Αρχική Πολιτισμός Βιβλία Πόλυ Βασιλάκη: Το νησί που διηγείται…

Πόλυ Βασιλάκη: Το νησί που διηγείται…

40


 “Ένα μάθημα πατριδογνωσίας , μέσα στον Αύγουστο, για το νησί μας, το γνωστό και τ’ άγνωστο”. Με αυτά τα λόγια κλείνει το βιβλίο της “Το νησί που διηγείται...” η συγγραφέας Πόλυ Βασιλάκη που με μοναδικό τρόπο μας ξεναγεί στο νησί.
Από την παιδική σειρά του “ΑΙΓΕΑ” σε μια προσεγμένη έκδοση με υπέροχη εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, καταφέρνει και μέσα από αυτό το βιβλίο όχι μόνο να γνωρίσει τον αναγνώστη με τις με ομορφιές του νησιού, της Χίου, αλλά κυρίως να γεννήσει σε μικρούς και μεγάλους την όρεξη να αναζητήσουν και άλλα στοιχεία.
Αφιερωμένο το βιβλίο στον ποιητή Ματθαίο Μουντέ, από τον οποίο πήρε τα πρώτα και τα πιο σημαντικά μαθήματα πατριδογνωσίας, η Πόλυ Βασιλάκη ξεκινά την ιστορία της με αφορμή την επίσκεψη του θείου του Βασίλη, του Μάρκου, στο νησί για το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για τη Χίο.
Ο μικρός Βασίλης θες από την αγάπη στο θείο του, θες από ντροπή παρατά το παιχνίδι και τον ακολουθεί στις μικρές και μεγάλες βόλτες, στους σκίνους, στον Κάμπο, στο Ρημόκαστρο, στη Νέα Μονή…
“Θα συνεχίσουμε μέχρι να φανούν τα πρώτα μαστιχόδεντρα. Αξίζει να τραβήξετε μερικά πλάνα, αυτά τα δέντρα, που δακρύζουν κάθε καλοκαίρι, κάνουν το νησί μας μοναδικό σ’ ολόκληρο τον κόσμο…”, λέει ο θείος του Βασίλη στους δύο συνεργάτες του που για πρώτη φορά επισκέπτονταν το νησί και τραβούσαν πλάνα για να πραγματοποιηθεί ένα ντοκιμαντέρ.
Παράλληλα μέσα από τη σχέση που έχει ο θείος του με ανθρώπους που μέχρι τότε δεν τους είχε δώσει σημασία, ο μικρός Βασίλης μαθαίνει για τη Σμύρνη και τους πρόσφυγες που ήρθαν στη Χίο, και γνωρίζει απλούς ανθρώπους του λαού με απέραντη σοφία και μοναδικά χαρίσματα.
Η Πόλυ Βασιλάκη, καλεί τα παιδιά κάθε ηλικίας να αφήσουν για λίγο τις καθημερινές τους ασχολίες και να γνωρίζουν την φύση, την ιστορία και τους ανθρώπους ενός τόπου.
Γεννημένη στη Χίο η Πόλυ Βασιλάκη, ασχολείται από το 1977 με την παιδική λογοτεχνία, όταν εκδόθηκε το πρώτο της βιβλίο “Ο γίγαντας Πανσές και η Φεγγαρένια”, το οποίο τιμήθηκε με έπαινο από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και από τότε μας έχει προσφέρει αρκετά έργα της.

Θοδωρής Πυλιώτης, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ (7/10/05)