Αρχική Μαστίχα Eνίσχυση των μέτρων στήριξης της μαστίχας ζητά η Ελπίδα Τσουρή

Eνίσχυση των μέτρων στήριξης της μαστίχας ζητά η Ελπίδα Τσουρή

11


 Την ενίσχυση των μέτρων για τη στήριξη της μαστίχας έφερε στη Βουλή, η βουλευτής Νομού Χίου Ελπίδα Τσουρή, μετά από συνάντηση που πραγματοποίησε με τους εργαζόμενους και τη Διοίκηση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.

Με ερώτηση που υπέβαλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζήτησε να πληροφορηθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της έρευνας, με σκοπό την σαφή επιστημονική τεκμηρίωση των ιδιοτήτων της μαστίχας, αλλά και για την αναθεώρηση του φακέλου προϊόντων με Προστατευόμενη  Ονομασία Προέλευσης. Ζήτησε, επίσης, συγκεκριμένες ημερομηνίες για το “άνοιγμα” των μέτρων 3.5 και 4.10 του Γ΄ ΚΠΣ, του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, για την προβολή και προώθηση τοπικών, επωνύμων αγροτικών προϊόντων και τη σύνδεση των αποτελεσμάτων της έρευνας για τη μαστίχα με τον παραγωγικό ιστό.


Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο από το γραφείο τύπου της βουλευτή, η απάντηση του Υπουργού, αλλά και του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας αρκείται στην περιγραφή του τι σημαίνει κοινοτικό μητρώο Προστατευομένων Ονομασιών Προέλευσης, πώς λειτουργεί το μέτρο 4.3, για το οποίο δεν υποβλήθηκε ερώτημα από τη βουλευτή, ενώ δόθηκε μια φιλολογική απάντηση για τον τρόπο λειτουργίας του ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε., η οποία θωρήθηκε, προφανώς, απάντηση στο ερώτημα που έθεσε η βουλευτής για την ενίσχυση της έρευνας για τη μαστίχα.

Για το μέτρο 4.10, για το οποίο και υποβλήθηκε συγκεκριμένο ερώτημα, δεν γίνεται καμία αναφορά, σκοπίμως, από όσα προκύπτουν από την πρόταση για αναθεώρηση του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, στην οποία αναφέρεται η μείωση των πόρων για την Προβολή Τοπικών Προϊόντων (μέτρο 4.10), άρα και για τη μαστίχα.


Είναι προφανής η απουσία οποιουδήποτε σχεδιασμού ή μέτρων για τη μαστίχα και πολύ περισσότερο, πολιτικής για την περαιτέρω αξιοποίηση του προϊόντος, προς όφελος της τοπικής οικονομίας.


Επίσης, η βουλευτής, κατέθεσε Αναφορά προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Υπουργό Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ζητώντας να δοθεί παράταση στην υποβολή των αιτημάτων αναθεώρησης για την ενιαία ενίσχυση των μαστιχοπαραγωγών.