Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Νέα γενιά αυτόνομων ρομποτικών ψαριών, του Τάσου Σαραντή

Νέα γενιά αυτόνομων ρομποτικών ψαριών, του Τάσου Σαραντή

9

 
Τα πρώτα αυτόνομα ρομποτικά ψάρια στον κόσμο αποτελούν την τελευταία ατραξιόν του Ενυδρείου του Λονδίνου. Βιολογικά εμπνευσμένα από τον κοινό κυπρίνο, τα ρομποτικά ψάρια μπορούν να κολυμπούν αυτόνομα, αποφεύγοντας τα αντικείμενα.


Αν και ρομποτικά ψάρια έχουν αναπτυχθεί από διάφορες επιστημονικές ομάδες την τελευταία δεκαετία, τα ρομποτικά ψάρια  που ανέπτυξαν οι ερευνητές του πανεπιστημίου Essex, μετά από εργασία τριών ετών, θεωρούνται “εξυπνότερα” από τα προηγούμενα. Αντίθετα από τις προηγούμενες γενιές ρομπο – ψαριών, που κινούνταν με τηλεχειρισμό, σε αυτά έχουν ενσωματωθεί αισθητήρες αλλά και ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, που τους επιτρέπει την αυτόνομη κολύμβηση.


Τα νέα ρομποτικά ψάρια έχουν μήκος 50, ύψος 15 και πλάτος 12 εκατοστών. Κολυμπούν με ταχύτητα περίπου 50 εκατοστών ανά δευτερόλεπτο, αλλά η ταχύτητά τους έχει επιβραδυνθεί στο λιγότερο από το μισό, προκειμένου να παρατείνεται η ζωή των μπαταριών που τα τροφοδοτεί με ενέργεια έως και πέντε ώρες.


Στο μέλλον, η ερευνητική ομάδα που τα δημιούργησε επιθυμεί να αυξήσει τη νοημοσύνη τους, έτι ώστε να έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης επαναφόρτισης. “Θέλουμε να έχουν τη δυνατότητα να ψάχνουν και να εντοπίζουν τον σταθμό φόρτισης, όπως ένα πραγματικό ψάρι ψάχνει να βρει την τροφή του” λεει ο καθηγητής Χιόσενγκ Χου.


Επιπλέον, τα νέα ρομποτικά ψάρια έχουν ρεαλιστικότερη κυματιστή κίνηση, σε τέτοιο βαθμό, που οι επισκέπτες του ενυδρείου τα μπερδεύουν με τα πραγματικά ψάρια. Στο μέλλον τα ρομποτικά ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εξερεύνηση του βυθού, για την ανίχνευση διαρροών σε υποθαλάσσιους σωλήνες πετρελαίου, ακόμη και ως κατάσκοποι.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 7/10/05