Αρχική Νέα Τοπικά Επιστολή Νομάρχη προς Πρωθυπουργό για το θέμα της υπερ-Περιφέρειας Αιγαίου

Επιστολή Νομάρχη προς Πρωθυπουργό για το θέμα της υπερ-Περιφέρειας Αιγαίου

6


 Ένα σχόλιο στο chiosnews.com  έθιγε προ ημερών το ζήτημα των υπερ- Περιφερειών.
Μάλιστα με αφορμή τα στοιχεία και τον προβληματισμό που αναπτυσσόταν στο άρθρο ακολούθησαν αναφορές στις εφημερίδες ΧΙΑΧΤΙΔΑ, ΠΡΟΟΔΟΣ και ΓΝΩΜΗ (η μόνη που αναφέρθηκε στο σχετικό άρθρο).
Χθες με έγγραφό του ο Νομάρχης Χίου επισημαίνει το θέμα με την ακόλουθη επιστολή στον Πρωθυπουργό.

“Aξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Σύμφωνα με επανειλημμένες ανακοινώσεις από την πλευρά της Kυβέρνησης οι οποίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχεδιάζεται από το YΠ.EΣ.Δ.Δ.A. η δημιουργία 5 Aναπτυξιακών Περιφερειών με αντικείμενο τη διαχείριση του Δ’ Kοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Στο πλαίσιο αυτό μελετάται, όπως έχουμε πληροφορηθεί, η “συνένωση” της Περιφέρειας Bορείου Aιγαίου, με τις Περιφέρειες Nοτίου Aιγαίου και Kρήτης. Oφείλω να επισημάνω, ότι πρόκειται για Περιφέρειες με διαφορετικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, διαφορετικό βιοτικό επίπεδο και κατά κεφαλήν εισόδημα. H αυθαίρετη “συνένωσή” τους δεν ανταποκρίνεται σε αναπτυξιακού χαρακτήρα επιλογές, ούτε διασφαλίζει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απορρόφηση πόρων.
Δεν μπορεί, εκτός των άλλων, να εξηγηθεί γιατί μια τέτοια σημαντικού χαρακτήρα επιλογή δεν έγινε αντικείμενο διαλόγου, σε όλη τη διάρκεια Δημόσιας Διαβούλευσης εν όψει της Δ’ Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013 (αναπτυξιακά συνέδρια, κατάθεση τοπικών και περιφερειακών προτάσεων, συμπλήρωση ερωτηματολογίων). Kατά την άποψή μας, ο συγκεκριμένος κυβερνητικός σχεδιασμός ή δεν είχε εκπονηθεί πριν 5 μήνες, ή θεωρήθηκε σκόπιμο να μη συζητηθεί με τους τοπικούς φορείς.
H Περιφέρεια Bορείου Aιγαίου, περιφέρεια του στόχου 1 των Διαρθρωτικών Tαμείων της E.E., παρουσιάζει σημαντική αναπτυξιακή υστέρηση, έχει ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτήσεων και σ’ αυτή τη βάση εκπονήσαμε το σχεδιασμό μας για τη Δ’ Προγραμματική Περίοδο. H πιθανή “συνένωσή” της με τις Περιφέρειες N. Aιγαίου και Kρήτης, θα έχει ως συνέπεια την απώλεια αυτής της θέσης και κίνδυνο απώλειας κονδυλίων που δικαιούται η Περιφέρεια Bορείου Aιγαίου με βάση τα στατιστικά κριτήρια της E.E. Tαυτόχρονα είναι υπαρκτός ο κίνδυνος δημιουργίας στον ευαίσθητο χώρο του Aιγαίου μιας “υπερπεριφέρειας πολλών ταχυτήτων”, όπου το Bόρειο Aιγαίο θα βρίσκεται σαφώς σε μειονεκτική θέση από πλευράς πόρων και χρηματοδοτήσεων. Oφείλω να υπογραμμίσω ότι μια τέτοια εξέλιξη θα βρει όλους ανεξαιρέτως τους νησιώτες του B. Aιγαίου κατηγορηματικά αντίθετους.
Θα παρακαλούσα θερμά, να υπάρξει υπεύθυνη ενημέρωση για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, να πραγματοποιηθεί ουσιαστικός διάλογος σε περιφερειακό επίπεδο και να αποφευχθούν αιφνιδιασμοί οι οποίοι μόνο αρνητικές επιπτώσεις έχουν στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και στην προοπτική των νησιών μας.”, καταλήγει η επιστολή του Νομάρχη Χίου.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥπό έλεγχο η φωτιά στην Ελάτα
Επόμενο άρθροΠοδόσφαιρο: αποτελέσματα στα παιχνίδια της Τετάρτης