Αρχική Νέα Οικονομία Πλαφόν βάσει εισοδήματος για τα στεγαστικά δάνεια

Πλαφόν βάσει εισοδήματος για τα στεγαστικά δάνεια

9

“Φρένο” στη χορήγηση στεγαστικών δανείων επιχειρεί να βάλει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), υποχρεώνοντας τα πιστωτικά ιδρύματα να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, που θα πρέπει να διενεργούν για τη συγκεκριμένη κατηγορία χορηγήσεων.
Ο διοικητής της ΤτΕ Νίκος Γκαργκάνας συστήνει στις τράπεζες, η μηνιαία τοκοχρεωλυτική δόση των δανειοληπτών να μην υπερβαίνει το 30% με 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους και να λαμβάνεται υπόψη η επίπτωση της ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων.
Έτσι, ένας δανειολήπτης που παίρνει στεγαστικό δάνειο ύψους 100.000 ευρώ, διάρκειας 20 ετών, με κυμαινόμενο επιτόκιο 4,3% και καταβάλλει μηνιαία δόση 622 ευρώ, πρέπει να έχει εισόδημα τουλάχιστον 1.800 ευρώ.
Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι ήδη ακολουθούν αυτή την τακτική, αλλά στην πράξη ο άγριος ανταγωνισμός στον χώρο της στεγαστικής πίστης έχει ως αποτέλεσμα να την παραβιάζουν και να χορηγούν δάνεια αλόγιστα. Τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια να υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 40.000, αξίας 1,7 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί επίσης από τις τράπεζες να λαμβάνουν υπόψη τους όχι μόνο το ύψος του εισοδήματος του δανειολήπτη, αλλά και την προοπτική αύξησης των επιτοκίων δανεισμού, την οποία προανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Αυξάνονται οι προβλέψεις


Παράλληλα, με Πράξη που εξέδωσε ο κ. Γκαργκάνας, οι μειωμένοι συντελεστές προβλέψεων, που ήδη απολαμβάνουν τα εξασφαλισμένα με ακίνητα δάνεια, θα εφαρμόζονται από 31 Δεκεμβρίου 2005 στο τμήμα του δανείου που αντιστοιχεί στο 75% της αγοραίας αξίας του υπέγγυου ακινήτου, αντί της ισχύουσας μέχρι σήμερα αντικειμενικής αξίας.


Επιπλέον, η μειωμένη στάθμιση για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων έναντι του πιστωτικού κινδύνου θα εφαρμόζεται από την ανωτέρω ημερομηνία, ενώ για τα δάνεια που υπερβαίνουν το 75% της αγοραίας αξίας του δανείου, οι τράπεζες θα υποχρεώνονται να εφαρμόζουν αυξημένο συντελεστή για τον υπολογισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων.
Με άλλα λόγια, θα απαιτούνται περισσότερα εποπτικά κεφάλαια για να καλυφθεί το 25% του δανείου. Πλέον, ο υπολογισμός των κεφαλαιακών απαιτήσεων θα γίνεται με βάση τις τρέχουσες τιμές αγοράς αντί των αντικειμενικών τιμών που ίσχυαν μέχρι σήμερα.
Όσον αφορά στις προβλέψεις, παύει να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής προβλέψεων για τα στεγαστικά δάνεια που περιέχονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 12 μηνών.


Οι ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες αποτελούν μια πρόγευση των όσων προβλέπει η Συνθήκη της Βασιλείας ΙΙ, η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2007, επιβάλλονται από την ΤτΕ σε μια ευνοϊκή για τις τράπεζες συγκυρία.
Και τούτο, γιατί η υψηλή κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυμάτων δημιουργεί ένα “μαξιλάρι ασφαλείας”, προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η απόσβεση των καθυστερούμενων δανείων.


Επιπλέον, η ΤτΕ αναγνωρίζει πως, παρά το ότι στα εξασφαλισμένα με αστικά ακίνητα δάνεια το ποσοστό της πιθανής ζημιάς παραμένει χαμηλότερο από τις άλλες κατηγορίες χορηγήσεων, το ποσοστό αυτό αυξάνει σε περίπτωση καθυστερήσεων μεγάλης διάρκειας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥπό έλεγχο η φωτιά στην Ελάτα
Επόμενο άρθροΠοδόσφαιρο: αποτελέσματα στα παιχνίδια της Τετάρτης