Αρχική Νέα Τοπικά Μιχάλης Φυτούσης: Δεν είναι πανάκεια οι μελέτες για τον υδράργυρο

Μιχάλης Φυτούσης: Δεν είναι πανάκεια οι μελέτες για τον υδράργυρο

7

 “Δεν αρνηθήκαμε να συνεργαστούμε με το Πολυτεχνείο Κρήτης”, απαντά στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Μιχάλης Φυτούσης, σχετικά με τις καταγγελίες των “ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ”.
Όπως τονίζει, η ΔΕΥΑΧ ήταν αυτή που έδωσε το καλοκαίρι ολόκληρη την υπάρχουσα μελέτη για τον υδράργυρο στη Χιώτισσα βοηθό του αναπληρωτή καθηγητή κ. Γιώργου Καρατζά (ένας εκ των δυο επιστημονικών υπευθύνων του Πολυτεχνείου που κάνει την πρόταση) η οποία είχε έρθει για διακοπές.
“Συζητήσαμε εξάλλου το θέμα της συνεργασίας και τονίσαμε ότι είμαστε σύμφωνοι αρκεί η πρόταση του Πολυτεχνείου να δώσει κάτι καινούργιο από τα ήδη γνωστά”, συνεχίζει ο κ. Φυτούσης.
Η αρχική πρόταση στην οποία αναφέρονται και “ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ”, με προϋπολογισμό 200.000 ΕΥΡΩ, εκ των οποίων η συμμετοχή της ΔΕΥΑΧ ήταν 40%, έθετε τους εξής στόχους:
* Να αναζητηθούν οι πηγές του τόσο σπάνιου για μη βιομηχανική ζώνη, μετάλλου,
* Να εκπονηθεί υδρογεωλογική μελέτη, ώστε να μελετηθεί  και μοντελοποιηθεί η ροή του δια μέσου των πετρωμάτων,
* Να δοκιμαστούν και να προταθούν κατάλληλες τεχνολογίες αντιμετώπισής τους.
* Να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση υδατικών πόρων…, εντάσσοντας την επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων στο σχέδιο χρήσης νερού άρδευσης.
“Μα ένα μεγάλο μέρος από αυτά τα γνωρίζουμε”, σχολιάζει ο κ. Φυτούσης. Από τη δουλειά που έχει γίνει στο Γενικό Χημείο της Μυτιλήνης (και μάλιστα δωρεάν), γνωρίζουμε που οφείλεται η ύπαρξη υδραργύρου και πως λειτουργεί ο μηχανισμός. Γνωρίζουμε επίσης ότι μοναδική τεχνολογική λύση για την απομάκρυνση του είναι η αντίστροφη ώσμωση, που χρησιμοποιείται και στην αφαλάτωση. Άρα; Πιθανόν να μην τα γνωρίζουν αυτά οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ” που εύκολα καταγγέλλουν”, σχολίασε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ.
Στο τελευταίο πάντως έγγραφο από την Κρήτη, το Πολυτεχνείο σημειώνει ότι προτίθεται να τοποθετήσει πιλοτική μονάδα ώσμωσης για την ανωτέρω διαπίστωση καθώς και να εφαρμοσθούν άλλες τεχνολογίες σε περίπτωση που αυτή αποτύχει.
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ που θα γίνει αύριο το απόγευμα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Πανεπιστήμιο Κρήτης φέρεται διατεθειμένο να συμψηφίσει τη συμμετοχή της ΔΕΥΑΧ με τις εργασίες του προσωπικού.