Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Μερική έκλειψη ηλίου το μεσημέρι

Μερική έκλειψη ηλίου το μεσημέρι

13

 Τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2005, οι Ευρωπαίοι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν ακόμη μία έκλειψη του Ήλιου, όπως έκαναν τον Αύγουστο του 1999.
Κι αυτή τη φορά όμως εμείς στην Ελλάδα δεν πρόκειται να δούμε μία ολική έκλειψη του Ήλιου, που εκ των πραγμάτων δεν είναι τόσο θεαματική.
Στην περίπτωση της 3ης Οκτωβρίου, στην Αθήνα η έκλειψη θα αρχίσει στις 11.09.23 π.μ. και θα τελειώσει στις 2.03.28 μ.μ., ενώ η μέγιστη φάση της θα συμβεί στις 12.34.36 μ.μ. οπότε θα είναι καλυμμένο το 63,6% του ηλιακού δίσκου. Αλλά και στην περιοχή της Πορτογαλίας και της Ισπανίας απ’ όπου (μεταξύ άλλων) θα περάσει η σκιά της Σελήνης οι παρατηρητές θα δουν μία δακτυλιοειδή έκλειψη του Ήλιου και όχι μια ολική.
Θα πρέπει επίσης εξ αρχής να επισημάνουμε ότι σε καμία φάση στη διάρκεια αυτής της έκλειψης ο Ήλιος δεν πρόκειται να καλυφθεί πλήρως από τη Σελήνη, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να παρατηρήσουν το φαινόμενο με ειδικά φίλτρα, γιατί διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος τύφλωσης από τις ακτινοβολίες του Ήλιου. Τα κανονικά γυαλιά ηλίου δεν προσφέρουν απολύτως καμιά προστασία στην περίπτωση που κοιτάξουμε τον Ήλιο απ’ ευθείας έστω κι αν η παρατήρηση δεν διαρκέσει παρά μόνο μερικά δευτερόλεπτα….
…Η επόμενη έκλειψη του Ήλιου που θα είναι ορατή στην Ελλάδα θα είναι πάντως ολική, έστω και αν η ολική της φάση θα είναι ορατή στο πιο απόμακρο σημείο της χώρας μας, στο Καστελόριζο. Το φαινόμενο θα συμβεί την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006, κι έτσι πολλοί συμπατριώτες μας θα έχουν την ευκαιρία της ζωής τους να επισκεφθούν το ακριτικό μας νησί και να παρατηρήσουν ίσως το πιο θεαματικό φαινόμενο του ουρανού με το αβοήθητο μάτι, εφ’ όσον φυσικά δεν θα υπάρχει συννεφιά..


Από το “Γεωτρόπιο” (εβδομαδιαίο περιοδικό της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ, τεύχος 285), η εισαγωγή του άρθρου του Διονύση Π. Σιμόπουλου, διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου