Αρχική Πολιτισμός Φθινοπωρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ:”Ένα ταξίδι -φαντασίας- στη Βραζιλία”

Φθινοπωρινή παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ:”Ένα ταξίδι -φαντασίας- στη Βραζιλία”

64

 

“Ότι ήταν η “Ιθάκη” για τον Καβάφη είναι για τον Χαρμς η “Βραζιλία”.
 Με αυτά τα λόγια η Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου, παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου το συγγραφέα του έργου “Ενα ταξίδι στη Βραζιλία”που θα παρουσιάζεται από το προσεχές Σάββατο στο ΟΜΗΡΕΙΟ, σε δικής της σκηνοθετική διδασκαλία, από το ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου.
Ο συγγραφέας Δανιήλ Χαρμς (ψευδώνυμο του Daniil Ivanovich Yuvachov 1905-1942) θεωρείται ως ο “τελευταίος Ρώσος πρωτοπόρος, που κατέφυγε στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας για να σπάσει το φράγμα της καλλιτεχνικής του απομόνωσης από το σταλινικό καθεστώς στα χρόνια του ’30”.

 


“Πίστευε ότι μπορούσε να κάνει ουσιαστική παρέμβαση στα παιδιά” σημείωσε η κα Μαρτζοπούλου λέγοντας ότι τον κατηγορούσαν πως δεν ξεχώριζε στο έργο του ποιος ήταν ο καλός και ποιος ο κακός, ενώ αντίθετα άφηνε τη φαντασία του θεατή (και ειδικά των παιδιών) να ταξιδέψει, να φτιάξει τη δική του “Βραζιλία”. “Σημασία δεν έχει να πας κάπου, δεν μπορείς όμως να προσεγγίσεις το πραγματικό χωρίς τη φαντασία”, σημείωσε τονίζοντας (και μάλιστα συγκινημένοι) το πόσο σημαντική είναι η δουλειά που έκαναν οι ηθοποιοί της παράστασης έτσι ώστε μέσα σε ένα μήνα να στήσουν τη “γέφυρα” από το τότε στο σήμερα.
Σ’ αυτή την προσπάθεια σημαντική βοήθεια παίζουν βεβαίως τα σκηνικά, φτιαγμένα από έναν… ιπτάμενο Ολλανδό τον Χενκ βαν Λούνεν, φίλο της Χίου από τη δουλειά με τον Ερωτόκριτο που πριν μια δεκαετία περίπου είχαν παρουσιάσει με το Γιώργο Μπινιάρη.Εξηγώντας για την επιλογή του έργου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου Δήμος Αβδελιώδης σημείωσε ότι “δεν μας αφορά ένα παιδικό θέατρο για να αποσπάσουμε μόνο το εισιτήριο, αλλά θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα έργο απόλυτα ψυχαγωγικό που θα περνά μηνύματα”.
Μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να ασκήσει δριμεία κριτική στα υποπροϊόντα που πλεονάζουν στους καιρούς μας, λέγοντας ότι λυπάται που ως ΔΗΠΕΘΕ πρόσφεραν βοήθεια στην παραγωγή ενός σίριαλ που παρουσιάζεται φέτος και η ιστορία διαδραματίζεται στη Χίο. “Δυστυχώς χρησιμοποιεί τα φυσικά ντεκόρ και τη φυσική ευγένεια των ανθρώπων για να παρουσιάσει ένα απαράδεκτο αποτέλεσμα”, σημείωσε.
Με αφορμή τη συνέντευξη τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Αντώνης Λάρδας, θύμισε ότι φέτος το θέατρό μας κλείνει μία δεκαετία παρουσίας, λέγοντας ότι τα δύο τουλάχιστον τελευταία χρόνια το ΔΗΠΕΘΕ έχει να παρουσιάσει ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό έργο ενώ τα οικονομικά του είναι σε μία καλύτερη κατάσταση (για το τελευταίο θέμα σημείωσε ότι σύντομα θα παραχωρηθεί σχετική συνέντευξη τύπου). Εξάλλου ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθούν το υπουργείο Πολιτισμού για να εξετάσουν τη νέα Προγραμματική Σύμβαση που θα πρέπει να είναι αυξημένη η χρηματοδότηση.
Ο κ. Λάρδας ευχαρίστησε την εκπαιδευτική κοινότητα που “είναι ένας καλός δέκτης των σημάτων του ΔΗΠΕΘΕ”, ενώ και η Ισαβέλλα Μαρτζοπούλου τόνισε ότι θα υπάρξει συνεργασία έτσι ώστε να δοθούν πληροφορίες για το έργο και τα παιδιά να παρακολουθήσουν περισσότερο υποψιασμένα θα έλεγε κανείς την παράσταση.
Το έργο θα παρουσιαστεί από 15- 26 Οκτωβρίου στο ΟΜΗΡΕΙΟ, 7-18 Νοεμβρίου στη Μυτιλήνη, ενώ σχεδιάζεται να παρουσιαστεί σε Λήμνο και Σάμο.
Επίσης η παραγωγή θα συμμετάσχει με την ευγενική υποστήριξη της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρωσία στο Διεθνές Φεστιβάλ Τσέχωφ στη Μόσχα, όπως και στο Διεθνές Φεστιβάλ Πειραματικού Θεάτρου στο Κάιρο.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρκέλλα Γεωργαλά, Χριστίνα Καραβεζίρη, Αυγούστα Λυκουρίνα, Στέργιος Μπαρές, Άγγελος Παντελάρας.

Θοδωρής Πυλιώτης, από τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 13/10/05

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο8η Συνέλευση των Νησιωτικών Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων- δελτίο τύπου ΕΟΑΕΝ
Επόμενο άρθροΟμογένεια: Το 51ο Ετήσιο Χιακό Συνέδριο στο Las Vegas