Αρχική Απόψεις Aρθρα Διονύσης Λεϊμονής: Όταν σιγεί ένας σταθμός… μια φωνή σωπαίνει…

Διονύσης Λεϊμονής: Όταν σιγεί ένας σταθμός… μια φωνή σωπαίνει…

14

 Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε ένα “θρίλερ” σχετικά με το αν , πότε και γιατί θα σωπάσει ένας μεγάλος ραδιοφωνικός σταθμός και τις απεγνωσμένες προσπάθειες ατόμων και φορέων για τη διάσωσή του από το μαρασμό. ΄Οπως και να έχει η κατάσταση δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε πως μια φωνή στα ερτζιανά κύματα είναι μια πραγματικότητα που συνεισφέρει στα κοινωνικοπολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα αυτής της Πολιτείας. ΄Ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης απηχεί τη φωνή και τη στάση μιας ομάδας ανθρώπων ευρύτερης ή στενότερης και γι αυτό σε μια ευνομούμενη πολιτεία που θέλει να φέρει τη διάκριση της δημοκρατικής έχει μια θέση και έναν προορισμό. Η σίγασή του συνιστά μια δυσάρεστη κατάσταση και μια απώλεια στο χώρο της δημοσιογραφίας και ευρύτερη της ελεύθερης και πλουραλιστικής ενημέρωσης και έκφρασης.
Σε μια κοινωνία που αποζητάμε την πολυφωνία και το διάλογο ως προϋποθέσεις εδραίωσης και ισχυροποίησης της δημοκρατίας έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τα μέσα που προβάλλουν τη ζωή με το δικό τους ομολογουμένως τρόπο άλλοτε επιτυχημένα κι άλλοτε όχι. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνούμε πάντα μια πολιτική και μια τακτική για να αγωνιζόμαστε για την ύπαρξή της. Μια φωνή κάτι έχει σίγουρα να πει, ένα δίλημμα να θέσει, μια στάση να προτείνει, να ανοίξει μια προοπτική.
Σε κοινωνίες που οι φωνές είναι λιγοστές πέφτει το σκοτάδι της απολυτότητας και της ανελευθερίας που δεν αφήνει περιθώρια για ανάπτυξη της δημιουργικής αναπαραγωγικής σκέψης. Αν δούμε τα πράγματα κάτω απ’ αυτό το πρίσμα, θεωρώ υποχρέωση κάθε πολίτη και πολύ περισσότερο της Πολιτείας να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια υπεκφυγής των επικίνδυνων σκοπέλων και ύφάλων που προφανώς έχουν ανακύψει στην πορεία του σταθμού, ώστε να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητά του. Κι αυτή η ανάγκη μετατρέπεται σε υποχρέωση όταν μιλάμε για ένα σταθμό που έχει να επιδείξει μια σημαντική και σεβαστή πορεία στο χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας παραβλέποντας οποιαδήποτε ολισθήματα ή παραλείψεις που πιθανόν ενδέχεται να του καταλογιστούν.
΄Ενας ραδιοφωνικός σταθμός μικρότερου ή μεγαλύτερου βεληνεκούς είναι η φωνή μιας ολότητας που δεν αξίζει να παραβλεφθεί και να καταδικαστεί σο μαρασμό και την αφάνεια ό,τι κι αν ψιθυρίζει, ό,τι κι αν λέει ό,τι κι αν διατυμπανίζει.


Διονύσης Λεϊμονής
φιλόλογος