Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Μπορεί και δημοψήφισμα για την πρόταση Νίμιτς για το όνομα Σκοπίων

Μπορεί και δημοψήφισμα για την πρόταση Νίμιτς για το όνομα Σκοπίων

15


 Ανοιχτό άφησε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά από συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς τα Σκόπια με βέτο.
“Όταν θα έλθει εκείνη η ώρα η κυβέρνηση, η όποια κυβέρνηση, θα πρέπει να έχει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα”, δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης σε ρώτηση εάν θα γίνει δημοψήφισμα.
“Η θέση μας είναι σαφής” τόνισε στη συνέχεια ο κ. Μολυβιάτης “βάσει της ενδιαμέσου συμφωνίας του ’95, έχουμε το δικαίωμα να αντιταχθούμε στη συμμετοχή, στην ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιονδήποτε διεθνή οργανισμό, με οποιοδήποτε άλλο όνομα εκτός από το όνομα της ΠΓΔΜ. Εκτός αν, εν τω μεταξύ, έχει επέλθει συμφωνία για μια κοινή λύση”.
Πάντως, ερωτηθείς για το ίδιο θέμα ο εκρπόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε ότι οι ερμηνείες για τα σενάρια περί δημοψηφίσματος ανήκουν σε αυτούς που τα κάνουν.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο άσκησης βέτο σε οποιοδήποτε αίτημα της γειτονικής χώρας στην ΕΕ, υπενθύμισε ότι υπάρχει η Συμφωνία Σύνδεσης της ΠΓΔΜ με την ΕΕ και πως στις 9 Νοεμβρίου αναμένεται η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί του ενταξειακής πορείας των Σκοπίων στην ΕΕ. Βάσει των στοιχείων αυτών στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιο στάδιο επικύρωσης αιτήματος της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, η όποια απόφαση σε σχέση με τα Σκόπια έχει χρονικό ορίζοντα το 2008.
Εν τω μεταξύ, την Τρίτη στις 11:00 θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) κατόπιν σχετικού αιτήματος του Συνασπισμού.
Παράλληλα, άμεση ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ΠΓΔΜ ζητά το ΚΚΕ από τον υπουργό Εξωτερικών. Οι βουλευτές του κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλη, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας Βασίλη Μαγγίνα, ζητούν την άμεση σύγκληση της Επιτροπής και την ενημέρωση της από τον κ. Μολυβιάτη “για τις εξελίξεις στις σχέσεις της Ελλάδας με τη ΠΓΔΜ, μετά τη νέα πρωτοβουλία του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μ.Νίμιτς”.

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλειστά τα ΑΕΙ λόγω απεργίας την Τετάρτη
Επόμενο άρθροΨήφος εμπιστοσύνης σε Ρεχάγκελ και 1-0 τη Γεωργία