Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Σε επαγρύπνηση για τη γρίπη των πουλερικών

Σε επαγρύπνηση για τη γρίπη των πουλερικών

9

 Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι αρμόδιες ελληνικές αρχές για τη γρίπη των πτηνών, καθώς τα πρώτα κρούσματα της νόσου εμφανίστηκαν στη Ρουμανία και την Τουρκία. Χθες μάλιστα έγινε σύσκεψη και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου (όπως και σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές) με τους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να λάβουν μέτρα.
Η χώρα μας έχει ήδη παραγγείλει διακόσιες χιλιάδες κουτιά και 250.000 κιλά σκόνης του ειδικού αντιβιοτικού που συνιστάται για την αντιμετώπιση της γρίπης των πουλερικών. Προληπτικά, έχουν επίσης παραγγελθεί και ποσότητες άλλου φαρμάκου πανδημίας γρίπης.
Έτσι η Ελλάδα, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, είναι πλήρως καλυμμένη και προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση ανάγκης. Η χώρα μας, όπως υπενθύμισε ο υπουργός, είναι επίσης και μία από τις λίγες χώρες που διαθέτει ένα εθνικό προσχέδιο δράσης για την πανδημία γρίπης το οποίο πρόκειται να ολοκληρωθεί στην τελική του μορφή στα μέσα Νοεμβρίου, τόσο από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων όσο και από την πλευρά της ΕΕ, από τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου των υπουργών Υγείας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 20 Οκτωβρίου για αυτό το θέμα.
Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ. Κακλαμάνης, δεν θα πρέπει να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις καθώς το πρόβλημα της γρίπης των πουλερικών έχει πολύ μικρά ποσοστά κρουσμάτων στις χώρες που πλήττονται από την ασθένεια- 116 άτομα σε μία διετία για πληθυσμούς της τάξης των 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι δεν πρέπει να δίνεται χώρος στην παραπληροφόρηση, αποσαφήνισε ότι το εμβόλιο γρίπης δεν έχει καμία σχέση με το εμβόλιο γρίπης των πουλερικών, το οποίο δεν υπάρχει, για αυτό και δεν θα πρέπει πέραν των συνηθισμένων ευπαθών ομάδων να εμβολιάζεται με αυτό κανείς άλλος.
Πρόγραμμα επιτήρησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα και εφαρμόζεται πρόγραμμα επιτήρησης για το πρόβλημα της γρίπης των πουλερικών δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ.Μπασιάκος. Ήδη, έχει απαγορευθεί η εισαγωγή ζώντων πουλερικών και θηραμάτων από συγκεκριμένες χώρες που υπάρχει η υποψία εκδήλωσης της συγκεκριμένης ασθένειας, επισήμανε.
Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ.Κοντός αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν ληφθεί:
1. Έχουν καταρτισθεί και εφαρμόζονται προγράμματα επιτήρησης, με τα οποία επιδιώκεται να εντοπιστούν στη χώρα μας οι πηγές μολύνσεων της νόσου, ώστε να δοθεί η δυνατότητα έγκαιρης αντιμετώπισης των κρουσμάτων.


2. Λειτουργεί ειδικό Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Γρίπη των Πτηνών, το οποίο βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για την εξέταση παθολογικού υλικού που αποστέλλεται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι ουδέποτε έχει εκδηλωθεί κρούσμα γρίπης των πτηνών στη χώρα μας.


3. Με κοινοτικές και εθνικές αποφάσεις απαγορεύονται οι εισαγωγές ζωντανών πουλερικών, κρέατος και λοιπών προϊόντων πουλερικών από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί και ενδημεί η γρίπη των πτηνών.


4. Οι τελωνειακές αρχές των σημείων εισόδου της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ.) βρίσκονται σε στενή συνεργασία με τις κτηνιατρικές αρχές και οι επιβάτες που ταξιδεύουν και που προέρχονται από χώρες όπου έχει εκδηλωθεί η ασθένεια, ελέγχονται διεξοδικά, έτσι ώστε να αποτρέπονται οι παράνομες εισαγωγές πτηνών, τροφίμων και λοιπών προϊόντων των πουλερικών.


5. Για τρίτη συνεχή χρονιά θα εφαρμοστεί από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόγραμμα επιζωοτιολογικής διερεύνησης της γρίπης των πτηνών και στα εκτρεφόμενα πουλερικά αλλά και στα άγρια πτηνά.


6. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε συνεχή επαφή και επικοινωνία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των υπηρεσιών.
Ετοιμότητα στη Βόρειο Ελλάδα
Η αντινομαρχία Υγείας Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Ειδικών Λοιμώξεων, στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου καταλήγουν όλες οι περιπτώσεις γρίπης που εμφανίζονται. “Από την επικοινωνία που είχαμε σήμερα δεν προκύπτει καμία ένδειξη για κρούσμα της γρίπης των πτηνών στον άνθρωπο” είπε ο αντινομάρχης Υγείας Μιχάλης Τζόλλας.
Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και ο νομός Έβρου. Δεν γίνονται εισαγωγές πουλερικών στο νομό από τα τελωνεία, αυτό είναι εξακριβωμένο και ήδη έχει απαγορευθεί από το υπουργείο Γεωργίας η είσοδος πουλερικών, δήλωσε ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κουγιουμτζής.
“Ο νομός Έβρου είναι νομός με πέρασμα. Υπάρχει ένας κίνδυνος από τα αποδημητικά πουλιά που μπορούν να μεταφέρουν τον ιό. Αυτό όμως μπορεί να γίνει σε όλη την Ελλάδα όπως είναι γνωστό γι’ αυτό υπάρχει συνεργασία και με την Ομοσπονδία Κυνηγών όπου θα ληφθούν 1.000 περίπου δείγματα και θα κατανεμηθούν σε όλους τους νομούς που ενδέχεται να έχουμε πέρασμα αποδημητικών πουλιών και θα εξετασθούν” είπε.


Αναφερόμενος στους εκτροφείς των πουλερικών, ο κ. Κουγιουμτζής είπε ότι σε περίπτωση που θα δουν ομαδικούς θανάτους και ανησυχήσουν, δεν θα πρέπει να τα θάψουν αν δεν συνεννοηθούν με τις δύο κτηνιατρικές υπηρεσίες του νομού. Η πρώτη επαφή θα πρέπει να γίνει με τους κτηνιάτρους οι οποίοι γνωρίζουν πώς θα γίνει η απομάκρυνση και πώς θα γίνει η λήψη δειγμάτων για να αποσταλούν προς εξέταση, είπε.
Κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής
Στη Θεσσαλονίκη, ο προϊστάμενος του τμήματος Υγείας των Ζώων της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Ευάγγελος Τρευλόπουλος δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα ύποπτο κρούσμα σε πτηνά. Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής τηυς νομαρχίας πραγματοποιεί εκτεταμένους ελέγχους σε πτηνά για να διαπιστώσει αν υπάρχει κάποιο κρούσμα.
Ο κ. Τρευλόπουλος είπε ότι γίνονται έλεγχοι σε πτηνοτροφικές μονάδες, εξετάζονται δείγματα αίματος από πουλερικά που καταλήγουν στην Ελλάδα από άλλες χώρες, ενώ, σε συνεργασία με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Βορείου Ελλάδος, γίνεται επιτήρηση και σε άγρια πτηνά που φτάνουν στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.
“Εφόσον εξακριβωθεί κρούσμα του ιού θα εφαρμοστούν τα προγράμματα επείγουσας δράσης που κατ αρχήν προβλέπουν τις θανατώσεις όλων των πτηνών σε μια ζώνη τριών χιλιομέτρων” σημείωσε.
Τι λένε οι ειδικοί
Οι δύο υπότυποι Η5 και Η7 του ιού της γρίπης των πτηνών που έχουν την ικανότητα να μεταλλάσσονται και να προσαρμόζονται σε νέες συνθήκες ανησυχούν τους επιστήμονες για το ενδεχόμενο μετάδοσης του αναφερόμενου ιού στον άνθρωπο, σύμφωνα με τον διευθυντή Κλινικής Παθολογίας των Πτηνών στην Κτηνιατρική Σχολή της Θεσσαλονίκης, αναπληρωτή καθηγητή Πρόδρομο Ιορδανίδη.
Η μετάδοση της ασθένειας στον άνθρωπο προϋποθέτει την άμεση επαφή του με τα μολυσμένα πτηνά ή τα περιττώματά τους, όπως συνέβη στις περιπτώσεις των θυμάτων του ιού στην Ασία. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από το 1997 πέθαναν από τον ιό 60 άτομα, τα οποία στην πλειοψηφία τους είχαν άμεση επαφή με τα πτηνά, ενώ έχουν θανατωθεί 150 εκατ. πτηνά σε περιοχές της Ασίας.
Στο Καζακστάν εντοπίστηκαν πτηνά τα οποία ήταν φορείς ή πέθαναν από τον ιό, ενώ δείγματα των πτηνών που μολύνθηκαν στη Ρουμανία και στην Τουρκία έχουν αποσταλεί για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις στο εξωτερικό, προκειμένου να εντοπιστεί ο υπότυπος του ιού που τα προσέβαλε.
Σύμφωνα με τον κ. Ιορδανίδη, ο άνθρωπος δεν είναι δέκτης του ιού της γρίπης των πτηνών, ενώ ο κίνδυνος θα προέλθει από ενδεχόμενη ένωση του με τον ιό της γρίπης που προσβάλει τον άνθρωπο, οπότε, σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχουμε μετάλλαξη του.

 

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣμήνη ευφυών μικρορομπότ στην υπηρεσία της ιατρικής, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθρο“Ενα ταξίδι στη Βραζιλία” του Δανιήλ Χαρμς από το ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ- σήμερα συνέντευξη τύπου