Αρχική Νέα Τοπικά Νέα κόντρα ΥΕΝ – ακτοπλόων για την υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση

Νέα κόντρα ΥΕΝ – ακτοπλόων για την υποχρεωτική δεκάμηνη δρομολόγηση

6


ΝΕΑ κόντρα ακτοπλόων και ΥΕΝ βρίσκεται προ των πυλών μετά την απόφαση του υπουργού, Μανώλη Κεφαλογιάννη, να υλοποιήσει άμεσα την προσφάτως ψηφισθείσα τροπολογία που υποχρεώνει τις εταιρείες να ασκούν υποχρεωτικά δεκάμηνο δρομολόγιο αν και έχει δηλωθεί ως έκτακτο.


Από χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΕΝ με επείγον σήμα τους ζητούν από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να προσκομίσουν στο υπουργείο όλα τα έγγραφα που απαιτεί ο νόμος 2932/2001 προκειμένου να δρομολογηθεί ένα πλοίο.


Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται εγγυητικές επιστολές, παράβολα, ανώτατες τιμές ναύλων, ασφαλιστήρια συμβόλαια και έγγραφα νομιμότητας της εταιρείας.


Σημειώνεται ότι το ΥΕΝ ζητεί τα έγγραφα αυτά για τα δρομολόγια που κατέθεσαν οι εταιρείες στο υπουργείο στις αρχές του έτους και αφορούν στα δρομολόγια που θα κάνουν τη νέα περίοδο που αρχίζει την 1η Νοεμβρίου 2005.


Τα δρομολόγια αυτά οι εταιρείες τα είχαν θέσει υπόψη του υπουργείου μετά την 31η Ιανουαρίου 2005, συνεπώς “πέρασαν” ως έκτακτα και συνοδεύονταν μόνο από έγγραφα τυπικής σημασίας (νομιμότητα εταιρείας, ασφαλιστήριο πλοίου κ.λπ.).


Δεν κατέθεσαν τα έγγραφα εκείνα (εγγυητικές επιστολές, παράβολα, ανώτατα όρια ναύλων) που η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας (ΕΕΑ) δεν τα αναγνωρίζει ως αναγκαία με βάση όσα προβλέπει και ο κοινοτικός κανονισμός 3577/91.


Επισημαίνεται ότι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την τελευταία προειδοποιητική της επιστολή προς το ΥΕΝ έχει αμφισβητήσει τη νομιμότητα αυτών των εγγράφων σε σχέση πάντα με το κοινοτικό δίκαιο.


Το ερώτημα είναι εάν οι εταιρείες θα πειθαρχήσουν στο σήμα του ΥΕΝ ή θα ακολουθήσουν την ίδια τακτική των προηγούμενων χρόνων. Δηλαδή αγνοούσαν την υποχρέωση αυτή, όπως επίσης και οι υπηρεσίες του ΥΕΝ, ενώ από την άλλη τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν κανονικά.


Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για όλα αυτά τα θέματα που άπτονται των υποχρεώσεων που εισάγει ο νόμος 2932/2001 οι ακτοπλόοι έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ “ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ”, 5 Οκτωβρίου 2005