Αρχική Νέα Τοπικά Διευκρινίσεις για την πρόταση αναθεώρησης του Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου ζητά η...

Διευκρινίσεις για την πρόταση αναθεώρησης του Π.Ε.Π. Β. Αιγαίου ζητά η Ελπίδα Τσουρή

8


Το θέμα της αναθεώρησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000 – 2006 για το Βόρειο Αιγαίο, έφερε στη Βουλή των Ελλήνων με Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή.

Η βουλευτής, ζητά διευκρινίσεις για την πρόταση αναθεώρησης του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η μείωση των δράσεων του μέτρου 1.1. για δρόμους και λιμάνια, η μείωση των δράσεων για υποδομές υγείας και πρόνοιας, η μείωση των πόρων για την Προβολή Τοπικών Προϊόντων (Μέτρο 4.10), η μείωση των πόρων του Μέτρου 2.4 για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας, αλλά και η μείωση, κατά 2 εκατ. ευρώ στο Μέτρο 1.2 “Πολιτισμός”, επισημαίνοντας, για άλλη μια φορά, τον κίνδυνο να μην συνεχιστούν οι εργασίες για τη διάσωση και ανάδειξη του ιστορικού οικισμού του Ανάβατου και να μην προχωρήσει η ένταξη του έργου για τις βελτιώσεις του λιμανιού της Λαγκάδας.


Είναι προφανές, ότι μετά την επιβράδυνση της απορροφητικότητας των πόρων του Γ’ Κ.Π.Σ., με ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, αποφασίστηκε η συνολική αναθεώρηση του προγράμματος, για δεύτερη φορά μέσα σε 6 μήνες! Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου, κύριο κριτήριο για την αναθεώρηση, όπως αναφέρεται και στη σχετική πρόταση, είναι “ο επαναπροσδιορισμός των χρηματοοικονομικών στοιχείων”, ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη του κανόνα ν + 2 και να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα απώλειας πόρων.


Σε μια στιγμή, λοιπόν, που η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια κάμψης, ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης, όπως το Γ’ Κ.Π.Σ., έχει αφεθεί σε αποσπασματικούς και βεβιασμένους χειρισμούς. Όσο για τις προτάσεις, τις προτεραιότητες και το σχεδιασμό των τοπικών φορέων, ούτε λόγος!


Από το γραφείο τύπου της Ελπίδας ΤσουρήΕρώτηση
Προς
Τον Υπουργό Πολιτισμού
Και
Τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης


Θέμα: Αναθεώρηση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2000 – 2006


Η 7η Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ΄ Κ.Π.Σ., με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην υλοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, διαπίστωσε ότι είναι απαραίτητη  η αναθεώρηση των Προγραμμάτων και ενδεχομένως και του Γ΄ Κ.Π.Σ..


Σύμφωνα με την πρόταση αναθεώρησης του Π.Ε.Π. Βορείου Αιγαίου προτείνεται η μείωση των δράσεων του μέτρου 1.1. για δρόμους και λιμάνια, η μείωση των δράσεων για υποδομές υγεία και πρόνοιας, η μείωση των πόρων για την Προβολή Τοπικών Προϊόντων (Μέτρο 4.10), η μείωση των πόρων του Μέτρου 2.4 για τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας.


Σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση, προτείνεται, ακόμη, η μείωση, κατά 2 εκατ. ευρώ στο Μέτρο 1.2 “Πολιτισμός”. Αντιθέτως, σε έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, που έχει σχέση με τις οδηγίες για την αναθεώρηση των προγραμμάτων, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τις αποφάσεις της 7ης ΕΠ.ΠΑ. οι διαχειριστικές αρχές των Προγραμμάτων μπορούν να ενισχύσουν, κατά προτεραιότητα τις δράσεις πολιτισμού.Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί


1. Με ποιο σκεπτικό προτείνεται, στο πλαίσιο της περιφερειακής ανάπτυξης, η μείωση των δράσεων για υποδομές, όπως δρόμους και λιμάνια, υποδομές υγείας και πρόνοιας, μείωση των πόρων για την προβολή των τοπικών προϊόντων, καθώς και μείωση των ολοκληρωμένων παρεμβάσεων αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας;
2. Με ποιο σκεπτικό προτείνεται η μείωση του μέτρου για τον πολιτισμό, τη στιγμή που πολλά έργα της Περιφέρειας παρουσιάζουν άμεση και επείγουσα ανάγκη υλοποίησης;
3. Με βάση την προτεινόμενη μείωση του συγκεκριμένου μέτρου θα χρηματοδοτηθεί το έργο του Ανάβατου στο Δήμο Ομηρούπολης Χίου; Με τι  ποσό και με ποιο χρονοδιάγραμμα;
4. Θα ενταχθεί ή όχι το έργο “Επέκταση παραλιακού δρόμου Κοινότητας Λαγκάδας για κατασκευή πεζοδρόμου”;


27.09.2005
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή