Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Ευρωκοινοβούλιο: μεγάλη συγκέντρωση ρυπογόνων ουσιών από τους καταλύτες αυτοκινήτων

Ευρωκοινοβούλιο: μεγάλη συγκέντρωση ρυπογόνων ουσιών από τους καταλύτες αυτοκινήτων

8

 Ερώτηση για την ασυνήθιστα μεγάλη συγκέντρωση ρυπογόνων ουσιών που προέρχονται από τους καταλύτες των αυτοκινήτων, κατέθεσε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο η Ευρωβουλευτής κυρία Ευαγγελία Τζαμπάζη.
Η Ευρωβουλευτής ,καταθέτει τον προβληματισμό της για το ζήτημα της αντιμετώπισης των ρύπων (πλατίνα, παλλάδιο κ.α) και ζητά από την Επιτροπή να προβεί στη  θέσπιση ανώτατων ορίων επικινδυνότητας για τους συγκεκριμένους ρύπους ώστε να αντιμετωπισθούν οι  περιβαλλοντικές επιπτώσεις, και η επιβάρυνση της δημόσιας υγείας.
Στην ερώτηση που  αναμένεται  να συζητηθεί  στην επόμενη Ολομέλεια, η κυρία Τζαμπάζη , ζητά από την Επιτροπή να απαντήσει εάν προτίθεται να προβεί στη λήψη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων, για τη θέσπιση και εφαρμογή των όρων χρήσης  και  τον έλεγχο της αλλαγής των καταλυτών στα αυτοκίνητα καθώς και για την επιβολή της αλλαγής, αυτής μέσω νομοθετικής ρύθμισης.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
“Πρόσφατες έρευνες επιστημόνων έδειξαν μια ασυνήθιστα μεγάλη συγκέντρωση ρυπογόνων ουσιών που προέρχονται από τους καταλύτες των αυτοκινήτων, όπως η πλατίνα και το παλλάδιο.
Είναι διαπιστωμένο, ότι με την διαδεδομένη χρήση των καταλυτών στα αυτοκίνητα δημιουργούνται μία σειρά από ζητήματα ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης των υλικών που έχουν κλείσει το χρόνο ζωής τους.
Πώς αντιμετωπίζονται, όμως  οι ρύποι (πλατίνα, παλλάδιο) που παράγουν οι καταλύτες κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους και οφείλονται στην  καθυστερημένη αλλαγή τους αλλά και στην κακή απόδοσή τους, κατά τη χρήση, σε συνθήκες έντονης οδήγησης;
Τι προτίθεται να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την θέσπιση ανώτατων ορίων επικινδυνότητας και την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων τους, που σε αυξημένες τιμές μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην δημόσια υγεία, όπως έχει παρατηρηθεί από έρευνες σε εργαζόμενους σε μεταλλεία;
Επίσης, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον έλεγχο της αλλαγής των καταλυτών στα αυτοκίνητα και για την επιβολή της αλλαγής, αυτής μέσω νομοθετικής ρύθμισης;”