Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Αγορά F-16 με… καπέλο!

Αγορά F-16 με… καπέλο!

15

 Τιμή διπλάσια από αυτή που είχε ανακοινωθεί αρχικά ζητούν τελικά οι ΗΠΑ για την προμήθεια των 30 (+10) αεροσκαφών F-16 που έχει ανακοινώσει ότι θα προμηθευτεί η Ελλάδα. Επίσης, τα αεροσκάφη θα παραδοθούν μετά από έξι χρόνια, χωρίς τον εξοπλισμό που ζητά η Αθήνα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Νέων και της Ελευθεροτυπίας, από την πρώτη διαπραγμάτευση που είχαν οι Έλληνες αξιωματικοί με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, στις 30 Σεπτεμβρίου, προκύπτει ότι η τιμή για κάθε αεροσκάφος διαμορφώνεται στα 65 εκατ. δολάρια, από 34 εκατ. δολάρια που είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Οι Αμερικανοί πρότειναν ως φθηνότερη λύση την προμήθεια F-16 αντίστοιχων με αυτών που έχει προμηθευτεί η Πολωνία. Τα αεροσκάφη αυτά, όμως, δεν διαθέτουν το σύστημα Lantirn, που τους επιτρέπει να πετάνε με ασφάλεια σε χαμηλό ύψος, καθώς και το σύστημα αυτοπροστασίας ASPIS και δεν έχουν τα συστήματα για να μπορούν να χρησιμοποιούν τα όπλα που ζητά η Πολεμική Αεροπορία.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν επίσης την προμήθεια του πυραύλου JASSM, τελευταίας τεχνολογίας, για τον οποίων όμως δεν δίνουν άδεια εξαγωγής σε οποιοδήποτε κράτος. Η δεύτερη άρνηση αφορά τον διασπορέα βομβίδων CBU-89, με την αιτιολογία ότι αυτά τα όπλα απαγορεύονται από τις διεθνείς συνθήκες, και η τρίτη τον πύραυλο αέρος-αέρος AIM-9X, για τον οποίο έχει δοθεί άδεια εξαγωγής.
Παράλληλα, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αεροσκάφος που ζητά η Πολεμική Αεροπορία θα έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα το νωρίτερο το 2011.

ΠΗΓΗ: news.in.gr

Διαφήμιση