Αρχική Πολιτισμός Στα Γαλλικά το μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη για τον El Greco, παρουσίαση...

Στα Γαλλικά το μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη για τον El Greco, παρουσίαση στο Παρίσι

34

 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
“Le Greco et le Grand Inquisiteur”
 του Μπάμπη Πλαϊτάκη
από τις εκδόσεις Alteredit


Το ιστορικό μυθιστόρημα του Μπάμπη Πλαϊτάκη Ο ΓΚΡΕΚΟ ΚΑΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΙΕΡΟΕΞΕΤΑΣΤΗΣ που κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Γαλλία με τον τίτλο LE GRECO ET LE GRAND INQUISITEUR από τις εκδόσεις Alteredit, θα παρουσιασθεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2005 στο Παρίσι στο Ελληνικό Σπίτι (MAISON DE LA GRECE).
Θα προλογίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Rouen Philippe Brunet.
Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Αναστασία Πολίτη και Estelle Meyer. Θα τραγουδήσει η Agnes Cance και θα προβληθούν σλάιτς από πίνακες του Γκρέκο.
Ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος υπογραμμίζει ότι το βιβλίο του  Μπάμπη Πλαϊτάκη, που απέσπασε το Βραβείο Ιστορικής Βιογραφίας στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Σικελιανα 2004”,  είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία της σύγχρονης Ιστορικής Βιογραφίας και ο Πλαϊτάκης πρέπει πλέον να θεωρείται άξιος απόγονος του Ν. Καζαντζάκη και των άλλων μεγάλων της Νεοελληνική Λογοτεχνίας.
Το βιβλίο αναφέρεται στη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και στη σύγκρουσή του με την πανίσχυρη Ιερά Εξέταση. Το πόνημα του Πλαϊτάκη είχε κυκλοφορήσει στην πρώτη του έκδοση στην Ελλάδα με τον τίτλο “Πατέρα Γκρέκο” και σε δεύτερη έκδοση από τις εκδόσεις Εξάντας με τον τίτλο “Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής”.
Ο Γκρέκο και ο Μέγας Ιεροεξεταστής
Δέκα χρόνια μετά το θάνατο του ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, ο γιος του Γιωργής Μανουήλ συλλαμβάνεται και κλείνεται στην εκκλησία του νοσοκομείου Ταβέρα στο Τολέδο. Εκεί, ανήμπορος να ολοκληρώσει μια μεγάλη παραγγελία από πίνακες και εικονοστάσια, ανακαλεί στη μνήμη του τη ζωή του πατέρα του.
Θυμάται τα χρόνια του Γκρέκο στη βενετοκρατούμενη γενέτειρά του, την Κρήτη, τα χρόνια στη Βενετία, όπου συμπλήρωσε τη ζωγραφική του παιδεία, τη διαμονή του στη Ρώμη και την εκδίωξή του από το παλάτσο Φαρνέζε και, τέλος, τη ζωή του στην Ισπανία της Ιεράς Εξέτασης, όπου ο Γκρέκο έρχεται αντιμέτωπος με τον Μέγα Ιεροεξεταστή, τον άνθρωπο που προσπαθεί να αποδείξει ότι το έργο του είναι αιρετικό για να τον καταδικάσει και να τον στείλει στην πυρά…
Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος περνά ολόκληρη η ζωή του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζονται οι προβληματισμοί του πάνω στην Τέχνη και η αναπόφευκτη σύγκρουσή του με την Καθολική Εκκλησία, λόγω του ασυμβίβαστου χαρακτήρα του.
———————————-
Παρουσίαση :20 Οκτωβρίου 2005. στις 20.30. Maison de le GRECE, 9 rue Mesnil, 75116, tel. 0147046013.
Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος τηλ. 6936369717