Αρχική Νέα Τοπικά Ο ΥΕΝ Μανώλης Κεφαλογιάννης: Προσοχή και στη λεπτομέρεια για τις άγονες γραμμές

Ο ΥΕΝ Μανώλης Κεφαλογιάννης: Προσοχή και στη λεπτομέρεια για τις άγονες γραμμές

14

ΣΕ ΛΕΠΤΕΣ “χειρουργικές”, επεμβάσεις προχωρά ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, για την αντιμετώπιση του ακτοπλοϊκού προβλήματος στα νησιά του Αιγαίου.



Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Μετά τις τροπολογίες που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των άγονων γραμμών, με κύριο χαρακτηριστικό τις πεντεατείς συμβάσεις με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, ο ΥΕΝ βάζει κάτω από το “μεγεθυντικό του φακό” και τη μελέτη που εκπόνησε το 2003 το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.


Το ακτοπλοϊκό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών του Αιγαίου, φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη μελέτη σκοπιμότητας του Ελληνικού Ινστιτούτου Μεταφορών του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, την εναλλακτική πρόταση για τις ενδομεταφορές στα νησιά.


Η σκέψη του ΥΕΝ εντάσσεται στο σχεδιασμό του, για τη δημιουργία δικτύου με νησιά κέντρα, από τα οποία θα περνά η επιβατική κίνηση για τα μικρότερα όμορα νησιά. Μάλιστα όπως έχει δηλώσει ο ίδιος εξετάζει το ενδεχόμενο η μετακίνηση από τα μικρότερα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων προς το νησί “κέντρο”, να γίνεται είτε με έκπτωση ή και δωρεάν.


Τη μελέτη, παρέδωσαν χθες στα χέρια του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού, Παιδείας και ΜΜΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο τ. υπουργός Αιγαίου Νίκος Σηφουνάκης, μαζί με τους Γιώργο Γιαννόπουλο, πρόεδρο του Ινστιτούτου, τον Δημήτρη Καπετανά τ. Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Αιγαίου και το Νίκο Παπανδρέου, τ. σύμβουλο στο υπουργείο Αιγαίου για θέματα ακτοπλοΐας.



Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.
Η μελέτη


Η μελέτη σκοπιμότητας (κόστους – οφέλους) εναλλακτικών λύσεων οργάνωσης του δικτύου ακτοπλοϊκών συνδέσεων ενδοεπικοινωνίας των μικρών νησιών του Αιγαίου (Δίκτυο Αγονων Γραμμών), που εκπονήθηκε (την περίοδο 2000-2004) αφορά την ενδοεπικοινωνία των νησιών και τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των άγονων γραμμών, με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και λειτουργικού δικτύου ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε και τη δρομολόγηση 8-10 νέων υπερσύγχρονων σκαφών.


Σύμφωνα με τη μελέτη, για την οποία όπως επισημαίνει ο Νίκος Σηφουνάκης έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα νέα σκάφη θα αποκτηθούν με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης (Private Finance Initiative) με τη συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών ή και εταιρικών φορέων της αυτοδιοίκησης στις οποίες θα παραχωρηθεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης των γραμμών σε βάθος χρόνου (6-12 ετών και επ’ αυτού υπήρχε και έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μεταφορών, ώστε να γίνουν εφικτές οι απαιτούμενες επενδύσεις.


Με τη σταδιακή υλοποίηση του εγχειρήματος ξεκίνησε το 2000 και το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε επισήμως τον Αύγουστο 2003 από τους τότε υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και Αιγαίου Νίκο Σηφουνάκη.


Το σχέδιο σε πρώτη φάση προέβλεπε την πιλοτική εφαρμογή, με τη ναυπήγηση και δρομολόγηση ενός πλοίου σύγχρονων προδιαγραφών, σε τρεις άγονες γραμμές του Βορειοανατολικού Αιγαίου.


Τον Οκτώβριο του 2003 το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προκήρυξε διαγωνισμό πρόσληψης Χρηματοοικονομικού Συμβούλου, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2004 και επιβεβαίωνε το ενδιαφέρον της διεθνούς αγοράς. Αμέσως μετά το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας προχώρησε στη συγκρότηση της κατά νόμον επιτροπής για τη διενέργεια διαγωνισμού, για τη ναυπήγηση ή την προμήθεια του πρώτου υπερσύγχρονου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου.


Ο διαγωνισμός αυτός έπρεπε να έχει προκηρυχθεί τον Απρίλιο του 2004 και να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2004. Ωστόσο μετά τις εκλογές του Μαρτίου του 2004 οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος πάγωσαν.


Η συνάντηση


Στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης παρουσιάστηκαν αναλυτικά στον ΥΕΝ Μανώλη Κεφαλογιάννη οι βασικοί άξονες της μελέτης, οι προβλέψεις της, αλλά και οι συγκεκριμένες προτάσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος των άγονων γραμμών.


Επίσης ανέπτυξαν και παρουσίασαν στον υπουργό, όλα τα προβλεπόμενα από τη μελέτη στάδια, αλλά και το τι έπρεπε να έχει γίνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία για την απόκτηση του πρώτου νέου σύγχρονου σκάφους, που θα δρομολογείτο αποκλειστικά και μόνο σε άγονη γραμμή.


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ του ΑΝΤΩΝΗ ΤΣΙΜΠΛΑΚΗ

Διαφήμιση