Αρχική Νέα Τοπικά Διαμαρτυρία παρόδιων ιδιοκτητών για τον τρόπο εφαρμογής ΓΠΣ στην οδό Μουσείου

Διαμαρτυρία παρόδιων ιδιοκτητών για τον τρόπο εφαρμογής ΓΠΣ στην οδό Μουσείου

6

 ΜΕ έγγραφο προς το Νομάρχη Χίου οι παρόδιοι ιδιοκτήτες στην οδό Μουσείου αναρωτιούνται γιατί δεν ακυρώνεται η προγενέστερη απόφαση που αφορά τη διαπλάτυνση της οδού Μουσείου, από την ώρα που πλήθος νέων στοιχείων έχουν έρθει στην επιφάνεια και παρόλο που το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου έχει πάρει άλλη απόφαση.
(Μετά την επιστολή παραθέτουμε και το τι είχε λεχθεί πριν ένα χρόνο στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου σχετικά με τη διαπλάτυνση της οδού Μουσείου, που το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς είναι ότι σημειώνεται αδικία την οποία και χρεώνεται με 165.000 ΕΥΡΩ επιπλέον ο Δήμος Χίου, δηλαδή οι δημότες).
Συγκεκριμένα οι παρόδιοι ιδιοκτήτες (Κων/νος Παϊδας του Σπυρ., Σταμ. Παϊδας του Σπυρ, Ευαγγ. Παϊδα του Σπ.- σύζυγος Ευστρ. Στρουμπή, Ευαγγελ. Τσακίρη του Γεωργ., Κων/νου Κλαδιά του Εμμ.), σημειώνουν τα εξής στην επιστολή τους:


Κύριε Νομάρχη,
Σχετικό το με αρ. πρωτ. 5685/20-7-05 έγγραφο το οποίο αιτείται από τον κ. Δήμαρχο Χίου η άρση της με αρ. πρωτ. 842/17-6-02 απόφασης του Βοηθού Νομάρχη Χίου που κυρώνει την αρ. 1/26-2-02 πράξη εφαρμογής του σχεδίου πόλεως του έτους 1936 στην οδό Μουσείου και την οποία με την με αρ. πρωτ. 2348/20-9-05 απόφασή σας δεν ακυρώνετε:
Λυπούμαστε πάρα πολύ γιατί
– Δεν σας έπεισε ο κ. Δήμαρχος,
– Δεν σας έπεισε ο Πρόεδρος του Δη. Συμβ. κ. Συριώδης
– Δεν σας έπεισε ο αντιδήμαρχος κ. Αντ. Λυπαρής
– Δεν σας έπεισε η γνωμοδότηση του δικηγόρου κ. Πιπίδη,
– Δεν σας έπεισαν οι απαντήσεις των παρόδιων ιδιοκτητών στην εισήγηση του δικηγόρου κ. Γιακούμα,
– Δεν σας έπεισε το έγγραφο του “Συνηγόρου του Πολίτη”,
– Δεν σας έπεισε το πρακτικό της επιτροπής που όρισε το Δημοτικό Συμβούλιο από τους Μηχανικούς, αντιδήμαρχο κ. Λυπαρή και δ.σ. κ.κ. Μελέκο και Αβραμίδη, οι οποίοι έκαναν αυτοψία και διαπίστωσαν τα λάθη.
– Δεν σας έπεισαν όλα τα στοιχεία τα οποία σας υποβάλλαμε τα οποία αποδεικνύουν ότι η πράξη αρ. 1/2002 είναι παράνομη, δεν εφαρμόζει σωστά το Β.Δ. της 7/5/36 βάσει του οποίου έπρεπε να συνταχθεί και επίσης δεν εφαρμόζει σωστά το σχέδιο πόλεως που έχει εκπονηθεί το 1936 για την περιοχή αυτή.
– Δεν βλέπετε ότι η απόφαση αρ. πρωτ. 842/17-6-02 του Βοηθού Νομάρχη είναι παράτυπη πράγμα που έχει διαπιστωθεί από ειδικούς.
– Τέλος δεν σας ενδιαφέρει το ότι ο Δήμος Χίου με αυτή την πράξη εφαρμογής αποζημιώνει χωρίς να πρέπει επιπλέον κτίσματα αξίας εκατόν εξήντα πέντε χιλιάδων (165.000) €.


Σας έπεισε μόνο η εισήγηση του δικηγόρου κ. Γιακούμα.
Ακόμη βλέπουμε στην απόφασή σας να επικαλείστε σειρά Νόμων και Διαταγμάτων αυτά τα οποία ακριβώς αποδεικνύουν ότι η απόφαση αρ. 1/2002 είναι παράνομη και πέρα για πέρα λάθος.
Τέλος μας κάνει εντύπωση και το ότι ενώ το θέμα μας το αναφέραμε προ διμήνου και πλέον στη Νομαρχία υπογράψατε την απόφασή σας
Την παραμονή της εκδίκασης της υπόθεσης στο Ακυρωτικό Τμήμα (Α2) του Διοικητικού Πρωτοδικείου Πειραιά στη μεταβατική έδρα Μυτιλήνης”, καταλήγει το σχετικό έγγραφο.


Ας δούμε όμως τι είχε συμβεί στη συνεδρίαση της 17ης Σεπτεμβρίου 2004 για το θέμα αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ:
“…Ένα θέμα που ξεκίνησε στις 26 Φεβρουαρίου 2002 όταν η Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας- Τμήμα Πολεοδομίας του Δήμου Χίου συνέταξε πράξη τακτοποίησης λόγω εφαρμογής του σχεδίου πόλεως ιδιοκτησιών, στη διασταύρωση των οδών Μουσείου (προέκταση της οδού Σουρή) και Μιχαήλ Λιβανού.
Με μια εμπεριστατωμένη εισήγηση ο αντιδήμαρχος Αντώνης Λυπαρής εξήγησε για ποιο λόγο μέχρι τώρα έχουν γίνει λάθος κινήσεις στο θέμα με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο Δήμος Χίου (και κατά συνέπεια οι δημότες του) από τις απαλλοτριώσεις για την εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης.
Συγκεκριμένα η οδός Σουρή (στα GOODY’S), που ξεκινά από την παραλία, συνεχίζεται μετά τη Μ. Λιβανού ως οδός Μουσείου. Ενώ όμως σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα έχει μήκος 10 μέτρα εντούτοις η πρόταση της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Χίου έφερε τη ρυμοτομική γραμμή βάση του σχεδίου πόλης του 1936 να ανέρχεται το πλάτος της οδού Μουσείου στα 11.40 μέτρα.
Ίσως βέβαια η διαφορά αυτή να ήταν πιο κοντά στα 11.60 μ. που φαίνεται να είναι η οδός Μουσείου στο ύψος του Πανεπιστημίου, όμως αυτή η διαφορά των 1,40 μέτρων άλλαζε άρδην το χάρτη των απαλλοτριώσεων στο συγκεκριμένο σημείο.
Σύμφωνα με την πρόταση που έφερε για ψήφιση ο κ. Λυπαρής ο Δήμος θα πληρώσει 79.961 ΕΥΡΩ, ενώ με την πρώτη διαδικασία που είχε γίνει η απαλλοτρίωση ανερχόταν στα 254.931 ΕΥΡΩ. Μια διαφορά δηλαδή της τάξης των 174.969 ΕΥΡΩ! Παράλληλα η μη κατεδάφιση οικίας επί της οδού Μουσείου και Μ. Λιβανού δεν άλλαζε την αρτιότητα των οικοπέδων και δεν είχαμε προκλητικές (στο όριο του σκανδάλου) απαλλοτριώσεις προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτών.
Για όλα αυτά βέβαια έχουν σοβαρές ευθύνες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου αφού με βάση τα δικά τους σχέδια το Μονομελές Πρωτοδικείο Χίου προχώρησε τον Αύγουστο του 2002 στον καθορισμό των τιμών απαλλοτρίωσης…”.