Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Στην Αυστραλία το Νόμπελ Ιατρικής, του Τάσου Σαραντή

Στην Αυστραλία το Νόμπελ Ιατρικής, του Τάσου Σαραντή

11

 Στους Αυστραλούς Μπάρι Μάρσαλ και Ρόμπιν Γουόρεν απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής 2005 για την ανακάλυψη του βακτηρίου που προκαλεί γαστρίτιδα και έλκη στομάχου, όπως ανακοίνωσε η Επιτροπή Νόμπελ του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης.


Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι δυο Αυστραλοί πραγματοποίησαν μια “αξιοσημείωτη και απροσδόκητη ανακάλυψη”, σύμφωνα με την οποία η φλεγμονή του στομάχου όπως και το έλκος στομάχου είναι αποτέλεσμα μόλυνσης από το βακτήριο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.


Περισσότερο από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς δεν εμφανίζουν ποτέ τα σχετικά συμπτώματα. “Χάρη στην πρωτοποριακή ανακάλυψη από τους Μάρσαλ και Γουόρεν, το έλκος στομάχου δεν είναι πλέον μία χρόνια κατάσταση, αλλά μία ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί με τη χορήγηση αντιβιοτικών” αναφέρεται στην ανακοίνωση. Κι ακόμη, ότι “τα αποτελέσματα της έρευνάς τους οδήγησαν στην παραδοχή ότι οι γαστρικές διαταραχές είναι μολυσματικές ασθένειες και ανέτρεψαν την προηγούμενη άποψη ότι ήταν φυσιολογικές ασθένειες”.


Ο Ρόμπιν Γουόρεν, 68χρονος παθολόγος από το Περθ της Αυστραλίας, παρατήρησε ότι στις μισές από τις βιοψίες των ασθενών υπήρχαν μικρά βακτήρια στο κάτω μέρος του στομαχιού, ενώ, κοντά στο σημείο που βρίσκονταν τα βακτήρια, υπήρχαν σημάδια φλεγμονής στη γαστρική βλέννα. Ο 54χρονος συνάδελφός του, Μπάρι Μάρσαλ, ενδιαφέρθηκε για τα ευρήματα του Γουόρεν και μαζί ξεκίνησαν μία έρευνα, πάνω σε βιοψίες 100 ασθενών.


Μετά από πολλές μελέτες, ο Μάρσαλ κατάφερε να καλλιεργήσει ένα άγνωστο μέχρι τώρα είδος βακτηριδίων, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επιπλέον, παρατήρησαν ότι ο οργανισμός ήταν παρών σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις που ασθενείς είχαν γαστρική φλεγμονή, γεγονός που τους οδήγησε στο να θεωρήσουν ότι το συγκεκριμένο ελικοβακτηρίδιο ήταν η αιτία της ασθένειας.


Τόσοι οι ίδιοι όσο και άλλοι ερευνητές, απέδειξαν ότι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν από το πεπτικό έλκος μόνο όταν το συγκεκριμένο βακτήριο εξαλειφόταν από το στομάχι τους. Παρά το γεγονός ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη έχει το συγκεκριμένο βακτηρίδιο, οι πιθανότητες μόλυνσης είναι μεγαλύτερες σε κατοίκους υπανάπτυκτων χωρών. Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί περισσότερο από το 90% των δωδεκαδακτυλικών (εντερικών) ελκών και μέχρι το 80% των γαστρικών ελκών.


Δεν είναι η πρώτη φορά που αυστραλοί κερδίζουν το Νόμπελ Ιατρικής, αφού σε αυστραλούς είχε απονεμηθεί το 1945, το 1960, το 1963 και το 1996. Οι φετινοί νικητές θα μοιραστούν το ποσό των 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ).

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 4/10/05