Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Θυμιανά: “όχι σχολειό απογευματινής φύλαξης” λένε οι γονείς για το ολοήμερο

Θυμιανά: “όχι σχολειό απογευματινής φύλαξης” λένε οι γονείς για το ολοήμερο

5

 
Στα όρια τους έφθασαν οι γονείς των μαθητών του Ολοήμερου πιλοτικού σχολείου Θυμιανών στη Χίο που βλέποντας το σχολείο να μετατρέπεται σε χώρο φύλαξης και μόνο των παιδιών συγκέντρωσαν 82 υπογραφές, σχεδόν το σύνολο των γονιών, ζητώντας την κατάργηση του ολοήμερου.
Τα παιδιά τους γυρίζουν, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συγκέντρωσής τους την περασμένη Παρασκευή, κουρασμένα από το σχολείο, χωρίς να έχουν ολοκληρώσει την προετοιμασία για την επόμενη μέρα και με το… συνηθισμένο βαρύ εξωσχολικό πρόγραμμα να τα κυνηγά.
Παρούσα στη συνάντηση η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου κα Ιωάννα Λεμονιάδου, προσπάθησε καταρχήν να τους πείσει ότι είναι αδύνατον να αλλάξει αυτή τη χρονιά το πρόγραμμα και καταγράφοντας στο τέλος τις ενστάσεις των γονιών για να μπορέσουν να διορθωθούν σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς τα κακώς κείμενα.
Έτσι όπως μετέφεραν γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί το πρόβλημα, οι περικοπές που έγιναν φέτος στη χρηματοδότηση κατά 6.000 ΕΥΡΩ από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και το γεγονός ότι έπρεπε να μπουν στον Οκτώβριο για να λυθεί το πρόβλημα του δασκάλου ξένης γλώσσας.


 

 Ακόμα εξάλλου εκκρεμεί η πλήρωση της θέσης μουσικού, τραπεζοκόμων και η διευθέτηση του προγράμματος για τα ειδικά μαθήματα χορού, ξυλογλυπτικής, κατεργασίας πέτρας και ζωγραφικής γεγονός που δίνει την εικόνα της αδιαφορίας της Πολιτείας για το θεσμό του ολοήμερου σχολείου που μάλιστα στο χωριό τους είναι η μόνη επιλογή αφού λειτουργεί ως πιλοτικό (ήταν μεταξύ των 28 πρώτων σχολείων που εφάρμοσαν το πρόγραμμα επί υπουργίας Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη).
Μπορεί στα αστικά κέντρα το διευρυμένο ωράριο του ολοήμερου να διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς, στην επαρχία όμως οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί και αυτό που ζητείται τουλάχιστον στα Θυμιανά είναι οι μαθητές να ολοκληρώνουν την προετοιμασία της επόμενης μέρας κατά τη διάρκεια του ωραρίου και όχι να μένουν τα μαθήματα να γίνουν μετά τη μουσική, το χορό, κολύμβηση, ξένες γλώσσες και άλλα φροντιστήρια που συνήθως παρακολουθούν τα απογεύματα οι μαθητές.
Ίσως η διαμαρτυρία τους είναι μια καλή ευκαιρία για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στο υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει και αυτές τις ενστάσεις στα συμπεράσματα για τη λειτουργία των πιλοτικών ολοήμερων σχολείων, που τουλάχιστον όπως είπαν οι εκπρόσωποι των δασκάλων υποχρεούται να κατατεθούν την επόμενη χρονιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση που συγχρηματοδοτεί το σχετικό πρόγραμμα