Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Σκληρή κριτική ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για προϋπολογισμό “κουρελόχαρτο”

Σκληρή κριτική ΠΑΣΟΚ, κάνει λόγο για προϋπολογισμό “κουρελόχαρτο”

16

Το ΠΑΣΟΚ οξύνει την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση στα ζητήματα της οικονομίας. Η οικονομική πολιτική συζητήθηκε σήμερα στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, που έγινε υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου, στην οποία ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο κείμενο του προσχεδίου προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση και το οποίο δείχνει την οικονομική πολιτική που θα εφαρμόσει τον επόμενο χρόνο.
Όπως αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων του πολιτικού συμβουλίου, το οποίο δόθηκε αργά το βράδυ στη δημοσιότητα, το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το προσχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο, όπως τονίζει, μετά την απόρριψή του και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι πλέον κουρελόχαρτο. Και καλεί την κυβέρνηση, όπως έχει υποχρέωση, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, να φέρει στη Βουλή καινούργιο προϋπολογισμό.
Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης, ότι είναι η δεύτερη συνεχής χρονιά που η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τον προϋπολογισμό της χώρας, ενώ το κείμενο του προϋπολογισμού χαρακτηρίζεται ομολογημένη ανικανότητα της κυβέρνησης στη διαχείριση της οικονομίας.
Το ΠΑΣΟΚ κάνει, επίσης, λόγο για ανατροπή της αλλοπρόσαλλης πολιτικής της κυβέρνησης, όπως τη χαρακτηρίζει. Μια πολιτική, η οποία, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων του πολιτικού συμβουλίου, χαρίζει ένα δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους επιχειρηματίες, ενώ με το κατατεθέν σχέδιο προϋπολογισμού προτείνεται η μείωση του πραγματικού εισοδήματος των εργαζομένων για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, παγώνουν οι επενδύσεις στο επίπεδο πριν το 1997, μειώνονται οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η ανεργία μειώνεται με αλχημείες.
Το ΠΑΣΟΚ διαπιστώνει κατάρρευση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και αναφέρεται στα καθημερινά κρούσματα διαφθοράς, στην οσμή των σκανδάλων και στην έφοδο στο κράτος με αναξιοκρατικές προσλήψεις. Όλα αυτά, τονίζεται στα συμπεράσματα του πολιτικού συμβουλίου, συνθέτουν την εικόνα μιας Ελλάδας, η οποία επιστρέφει δεκαετίες πίσω.
Το ΠΑΣΟΚ αποδίδει ευθύνες για τον κατήφορο, όπως αναφέρει, της οικονομίας συνολικά στην κυβέρνηση, αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως αναφέρεται, είχε χαρακτηρίσει τον προϋπολογισμό του 2005 ως τον πρώτο ειλικρινή, αξιόπιστο και διαφανή προϋπολογισμό της χώρας.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται αναφορά και στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Οικονομίας, το οποίο χαρακτηρίζεται ως κείμενο-συρραφή των μέτρων που πήρε το τελευταίο διάστημα και των πρωτοβουλιών που δρομολογεί για το μέλλον η κυβέρνηση χωρίς κατεύθυνση και πυξίδα.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει τους πέντε μεγάλους στόχους της δικής του ολοκληρωμένης πρότασης για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα. Οι στόχοι αυτοί, όπως αναφέρεται στο κείμενο των συμπερασμάτων, είναι:
1. Την ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Για το σύγχρονο ανοιχτό σχολείο, το Πανεπιστήμιο με αυτοτέλεια και αυτοδυναμία, συνδεδεμένο με τις ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Με διπλασιασμό των πόρων για την παιδεία.
2. Τη νέα επιχειρηματικότητα και καινοτομία παντού. Με νέα σύγχρονα εργαλεία στήριξης των επιχειρήσεων, μία ανταγωνιστική γεωργία, μία οικονομία των υπηρεσιών βασισμένη στη γνώση και στην καινοτομία.
3. Τις δεξιότητες, την κατάρτιση και την απασχόληση. Επενδύοντας το 40% του Δ’ΚΠΣ για το ανθρώπινο δυναμικό. Με τον ΟΑΕΔ και τους μηχανισμούς στήριξης στον άνεργο αλλά και της κατάρτισης στην ευθύνη των κοινωνικών εταίρων.
4. Ένα δίκαιο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος. Με επαρκή χρηματοδότηση στο 30% του ΑΕΠ. Ένα πραγματικό δίχτυ ασφαλείας. Με νέες δομές και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας.
5. Το περιβάλλον ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας. Με παρεμβάσεις για τη διαχείριση των αποβλήτων, των υδάτων, για βιώσιμες πόλεις.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων τονίζεται, επίσης, ότι στην οικονομία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει άλλος δρόμος, τονίζεται, και αυτός είναι ο δρόμος που προτείνει το ΠΑΣΟΚ.
Κ. Παπούλιας – Γ. Παπανδρέου
Θεώρησα αναγκαία τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να μοιραστώ μαζί του τις αγωνίες που εκφράζει ο Έλληνας πολίτης για την πορεία των εθνικών μας θεμάτων, για την οικονομία μας, τα θέματα της ακρίβειας, της ανεργίας, της αναπτυξιακής πορείας και των δημοσιονομικών, για την αγωνία για τον τρόπο άσκησης της εξουσίας, για το ύφος και το ήθος της σημερινής κυβέρνησης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
Πάνω σε αυτά περιστράφηκε η συζήτηση και θεώρησα υποχρέωσή μου να μεταφέρω αυτά που ακούω από την Έλληνα πολίτη, πρόσθεσε ο κ.Παπανδρέου.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι πρόκειται να μεταβεί στην Τουρκία, τον ρώτησε αν επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του και ο Κ.Παπούλιας του απάντησε ότι έχω κι εγώ πολλά ταξίδια και είπε στον κ.Παπανδρέου ότι θα μεταβεί στην Κύπρο, ένα ταξίδι που το θεωρεί σημαντικό.
Επίσης, συζητώντας για το επικείμενο ταξίδι του κ. Παπανδρέου στην Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι μετά τις 3 Οκτωβρίου, η τουρκική κοινωνία θα έχει πολλές ανακατατάξεις, θα είναι ένας χρόνος προσαρμογής δύσκολος.
 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλειστά τα ΑΕΙ λόγω απεργίας την Τετάρτη
Επόμενο άρθροΨήφος εμπιστοσύνης σε Ρεχάγκελ και 1-0 τη Γεωργία