Αρχική Απόψεις Aρθρα Πυροσβεστική: για τις πυρκαγιές σε αγρούς- υπαίθριες πυρκαγιές

Πυροσβεστική: για τις πυρκαγιές σε αγρούς- υπαίθριες πυρκαγιές

11

  Στη Χίο είναι γνωστό ότι πολλές πυρκαγιές οφείλουν την έναρξή τους σε  αγροτικές εκτάσεις. Οι πυρκαγιές αυτές ή σβήνονται στην έναρξή τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ή εξαπλώνονται σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, καίγοντας αγροτικές καλλιέργειες ή εξαπλώνονται ακόμα περισσότερο και μεταδίδονται σε χορτολιβαδικές  ή δασικές εκτάσεις, δάση ή ακόμα και σε αστικές περιοχές με άγνωστες συνέπειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα  που έλαβε χώρα  στο εξωτερικό πριν χρόνια περιγράφουμε παρακάτω.
“Μια τριμελής οικογένεια και ο φιλοξενούμενός τους κάηκαν όταν η πυρκαγιά που ξέσπασε  σε ξηρά χόρτα μεταδόθηκε και στο σπίτι τους ενώ αυτοί κοιμόνταν. 
Το σπίτι ήταν μια μονοκατοικία 55 τ.μ. και βρισκόταν σε απόμακρη περιοχή. Ήταν κτισμένο από πέτρινους τοίχους και με ξύλινη σκεπή. Προσκολλημένο στο πλάι του ήταν ξύλινο γκαράζ. Ένας περαστικός είδε την φωτιά από απόσταση 3,5 χιλιόμετρα και ειδοποίησε τη τοπική Π.Υ. Οι πυροσβέστες έφθασαν επί τόπου μετά από 18  λεπτά. Όταν έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο και ήταν πλέον δυνατή η προσέγγιση του οικήματος βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα του παππού της γιαγιάς του 9χρονου εγγονού τους και του 9χρονου φίλου του τελευταίου. Το ανακριτικό τμήμα της τοπικής Π.Υ. αποφάνθηκε ότι η πυρκαγιά προήλθε από υπολείμματα καύσης  από φωτιά που είχανε ανάψει για να ψήσουν και άφησαν δίπλα σε ξηρά χόρτα σε απόσταση 5 μέτρων από το σπίτι. Μετά από κάποια ώρα και ενώ κοιμόνταν κάποιο κάρβουνο που σιγόκαιγε ήταν  η αιτία που μετέδωσε την πυρκαγιά στα χόρτα. Ο δυνατός αέρας που φυσούσε την εξάπλωσε προς την μεριά του γκαράζ. Από κει οι φλόγες μεταπήδησαν στην ξύλινη οροφή του σπιτιού και μέσω της σοφίτας εξαπλώθηκε σ΄ όλο το σπίτι. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανακριτικού το σπίτι που καταστράφηκε ολοσχερώς καθώς και οι ένοικοι του θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχαν πυρανιχνευτές “.
Στην εκτίμηση που κάνει το ανακριτικό της τοπικής Π.Υ. η Π.Υ. Χίου  προσθέτει ότι όλη η καταστροφή θα είχε αποφευχθεί αν οι ένοικοι ήταν λίγο πιο προσεκτικοί. Δεν έπρεπε να είχαν ανάψει καθόλου φωτιά με τέτοιες καιρικές συνθήκες. Αν είχαν καθαρίσει τον περίγυρο του σπιτιού από τα ξηρά χόρτα δεν θα μπορούσε να μεταδοθεί η πυρκαγιά. Αν είχαν σβήσει πλήρως τα υπολείμματα της φωτιάς που είχαν βάλει για να κάψουν, είτε με ένα κουβά νερό,  είτε σκεπάζοντάς τα με χώμα δεν θα υπήρχαν κάρβουνα να σιγοκαίνε για να μεταδώσουν τη φωτιά. Οι παραλείψεις αυτές τους στοίχισαν τη ζωή.
Οι πυρκαγιές συνήθως ξεκινούν από μια  μικρή υπαίθρια φωτιά η οποία λόγω  κυρίως του ανέμου καταλήγει να πάρει μεγάλες και τελικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις όπως έγινε στο περιστατικό που προαναφέραμε. Έτσι αν  δεν υπάρχει καμία απολύτως υπαίθρια φωτιά στο τόπο μας όσο ψηλά κι αν ανέβει η θερμοκρασία όσο ισχυροί κι αν είναι οι άνεμοι καμία εστία δεν θα δημιουργηθεί με εξαίρεση τις σπάνιες περιπτώσεις των αυταναφλέξεων ή εστιών που προκαλούνται από σπινθήρες, κεραυνούς ή αντανάκλαση.
Αποφασιστικός λοιπόν τρόπος πρόληψης ή αποτροπής των πυρκαγιών σε αγροκτήματα και αγροτικές εκτάσεις είναι   η απουσία καύσης σε αυτά, για οποιοδήποτε σκοπό από τους ιδιοκτήτες, μισθωτές, καλλιεργητές τους ή από εκδρομείς. Η απαγόρευση  καύσης ισχύει καθ΄ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1/5 μέχρι 31/10) χωρίς την έγγραφη άδεια της Π.Υ. Χίου. Είναι ευχάριστο ότι αυτό τηρείται, σ΄ένα βαθμό, από τους μικρότερης ηλικίας περισσότερο, ανθρώπους της υπαίθρου.
Η απαγόρευση καύσης χωρίς  άδεια  κατά την αντιπυρική περίοδο πρέπει να τηρηθεί απ΄ όλους και ειδικά από τους γεροντότερους στις απομακρυσμένες περιοχές. Το θέμα των πυρκαγιών αποτελεί αρμοδιότητα εκτός  των  Υπηρεσιών  αλλά και των ίδιων των πολιτών.


                                                                          ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ
                                                                                   ΥΠΟΠΥΡΑΓΟΣ