Αρχική Νέα Τοπικά Σε ετοιμότητα οι αρχές για τη γρίπη των πτηνών

Σε ετοιμότητα οι αρχές για τη γρίπη των πτηνών

13

“Δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός, ούτε πανικός” για το θέμα της γρίπης των πουλερικών τόνισε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι η χώρα μας ακολουθεί τις συγκεκριμένες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και προσέθεσε πως στις 20 Οκτωβρίου στο Ατυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας και στα τέλη Νοεμβρίου ακολούθως θα συζητηθεί το θέμα στην ΕΕ και θα ληφθούν αποφάσεις.
Ο υπουργός υπογράμμισε πως η χώρα μας έχει έτοιμο σχέδιο για να αντιμετωπίσει το θέμα και αναμένει την ενσωμάτωση του σχεδίου σε αυτό της ΕΕ, ενώ σημείωσε πως ήδη έχουν παραγγελθεί οι απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων για να αντιμετωπιστεί τυχόν πανδημία. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΕΟΦ έχει δεσμεύσει εδώ και καιρό ποσότητες φαρμάκων.
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους κτηνίατρους να αναστείλουν τις προγραμματισθείσες κινητοποιήσεις τους για την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, κατόπιν της της εμφάνισης της γρίπης των πουλερικών σε γειτονικές χώρες που επιβάλλουν τη λήψη των συγκεκριμένων κυβερνητικών μέτρων.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, αφού διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη της αρρώστιας στη χώρα μας, ανέφερε ότι την Τετάρτη θα συζητηθεί το θέμα στην Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ, ενώ ο ίδιος θα θέσει το πρόβλημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ζητώντας τη λήψη μέτρων, όπως έχει γίνει στο παρελθόν.
Έλεγχοι σε 40 είδη πουλιών
Δείγματα από σαράντα είδη πουλιών από την παρέβρια περιοχή του Δέλτα του Έβρου (πάπιες, τσίχλες, ορτύκια και άλλα) συνέλεξε η Νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με τον Κυνηγητικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης και τα έστειλε για έλεγχο στο κτηνιατρικό εργαστήριο του υπουργείου Γεωργίας στη Θεσσαλονίκη.
“Αυτό θα γίνεται κάθε εβδομάδα για να είμαστε σίγουροι τουλάχιστον για την υγεία των αποδημητικών” είπε ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κουγιουμτζής. Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου θα ανακοινωθούν στο τέλος της εβδομάδας.


ΠΗΓΗ: news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΥπό έλεγχο η φωτιά στην Ελάτα
Επόμενο άρθροΠοδόσφαιρο: αποτελέσματα στα παιχνίδια της Τετάρτης