Αρχική Νέα Τοπικά Πακιστάν: Αγγίζει τις 20.000 ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό

Πακιστάν: Αγγίζει τις 20.000 ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό

6

 Αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα του Εγκέλαδου στα σύνορα της Ινδίας με το Πακιστάν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι νεκροί ανέρχονται σε 19.400, οι τραυματίες υπολογίζονται σε 42.000, ενώ οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες.
Στο Πακιστάν, χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα σε ανοικτούς χώρους, την ώρα που τα σωστικά συνεργεία συνέχιζαν με εντατικούς ρυθμούς την αναζήτηση επιζώντων στα ερείπια.
Η δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, έγινε σε βάθος έξι χιλιομέτρων και διήρκεσε περίπου 2 λεπτά, με αποτέλεσμα να “εξαφανιστούν” ολόκληρα χωριά, ενώ στο Ισλαμαμπάντ κατέρρευσαν πολλά κτίρια.
Ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί από 4,5 έως 6,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, με αποτέλεσμα να προκληθούν περαιτέρω ζημιές στις τηλεπικοινωνίες.
Η πόλη Μουζαφαραμπάντ υπέστη μεγάλο πλήγμα, με το 50% των κτισμάτων της -περιλαμβανομένου ενός στρατιωτικού νοσοκομείου- να έχουν καταρρεύσε. Μεγάλες ζημιές υπέστησαν πόλεις γύρω από την Μουζαφαραμπάντ και πολλά χωριά κατά μήκος της οδού Καράκουρουμ, του “Δρόμου του Μεταξιού” που συνδέει το Πακιστάν με την Κίνα.
Στο Μπαλακότ του βόρειου Πακιστάν γονείς με φτυάρια και αξίνες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν περισσότερα από 850 παιδιά που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια δύο σχολείων.
Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν Αφτάμπ Αχμέντ Χαν Σερπάο δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 19.400 και των τραυματιών σε 42.000, ωστόσο ο εκπρόσωπος των Ένοπλων Δυνάμεων του Πακιστάν στρατηγός Σαουκάτ Σουλτάν δήλωσε στο CNN ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί και ίσως αγγίξει τους 30.000 νεκρούς. Την ίδια άποψη συμμερίζονται αξιωματούχοι στο τμήμα του Κασμίρ που ελέγχεται από το Πακιστάν.
Από όσα έχουν γίνει γνωστά, μόλις δύο άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί ζωντανοί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Ισλαμαμπάντ. Στο Πακιστάν έχει κηρυχθεί τριήμερο πένθος από την Κυριακή.
Ο Πακιστανός πρόεδρος Περβέζ Μουσάραφ, που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές έκανε λόγo για μια τεράστια δοκιμασία για όλους και πρόσθεσε ότι χρειάζεται θάρρος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια: “Διαθέτουμε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά χρειαζόμαστε οικονομική βοήθεια για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από φάρμακα, σκηνές και ελικόπτερα για να φθάσουμε στους ανθρώπους που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές” εξήγησε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ο. Μπους, έκανε λόγο για “τρομερή τραγωδία”, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έκανε μια πρώτη προσφορά ελικοπτέρων και 100.000 δολαρίων σε βοήθεια. Στην έκκληση δήλωσαν ότι θα ανταποκριθούν επίσης η Κίνα, η Ιαπωνία και η Αυστραλία.
Στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 583 άτομα. Μόνο στην πόλη Ούρι, στα σύνορα με το Πακιστάν, ισοπεδώθηκαν τέσσερα κτίρια με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 120 άνθρωποι.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press