Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Νόμπελ Φυσικής στις μετρήσεις με λέιζερ, του Τάσου Σαραντή

Νόμπελ Φυσικής στις μετρήσεις με λέιζερ, του Τάσου Σαραντή

12

 
Στους Αμερικανούς Ρόι Γκλάουμπερ και Τζον Χολ και στον Γερμανό Τέοντορ Χενς για τις εργασίες τους στον τομέα της οπτικής απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Φυσικής 2005, όπως ανακοίνωσε η Βασιλική Ακαδημία Επιστημών της Σουηδίας, που απονέμει το βραβείο αυτό.


 Ο Ρόι Γκλάουμπερ, 80 χρόνων, του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, κέρδισε το μισό του βραβείου που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων κορωνών (1,29 εκατομμύρια δολάρια). Τιμήθηκε για “τη θεωρητική περιγραφή της συμπεριφοράς των σωματιδίων φωτός”, διευκρίνισε η Ακαδημία.


Ο Γκλάουμπερ έθεσε το 1963 τις βάσεις της κβαντικής οπτικής, στο πλαίσιο της οποίας η κβαντική θεωρία επεκτάθηκε στον τομέα της οπτικής. Μέσα από τις μελέτες του κατέστη εφικτή η εξήγηση των θεμελιωδών διαφορών μεταξύ των θερμών πηγών φωτός (όπως οι λαμπτήρες) και των λέιζερ προσθέτει η Ακαδημία.


Ο Τζον Χολ, 71 χρόνων, του πανεπιστημίου του Κολοράντο, και ο Τέοντορ Χενς, 63 χρόνων, του πανεπιστημίου Λούντβιχ Μαξιμίλιανς του Μονάχου και του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ για την Κβαντική Οπτική, τιμήθηκαν με το άλλο μισό του βραβείου “για την ανάπτυξη της φασματοσκοπίας που βασίζεται στην ακρίβεια του λέιζερ, δηλαδή τον καθορισμό του χρώματος του φωτός των ατόμων και μορίων με εξαιρετική ακρίβεια”, αναφέρει η Ακαδημία.


Τα ευρήματά τους “κατέστησαν δυνατή τη μέτρηση συχνοτήτων με ακρίβεια δεκαπενταψήφιου αριθμού” για χρήση σε υψηλής ακριβείας ρολόγια και τη νέα τεχνολογία των συστημάτων Παγκόσμιου Δορυφορικού Εντοπισμού Θέσης (GPS).


Εξάλλου, με την εργασία τους ανοίγουν νέες δυνατότητες μετρήσεων ακριβείας, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής για την ανάπτυξη μετρητών που θα μετρούν τις οπτικές συχνότητες τόσο εύκολα, όσο οι σημερινές συσκευές μετρούν τις ραδιοσυχνότητες. Οι οπτικές συχνότητες είναι εκείνες που εμφανίζονται στο οπτικό (ορατό) μέρος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.


Για την ιστορία , αξίζει να αναφερθεί ότι το πρώτο Νόμπελ Φυσικής απονεμήθηκε στον Γερμανό φυσικό Βίλεμ Ρέντγκεν το 1901 για την ανακάλυψη των ακτίνων Χ. Ο Αλμπερτ Αϊνστάιν έλαβε τη διάκριση το 1921 για την εργασία του στον τομέα της θεωρητικής φυσικής και τη διατύπωση του νόμου για το φωτοηλεκτρικό φαινόμενο.


Ο νεότερος αποδέκτης στην ιστορία των Νόμπελ Φυσικής ήταν ο 25χρονος Μπρίτον Γουίλιαμ Λόρενς Μπραγκ, ο οποίος βραβεύτηκε το 1925 μαζί με τον πατέρα του Σερ Γουίλιαμ Χένρι Μπραγκ για τη μελέτη τους στην ανάλυση της δομής των κρυστάλλων μέσω ακτίνων Χ. Ο γηραιότερος αποδέκτης του βραβείου ήταν ο 88χρονος Ρεϊμοντ Ντέιβις Τζ. ο οποίος διακρίθηκε το 2002  για την εργασία του στον τομέα της αστροφυσικής, με θέμα την ανίχνευση των κοσμικών νετρίνων.


Όσο για την ατομική βόμβα αποτελεί έργο της μυστικής συνεργασίας -το λεγόμενο Σχέδιο Μανχάταν, κατά παραγγελία των ΗΠΑ- πέντε επιστημόνων βραβευμένων από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

 

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 5/10/05