Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Κρύφτηκε ο ήλιος! η εικόνα από τη Χίο

Κρύφτηκε ο ήλιος! η εικόνα από τη Χίο

33

 

Την εικόνα αυτή παρουσίαζε ο ήλιος το μεσημέρι της Δευτέρας, 3 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της έκλειψης ηλίου που ήταν μερικά ορατή και στη χώρα μας. Τη φωτογραφία μας κοινοποίησε ο υπεύθυνος του Γραφείου περιβάλλοντος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κ. Βούκουνας. Οπως μας ενημέρωσε η μέγιστη κάλυψη παρατηρήθηκε στην Πάτρα με ποσοστό 57,20%.
Η επόμενη έκλειψη του Ήλιου, σύμφωνα με το διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου Διονύση Π. Σιμόπουλου, που θα είναι ορατή στην Ελλάδα θα είναι πάντως ολική αν την παρατηρήσουμε από το Καστελόριζο και θα συμβεί την Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006.


Δελτίο τύπου από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου (Υπευθ.: Κ. Βούκουνας)
Η έκλειψη  πού λαμβάνει χώρα αυτή  τη στιγμή (3/10/05, ώρα 2:15)είναι μια  δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου για τμήματα της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Αφρικής και μερική έκλειψη για την Ελλάδα με κάλυψη επιφάνειας του ήλιου περίπου από 40% έως 58% ανάλογα την περιοχή (μικρότερη στα βορειοανατολικά, μεγαλύτερη στα νοτιοδυτικά).



Η δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται κοντά στο απόγειο (μεγαλύτερη απόσταση της από τη Γη) και έχει μικρότερη φαινόμενη διάμετρο από τον Ήλιο. Ως αποτέλεσμα η Σελήνη  λοιπόν δεν καλύπτει ολόκληρο τον Ήλιο κατά την έκλειψη αλλά αφήνει να φανεί ένα φωτεινό τμήμα του. Στη Μαδρίτη βρίσκεται στο κεντρικό μονοπάτι της έκλειψης  .

Διαφήμιση