Αρχική Νέα Τοπικά Να προσεχτεί ο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Δρομοκαϊτη ζητά ο Σύλλογος Αναστήλωσης

Να προσεχτεί ο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη Δρομοκαϊτη ζητά ο Σύλλογος Αναστήλωσης

111

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Αναστήλωσης Αγίου Ιωάννη Δρομοκαϊτη, μετά τη δημοσιοποίηση στα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των εξελίξεων για την εγκατάλειψη και την ερείπωση του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννη Δρομοκαϊτη στον Κάμπο, ενημερώνει ότι:
Η εικόνα εγκατάλειψης του ιστορικού διατηρητέου μνημείου μας δημιουργεί αγανάκτηση και θεωρούμε ότι είναι ασέβεια όχι μόνο προς τον Ιερό Ναό αλλά και προς τη μνήμη των μεγάλων Ευεργετών Δρομοκαϊτιδων, των οποίων οι τάφοι βρίσκονται στον αύλειο χώρο και έχουν βεβηλωθεί κατ’ επανάληψη.
Ο σύλλογός μας που αποτελείται από 120 μέλη έχει σαν κύριο σκοπό του τη διάσωση και αναστήλωση του Ι.Ν. καθώς και τον εξωραϊσμό του γύρω χώρου.
Από την ίδρυσή του (11-1-2005) έχει προβεί σε πολλές ενέργειες προκειμένου να επιτευχθεί ο επιζητούμενος σκοπός. Επιδιώξαμε και είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον ιερέα κ. Στυλιανό Μανώλη, πρόεδρο και τα μέλη του εκκλησιαστικού συμβουλίου του Μητροπολιτικού Ναού, καθώς και με το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας για να τους ενημερώσουμε για τις προθέσεις του συλλόγου και να ζητήσουμε με κάθε νόμιμο μέσο να επανέλθει όπως και παλαιότερα η χρήση και η διοίκηση του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννου και της περιουσίας του στην Παναγιά Αγιοδεχτινή, όπως και από τη νομοθεσία προβλέπεται και στη συνέχεια εμείς να προβούμε στην αναστήλωσή του.
Προχωρήσμαε στην εντολή εκπόνησης μελέτης και παραλληλα με επιτυχία διοργανώσαμε χοροεσπερίδα της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.
Ακολούθως ενημερωθήκαμε για την απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου να προβεί στην αγορά του ακινήτου του ΚΤΕΟ το οποίο αποτελεί μέρος της περιουσίας του Ναού. Επειδή το ποσό που θα χρειασθεί για τις επισκευαστικές ανάγκες είναι αρκετά μεγάλο προβαίνουμε σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου τα χρήματα αυτά να διατεθούν για την αναστήλωση του Ι.Ν.. Για την απόφασή μας αυτή ενημερώσαμε το εκκλησιαστικό συμβούλιο του Μητροπολιτικού Ναού, το οποίο μας αρνήθηκε κατηγορηματικά διότι όπως υποστηρίζουν τα χρήματα αυτά τα προορίσουν για την επισκευή του Μητροπολιτικού Ναού.
Θεωρούμε ότι είναι άδικο διότι:
1. από το έτος 1960 που οικειοποιήθηκαν τον Άγιο Γιάννη και την περιουσία του πουλήθηκε από αυτούς ένα οικόπεδο 1.140 τ.μ., δεν διατέθηκε ούτε μία δραχμή για τις ανάγκες του Ναού.
2. Όταν έγινε η ανταλλαγή άλλου οικοπέδου 10.000 τ.μ. και παρά του ότι εισέπραξαν και ένα σεβαστό ποσό, πάλι δεν διέθεσαν τίποτα για την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου παρά το γεγονός ότι οι φθορές ήταν εμφανείς.
3. Επί μία εικοσαετία ενοικιάζουν τις εγκαταστάσεις του ΚΤΕΟ και πάλι εν αντικατέστησαν ούτε μία σπασμένη κεραμίδα με αποτέλεσμα τα νερά να έχουν διαβρώσει το εσωτερικό του Ναού και να υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης.
Διαβεβαιώνουμε, καταλήγει το ΔΣ του Συλλόγου Αναστήλωσης Αγίου Ιωάννη Δρομοκαϊτη Κάμπου Χίου, όλους όσοι στέκονται αρωγοί στην προσπάθειά μας, ότι θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας με κάθε νόμιμο μέσο.


Το Δ.Σ.
Ιωάννης Περρής, πρόεδρος
Κλειώ Μαστοράκη, αντιπρόεδρος
Καλλιόπη Πετράκη, γραμματέας
Βασίλειος Μυτιληναίος, ταμίας
Μαρίκα Τουρνή, μέλος”.