Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Βραβεία αντι – Νόμπελ στην επιστημονική παρωδία, του Τάσου Σαραντή

Βραβεία αντι – Νόμπελ στην επιστημονική παρωδία, του Τάσου Σαραντή

9

 
Τα βραβεία αντι – Νόμπελ για τις επιστημονικές εργασίες που εμπεριέχουν  μεγάλες δόσεις ανοησίας, ή αλλιώς για την έρευνα “που δεν μπορεί ή δεν πρέπει να αναπαραχθεί”απονεμήθηκαν για 15η χρονιά από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.


Όπως εξήγησαν οι διοργανωτές της εκδήλωσης για την απονομή των φετινών βραβείων αντι – Νόμπελ, τα βραβεία αυτά “τιμούν τα επιτεύγματα που πρώτα μας κάνουν να γελάσουμε και μετά να σκεφτούμε”.


Το βραβείο για την Ρευστή Δυναμική κέρδισαν δυο ερευνητές του πανεπιστημίου της Βρέμης και ένας από πανεπιστήμιο της Ουγγαρίας “για την αξιοποίηση των βασικών αρχών της φυσικής προκειμένου να υπολογίσουν τις πιέσεις που απαιτούνται για την αφόδευση των πιγκουίνων”.


Το βραβείο Ιατρικής κέρδισε ένας αμερικανός επιστήμονας για την ανάπτυξη λαστιχένιων τεχνητών όρχεων για σκύλους οι οποίοι είναι διαθέσιμοι σε τρία μεγέθη, ενώ έχουν και τρεις βαθμούς σταθερότητας. Το βραβείο Χημείας απονεμήθηκε σε δυο ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα οι οποίοι αντιμετώπισαν ένα ζήτημα, για το οποίο είχε πειραματιστεί ανεπιτυχώς ακόμη και ο Ισαάκ Νεύτων, κατά το οποίο απέδειξαν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κολυμπήσει το ίδιο γρήγορα σε ένα κολλώδες σιρόπι όσο και στο νερό.


Το βραβείο Φυσικής απονεμήθηκε στην πιο υπομονετική ομάδα στην ιστορία των επιστημών με ένα πείραμα που ξεκίνησε το 1927 και αφορούσε την “πτώση της πίσσας”. Το πείραμα απέδειξε ότι ένα φαινομενικά στερεό παράγωγο πίσσας μπορεί να συμπεριφερθεί όπως ένα υγρό, αφού μια σταγόνα της πίσσας μπορεί να στάζει μέσα από μια χοάνη σχεδόν μια φορά κάθε εννέα χρόνια.


Το βραβείο Βιολογίας απέσπασε διεθνής επιστημονική ομάδα  διότι κατάφερε να “μυρίσει προσεκτικά και να καταχωρίσει τις ευώδεις εκκρίσεις” που παράγονται από 131 είδη βατράχων, όταν οι βάτραχοι είναι αγχωμένοι.


Το βραβείο για Διατροφή απονεμήθηκε σε έναν ιάπωνα ερευνητή που φωτογράφισε και ανέλυσε κάθε γεύμα που είχε καταναλώσει κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 34 ετών. Τέλος, το βραβείο για την Ειρήνη απονεμήθηκε σε μια ομάδα βρετανών επιστημόνων για την πρωτοποριακή έρευνά της στην δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων των ακριδών καθώς παρατηρούσαν σκηνές από την ταινία  “Star Wars”.


Ας σημειωθεί ότι στην λαμπρή τελετή της απονομής των βραβείων αντι – Νόμπελ παραβρέθηκαν και τέσσερις “πραγματικοί” νικητές των βραβείων Νόμπελ, ανάμεσα στους οποίους και ο Ρόμπερτ Ουίλσον στον οποίο απονεμήθηκε το Νόμπελ Φυσικής 1978 για την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου μικροκυμάτων.


Κάποιοι από τους “νικητές” ταξίδεψαν από την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία προκειμένου να παραλάβουν τα βραβεία τους.

του Τάσου Σαραντή, ΗΜΕΡΗΣΙΑ 11/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣμήνη ευφυών μικρορομπότ στην υπηρεσία της ιατρικής, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθρο“Ενα ταξίδι στη Βραζιλία” του Δανιήλ Χαρμς από το ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ- σήμερα συνέντευξη τύπου