Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Περιφέρεια: Ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ στο περιβάλλον

Περιφέρεια: Ακόμη 25 εκατομμύρια ευρώ στο περιβάλλον

10

 
Βιολογικοί καθαρισμοί και ΣΧΟΑΠ, αποτελούν την καινούργια προτεραιότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Βορείου Αιγαίου, τουλάχιστον έτσι όπως αναδεικνύεται απ’ την πρόταση αναθεώρησής του, η οποία την προηγούμενη βδομάδα κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πιστώσεις συνολικού ύψους περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ, βάσει της πρότασης αναθεώρησης, αφαιρούνται από διάφορα μέτρα και προστίθενται στις δράσεις για το περιβάλλον, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα να υλοποιηθούν άμεσα έργα δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, μονάδες επεξεργασίας λυμάτων, αλλά και να εκπονηθούν Σχέδια Χωρικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΑΠ), αναγκαία για την πλειοψηφία των Δήμων του Βορείου Αιγαίου.
Συνδυασμός
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που λήφθηκαν τον Ιούλιο στην Κεντρική Επιτροπή Παρακολούθησης του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης για τη χώρα μας, για να μην υπάρξουν απώλειες πόρων, θα έπρεπε άμεσα να γίνει αναθεώρηση τομεακών και περιφερειακών προγραμμάτων. Η προθεσμία που τέθηκε ήταν το τέλος Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας κατατέθηκε σχετική ερώτηση απ’ την βουλευτή Χίου κ. Ελπίδα Τσουρή με την οποία εν όψει της αναθεώρησης, δινόταν έμφαση στα έργα πολιτισμού, αλλά και σε μεμονωμένες παρεμβάσεις στη Χίο.
Ακόμη, η ερώτηση της κ. Τσουρή δεν έχει απαντηθεί μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, ενώ η Περιφέρεια, πριν η πρότασή της συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου και λάβει τη μορφή απόφασης απ’ την Επιτροπή Παρακολούθησης του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου, δεν επιθυμεί να δημοσιοποιήσει τον υπηρεσιακό σχεδιασμό αναθεώρησης.
Σε ερώτησή μας για το τι προβλέπει η πρόταση αναθεώρησης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σέργιος Τσίφτης, μας δήλωσε ότι “έγινε μια συντονισμένη προσπάθεια να επιτευχθεί συνδυασμός δύο προοπτικών. Της αναπτυξιακής και της διαχειριστικής. Δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθύνσεις που μας δόθηκαν απ’ το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διατηρούμε με την αναθεώρηση τον αναπτυξιακό προσανατολισμό του προγράμματος και παράλληλα η αυξομείωση πιστώσεων μεταξύ των μέτρων, εξασφαλίζει διαχειριστικά αύξηση της απορροφητικότητας”.
Τώρα τρέχουμε…
Είναι αξιοσημείωτο, ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών με εγκύκλιό του περιόρισε κατά ένα εξάμηνο το χρονικό διάστημα, μέσα στο οποίο πρέπει να συμβασιοποιηθούν τα έργα του Γ’ ΚΠΣ. Αυτό σημαίνει πως, όταν εγκριθεί η αναθεώρηση, θα πρέπει τάχιστα: να ανοίξουν τα μέτρα, που θα έχουν πρόσθετες πιστώσεις, να προταθούν και να ενταχθούν έργα, να υπάρχουν πιστώσεις στους κωδικούς της Περιφέρειας, για να μπορούν να δημοπρατηθούν, έτσι ώστε μέχρι τις 30 Ιουνίου 2006 οι φορείς υλοποίησής τους να έχουν υπογράψει σύμβαση με εργολάβους.
Είναι γεγονός, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται πολλοί Δήμαρχοι της Λέσβου, ότι υπάρχουν ώριμα έργα, ικανά να διεκδικήσουν πιστώσεις απ’ την αναθεώρηση του ΠΕΠ, ειδικά στον τομέα του περιβάλλοντος.
Αν θα προλάβουν τα έργα αυτά και να τις απορροφήσουν είναι το μεγάλο στοίχημα που μπαίνει, όχι μόνο για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, αλλά και για τους φορείς.

 

ΠΗΓΗ: ΕΜΠΡΟΣ Μυτιλήνης, 8/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλειστά τα ΑΕΙ λόγω απεργίας την Τετάρτη
Επόμενο άρθροΨήφος εμπιστοσύνης σε Ρεχάγκελ και 1-0 τη Γεωργία