, για να αναπτύξει περαιτέρω τη συσκευή και να προωθήσει την εμπορική της εκμετάλλευση. Η συσκευή θα βγει στο εμπόριο σε ένα χρόνο.


του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 27/9/05