Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ελπίδα Τσουρή: αποδυναμώνει η Κυβέρνηση το Θεσμό των ολοήμερων

Ελπίδα Τσουρή: αποδυναμώνει η Κυβέρνηση το Θεσμό των ολοήμερων

13

 Το πρόβλημα του Ολοήμερου σχολείου Θυμιανών δυστυχώς δεν είναι κάτι τοπικό που οφείλεται στον ημιαστικό χαρακτήρα της έδρας του Δήμου Αγίου Μηνά.
Το πρόβλημα που επισήμαναν οι γονείς με ιδιαίτερη δυναμική και τα 10 τουλάχιστον σημεία προβληματισμού (που κατέγραψε στο σχετικό ρεπορτάζ η “ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ”) είναι δυστυχώς βαθύτατα πολιτικό και ας προσπάθησε η Προϊσταμένη της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου να μειώσει τις ευθύνες του υπουργείου Παιδείας.
 Αυτό όμως αποδεικνύει και η απάντηση που έδωσε η υπουργός Παιδείας στην ερώτηση που υπέβαλλαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και η Ελπίδα Τσουρή.
Σε σχετικό δελτίο τύπου, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι “η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης σε σχέση με το πνεύμα των προεκλογικών της υποσχέσεων για ενίσχυση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, καταδεικνύεται από την πολιτική περικοπών και μειώσεων που εφαρμόζει. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετεκλογικά, απαξιώνει το θεσμό, χαρακτηρίζοντας το ολοήμερο σχολείο “πάρκινγκ παιδιών”.
Στην απάντηση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση της κυβέρνησης για αποδυνάμωση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου, η κοινωνική συμβολή του οποίου είναι αναντίρρητα σημαντική, κυρίως για την εργαζόμενη μητέρα.
Ειδικότερα, για το Νομό της Χίου, ενώ, κατά το σχολικό έτος 2003 – 2004 λειτούργησαν 25 ολοήμερα δημοτικά και 15 νηπιαγωγεία, το σχολικό έτος 2004 – 2005 έπαψαν να λειτουργούν ως ολοήμερα 4 δημοτικά σχολεία και ανακηρύχθηκαν ως ολοήμερα 2 καινούρια. Στο σύνολό τους, τα δημοτικά σχολεία που λειτούργησαν ως ολοήμερα στο Νομό μας, μειώθηκαν σε 23, ενώ στασιμότητα υπήρξε στα αντίστοιχα νηπιαγωγεία.
Η πρόβλεψη του Υπουργείου για το επόμενο σχολικό έτος, παρά τις προφορικές διαβεβαιώσεις προς στους εκπαιδευτικούς κύκλους  για αυξήσεις στον αριθμό των ολοήμερων, αλλά και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών που απασχολούνται σε αυτά, είναι, σύμφωνα με τα έγγραφα στοιχεία του Υπουργείου, εξαιρετικά δυσοίωνη. Ο αριθμός των ολοήμερων δημοτικών και νηπιαγωγείων παραμένει στάσιμος, ενώ, ο αριθμός των ωρομίσθιων που υπηρετούν στα ολοήμερα δημοτικά, μειώνεται από 40 σε 38.
Το γενικότερο κλίμα περικοπών και αβεβαιότητας που διαγράφεται στην  εκπαίδευση, υπογράμμισε η βουλευτής με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για την πληρωμή των περίπου 50.000 εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για παραπάνω από ένα χρόνο
Σημαντικές είναι εξάλλου οι απώλειες που σημειώνονται στο χώρο της εκπαίδευσης και τη φετινή σχολική χρονιά. Παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, δεκάδες ώρες διδασκαλίας χάθηκαν στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, εξαιτίας της καθυστέρησης της έκδοσης των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για αρκετές ειδικότητες καθηγητών, τονίζει η κα Τσουρή.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣμήνη ευφυών μικρορομπότ στην υπηρεσία της ιατρικής, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθρο“Ενα ταξίδι στη Βραζιλία” του Δανιήλ Χαρμς από το ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ- σήμερα συνέντευξη τύπου