Αρχική Νέα Τοπικά Υπογραφές συγκεντρώνει η ΤΕΔΚ για τον Ανάβατο

Υπογραφές συγκεντρώνει η ΤΕΔΚ για τον Ανάβατο

9

 
Την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη της Χίου και όχι μόνο για τη δύσκολη φάση που βρίσκεται ο ιστορικά διατηρητέος οικισμός του Αναβάτου, αφού “ο Μιστράς του Αιγαίου” κινδυνεύει να σωριαστεί σε ερείπια αν δεν προχωρήσουν τα έργα στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ, επεσήμανε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΕΔΚ.
Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει ερωτηματολόγιο και να στηθεί κάλπη στην κεντρική πλατεία της Χίου όπου θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι πολίτες.
Το θέμα ήρθε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ με εισήγηση του Δημάρχου Ομηρούπολης Δημήτρη Παπαληού που περιέγραψε πως έχει σήμερα η κατάσταση. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Μάρκος Μεννής έκανε συγκεκριμένες προτάσεις -που έγιναν ομόφωνα αποδεκτές από το σώμα- για τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν.
Αποφασίστηκε έτσι να εκφραστεί εγγράφως η έντονη δυσφορία της ΤΕΔΚ για την ανεπίτρεπτη καθυστέρηση που υπάρχει στο θέμα της οριστικής ένταξης του έργου στο Γ΄ΚΠΣ και στην ολοκλήρωση των εργασιών που εκκρεμούν από το Β’ ΚΠΣ. Παράλληλα με το στήσιμο της κάλπης να ζητηθεί συνάντηση με τον υφυπουργό Πολιτισμού όπου σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο, μαζί με τους τοπικούς βουλευτές και το Νομάρχη να δηλώσουν ότι δεν πάει άλλο.
Μάλιστα ζητήθηκε να προστεθούν στη λίστα και τα άλλα μνημεία της Χίου που απεντάχθηκαν από το Γ’ ΚΠΣ όπως το Κάστρο της Βολισσού, η Παναγιά Σικελιά, η Μονή Μουνδών, το Κάστρο Απολίχνων, ο Πύργος στα Δότια.
“Θα είναι ένας χειμώνας που θα τα φάμε όλα στο κεφάλι. Έγινε έρμαιο το μνημείο πολιτικάντηδων και εργολάβων”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεννής για τον Ανάβατο.

 

Ξεχάστηκαν τα… σκαλοπάτια

Αυτό που δεν συζητήθηκε πάντως στην ΤΕΔΚ ήταν πως οι κάτοικοι του Αναβάτου, με πρώτο τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Γιώργο Φιστέ, επισήμαναιναν αυτή την κατάσταση ειδικά την περίοδο που αντί να εργάζονται τα συνεργεία της ΔΕΠΟΣ στην Ακρόπολη δινόταν μάχη για να γίνουν τα περίφημα “σκαλοπάτια”.
Δυστυχώς η τότε Δημοτική Αρχή Ομηρούπολης δεν κατάλαβε την αγωνία των κατοίκων για το αύριο του μνημείου. Δυστυχώς δεν το κατάλαβε και η Επιστημονική Επιτροπή που έπρεπε να προστατεύσει τον οικισμό.

Αισιοδοξία Παπαληού
Νωρίτερα ο κ. Παπαληός είχε πάντως εκφράσει την αισιοδοξία του ότι το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων από το Β’ ΚΠΣ, που μπορεί να είναι από 80-200 εκατομμύρια δραχμές, βρίσκονται σε καλό δρόμο. Μέσα στο Σεπτέμβριο κατατέθηκε το Τεχνικό δελτίο και τώρα αναμένατε η ένταξη του έργου με χρηματοδότηση από πόρους του υπουργείου Πολιτισμού.
Τη διεύρυνση του καταλόγου των έργων που πρότεινε ο κ. Μεννής, τη ζήτησε ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων Βαγγέλης Ατσάλης σημειώνοντας ότι ειδικά στον Πύργο των Δοτιών υπάρχουν καταγγελίες για κλέψιμο πετρών για να χτιστούν μαντρότοιχοι. Την ένταξη στο τομεακό πρόγραμμα του ΥΠΠΟ όλου του έργου με δέσμευση του Πρωθυπουργού πρότεινε ο Δήμαρχος Αμανής Γιάννης Μαλαφής, πρόταση όμως που δεν είναι ρεαλιστική αφού το ΥΠΠΟ δηλώνει πως δεν έχει χρήματα.