Αρχική Νέα Οικονομία Που θα πάει η Έδρα της Υπερπεριφέρειας; Η Χίος κοιμάται πάλι τον...

Που θα πάει η Έδρα της Υπερπεριφέρειας; Η Χίος κοιμάται πάλι τον ύπνο του Δικαίου

18


Την έδρα της νέας υπερπεριφέρειας που σκοπεύει να δημιουργήσει το υπουργείο Εσωτερικών για τις ανάγκες του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, διεκδικεί η Ρόδος όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Την ίδια στιγμή η Χίος κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

Τι είναι όμως αυτή η νέα υπερπεριφέρεια; Από εδώ και εμπρός – στα πλάισια του 4ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης – αλλά και μετέπειτα, είτε υπάρξουν κοινοτικά πλαίσια είτε όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση “βλέπει” περιφέρειες και όχι κράτη. Είναι λοιπόν σημαντικό να υπάρχουν ισχυρές περιφέρειες που να μπορούν να σχεδιάσουν, να διεκδικήσουν και να υλοποιήσουν τα προγράμαματα της Ε.Ε.

Μη μπορώντας λοιπόν να κάνουν  αλλιώς οι πολιτικοί μας αναγκάζονται να ενοποιήσουν τις περιφέρειες. Για να μην κακοκαρδίσουν όμως τους διάφορους παρατρεχάμενους, έμμισθους “συμβούλους” κλπ  και επειδή είναι εύκολο για τον κόσμο να αντιδρά τοπικιστικά δεν δηλώνουν ευθαρσώς ότι πρέπει να ενοποιηθούν οι περιφέρειες αλλά διατηρούν τις υπάρχουσες και ταυτόχρονα φτιάχνουν και μια “υπερπεριφέρεια”.

Είναι σίγουρο ότι περνώντας ο καιρός τα χρήματα θα τα διαχειριστεί η Υπερπεριφέρεια και οι ουσιαστικές αποφάσεις θα παίρνονται εκεί.

Πρόταση του chiosnews.com
Η εμπειρία απ’ την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και τη Μυτιλήνη έχει δείξει ότι πάντα επωφελείται περισσότερο το νησί στο οποίο βρίσκεται η έδρα της Περιφέρειας. Η Χίος πρέπει να κινηθεί για να διεκδικήσει σοβαρά την έδρα της Υπερπεριφέρειας.

Η Ρόδος δηλώνει ότι κτηριακά είναι έτοιμη να στεγάσει τις υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν. Όμως εμείς έχουμε ολόκληρο Κέντρο Καλουτά για το σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας, το Σαλβάγικο για να μαζεύονται δύο – τρία βράδια το χρόνο οι έμποροι, κλπ. Δηλαδή έχουμε πληρώσει για κτήρια που ΔΕΝ ξέρουμε τι να τα κάνουμε. Η ευκαιρία είναι σημαντική και δεν πρέπει να πάει χαμένη. Αφού χάσαμε πριν απο χρόνια την έδρα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου μήπως μπορεί να στεγάσει το Κέντρο Καλουτά μια Δεύτερη Ευκαιρία;

Κ.Α.