Αρχική Νέα Εκπαίδευση - Επιστήμη Απεργία Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. – A.E.I. , ανακοίνωση

Απεργία Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. – A.E.I. , ανακοίνωση

6

 Π.Ο.Σ.Δ.Ε.Π. – A.E.I.
Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ

Οι πανεπιστημιακοί κηρύσσουμε προειδοποιητική 24-ωρη απεργία την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου ’05, απαιτώντας από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

* Καταγγέλλουμε τις θεσμικές επιθέσεις του Υπουργείου Παιδείας, με τις οποίες, σύμφωνα με τη “διαδικασία της Μπολόνια”, εισάγονται στο πανεπιστημιακό σύστημα θεσμοί και διαδικασίες που
* καταργούν κάθε έννοια πανεπιστημιακών σπουδών,
* κατακερματίζουν τα γνωστικά αντικείμενα με τις ανταλλάξιμες ’πιστωτικές μονάδες’,
* διαλύουν τα πτυχία, και
* ακυρώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων,
* οδηγούν την ανώτατη εκπαίδευση στην αγορά “υπηρεσιών κατάρτισης”.


* Καταγγέλλουμε την αναγνώριση ως ισότιμων των τίτλων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των διαφόρων Κολεγίων  – παραρτημάτων Πανεπιστημίων του εξωτερικού, που η εφαρμογή της, αν δεν την αποτρέψουμε, θα ισοπεδώσει πλήρως τις πανεπιστημιακές σπουδές, τα πτυχία και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Πανεπιστημίων της χώρας.


* Καταγγέλλουμε τη στροφή προς τον Μεσαίωνα που επιχειρεί η κυβέρνηση, μετά από τόσο “εκσυγχρονισμό”, με το νομοσχέδιο για τη “Δομή και λειτουργία της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης”, με το οποίο εντάσσονται οι εκκλησιαστικές σχολές στο πανεπιστημιακό σύστημα.


* Καταγγέλλουμε την αλλαγή του νόμου πλαισίου για τη λειτουργία των ΑΕΙ που προωθεί το ΥΠΕΠΘ για τη συρρίκνωση της δημοκρατικής και ακαδημαϊκής λειτουργίας του Πανεπιστημίου και την επιβολή αυταρχικών δομών λειτουργίας.* Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις συνταγματικές της υποχρεώσεις προς τα Ελληνικά Πανεπιστήμια με αύξηση της χρηματοδότησης τουλάχιστον κατά 20% ετησίως και κάλυψη των ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό.
Χωρίς την ικανοποίηση αυτών των αναγκών τα Πανεπιστήμια δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν.


* Απαιτούμε τον σεβασμό του πανεπιστημιακού δασκάλου:
* Να σταματήσει η χρησιμοποίηση εποχικών διδασκόντων στη θέση κανονικών μελών ΔΕΠ, να ενταχθούν 1200 θέσεις ΔΕΠ στον προγραμματισμό, με προτεραιότητα στα περιφερειακά πανεπιστήμια, με σκοπό να καταργηθεί ο θεσμός.
* Δέσμευση για την κατάργηση του επιδοματικού χαρακτήρα και αναβάθμιση του μισθού των μελών ΔΕΠ.


* Καλούμε την πανεπιστημιακή κοινότητα ν’ αντιδράσει συντονισμένα και δυναμικά στην πολιτική της υποβάθμισης και εκποίησης του δημοσίου Πανεπιστημίου, αποκρούοντας τις θεσμικές επιθέσεις, και μέσα στα ακαδημαϊκά όργανα να αποτρέψει τις συνέπειές τους.


Είμαστε αποφασισμένοι, μαζί με τους φοιτητές και σε συντονισμό με την υπόλοιπη Ευρώπη να υπερασπιστούμε το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚλειστά τα ΑΕΙ λόγω απεργίας την Τετάρτη
Επόμενο άρθροΨήφος εμπιστοσύνης σε Ρεχάγκελ και 1-0 τη Γεωργία