Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Εως και 150 εκ. θάνατοι σε ενδεχόμενο πανδημίας, του Τάσου Σαραντή

Εως και 150 εκ. θάνατοι σε ενδεχόμενο πανδημίας, του Τάσου Σαραντή

16

 Μια παγκόσμια πανδημία γρίπης θα μπορούσε να προκαλέσει το θάνατο μέχρι και 150 εκατομμυρίων ανθρώπων αν δεν υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία για την αναμενόμενη μετάλλαξη του ιού της γρίπης των πτηνών που θα επιτρέπει τη μετάδοσή της από άνθρωπο σε άνθρωπο, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.


Ο δρ. Ντέιβιντ Ναμπάρο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υείας (WHO) δήλωσε  ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, του ζήτησε να ηγηθεί της παγκόσμιας προσπάθειας για τον περιορισμό της διάδοσης της νόσου αυτής και για την έγκαιρη προετοιμασία για μια πιθανή εξάπλωσή της στους ανθρώπους.


Αν ο μεταλλαγμένος ιός εξαπλωθεί στους ανθρώπους, το αν θα σκοτώσει πέντε ή εκατόν πενήντα εκατομμύρια θα εξαρτηθεί από την έγκαιρη προετοιμασία, τόνισε. Η τελευταία πανδημία γρίπης που ξέσπασε το 1918 είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 εκατομμύρια άνθρωποι. Είναι πιθανό ότι ο ιός Η5Ν1 θα μεταλλαχθεί σύντομα και θα ήταν μεγάλο λάθος να αγνοήσουμε αυτόν τον κίνδυνο, προειδοποίησε. “Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σύντομα θα υπάρξει άλλη μία πανδημία”, είπε ο Ναμπάρο.


Ορισμένες κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη ενώσει τις δυνάμεις τους προκειμένου να ετοιμαστούν καταλλήλως για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, έδωσε στη δημοσιότητα ένα σχέδιο με βάση το οποίο διεθνείς πόροι θα χρησιμοποιηθούν για την καταπολέμηση του ιού. Η Ουάσινγκτον θα φιλοξενήσει ένα συνέδριο για το θέμα αυτό στις 7 και 8 Οκτωβρίου ενώ ο Καναδάς οργανώνει επίσης μια διήμερη συνάντηση ειδικών στην Οτάβα, στις 25 και 26 Οκτωβρίου.Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί σύσκεψη στη Γενεύη στις 7 και 8 Νοεμβρίου με αντικείμενο την εξεύρεση πόρων.


Μέχρι σήμερα ο ιός Η5Ν1 έχει προσβάλει ανθρώπους που ήρθαν σε επαφή με τα άρρωστα πτηνά. Από τα τέλη του 2003, 66 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τέσσερις ασιατικές χώρες. Εκατομμύρια πτηνά σφαγιάστηκαν, κάτι που είχε σοβαρές οικονομικές συνέπειες (οι απώλειες εκτιμάται ότι φτάνουν τα 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια) στην πτηνοτροφία πολλών χωρών. Ο WHO ανησυχεί ιδιαίτερα για μια πιθανή εξάπλωση του ιού στην Ασία και στη Μέση Ανατολή μέσω των αποδημητικών πτηνών. Όμως, όπως είπε ο Ναμπάρο, η εμφάνιση του ιού σε κάποια φτωχή χώρα της Αφρικής, σπαρασσόμενη από πολέμους, όπως το Σουδάν, όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες και οι πρόσφυγες ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα “εφιαλτικό σενάριο”.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 3/10/05