Αρχική Νέα Τοπικά Ημερίδα στη Λέσβο: Διπλή ενεργειακή σύνδεση ζητούν τα νησιά

Ημερίδα στη Λέσβο: Διπλή ενεργειακή σύνδεση ζητούν τα νησιά

5

 Την επαναφορά της πρότασης για την καλωδιακή σύνδεση των νησιών του Αιγαίου στον τομέα της ενέργειας καθώς και την εξέταση της αντίστοιχης σύνδεσης με τα μικρασιατικά παράλια, έθεσαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Δήμων Βορείου Αιγαίου κατά τη διάρκεια του 17ου συνεδρίου του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που έγινε το περασμένο Σάββατο στη Μυτιλήνη. Παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιώργου Σαλαγκούδη στο συνέδριο συμμετείχαν η ΚΕΔΚΕ, η Ν.Α. Λέσβου και άλλοι φορείς.
Ο Σύνδεσμος των νησιών σημείωσε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρξει σύνδεση των νησιών από τη Λέσβο έως την Ικαρία. Οι πρόεδροι ΤΕΔΚ Λέσβου και Χίου, οι κ.κ. Παυλής και Μεννής αντίστοιχα σημείωσαν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του πλούσιου αιολικού δυναμικού των νησιών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα η Χίος είναι πρώτος νομός με ποσοστό παραγωγής αιολικής ενέργειας που φθάνει στο 22%, ενώ ακολουθεί η Λέσβος με 12% και η Κρήτη με 10%. Παρόλα αυτά οι δυνατότητες είναι απεριόριστες ειδικά αν υπάρξει σύνδεση με τα μικρασιατικά παράλια, εξειδικεύονται στη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Μεννής σημείωσε ότι ο υφυπουργός υποσχέθηκε ότι θα εξετάσει το θέμα, ενώ επισημάνθηκε ότι στα πλαίσια του Γ’ ΚΠΣ υπάρχουν μεγάλα κονδύλια αδιάθετα από τη ΔΕΗ για την επέκταση των δικτύων. Το γεγονός εξάλλου ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με βάση τη Συνθήκη του Τόκιο για τη μείωση των ρύπων, δημιουργεί ακόμα ένα λόγο που μπορεί να ενισχυθεί η πρόταση των νησιών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣμήνη ευφυών μικρορομπότ στην υπηρεσία της ιατρικής, του Τάσου Σαραντή
Επόμενο άρθρο“Ενα ταξίδι στη Βραζιλία” του Δανιήλ Χαρμς από το ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ- σήμερα συνέντευξη τύπου